No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

8. mail - Iirise päev

by - teisipäev, mai 07, 2024


Iirise lill, mis on saanud nime jumalanna järgi.

Nimi "iiris" pärineb kreekakeelsest sõnast "vikerkaar" ja enamik mütoloogiateadlasi ütleb, et Iris oli jumalate sõnumitooja. Ta oli ühenduslüli mere ja taeva vahel...

Iirise lill, mis on saanud nime jumalanna järgi, tähendab kreeka keeles "vikerkaart". Sellel päeval tähistatakse seda ainulaadse mõõgakujulise lille päeva. Öeldakse, et sellised embleemid vappidel nagu Fleur de Lis olid algselt inspireeritud iirise lilledest!

Prantsusmaa ja Jaapani reisidest inspireerituna koostas Hollandi kunstnik Vincent Van Gogh maaliseeria, mis sisaldas siniseid iiriseid. Tõepoolest, erilist lille on sajandeid kasutatud kunstides, embleemides ja kultuuriikoonides.


Belgias on Irise päeval rikas ajalugu. 8. mail tähistatakse Iirise festivali. Kuupäev on märkimisväärne mitmel põhjusel, sealhulgas asjaolul, et see on sümboolne päev natside üle Teises maailmasõjas saavutatud võidu jaoks. Lisaks toimub iirisepäev samal päeval kui peaingel Miikaeli püha, keda peetakse Belgia pealinna Brüsseli linna kaitsepühakuks.

Pärast Teist maailmasõda oli iirisepäev Belgias mõne aastakümne riigipüha, kuni 1974. aastal see nimekirjast kustutati. Siiski tundub, et paljud inimesed ja valitsuse esindajad soovivad tuua Irise päeva tagasi.

Kuna Belgias õitseb iiris sel aastaajal, oli loomulik, et lill seostus ilu ja vabadusega, mida demokraatia toob. Ja inimesed mitte ainult Belgias, vaid kogu maailmas saavad nautida seda iirisepäeva nii suurejoonelise lille kui ka selle taga peituva tähenduse pärast!

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate