No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Pealt rootsipunane, seest sinine ja valge.

by - teisipäev, aprill 09, 2013

Just värvide kaudu saab kõige lühemalt kirjeldada perekond Hansoni maakodu Läänemaal.
Esmapilgul on rootsipunase laudise ja stiilsete valgete aknaraamidega palkmaja iga väljast üsna raske hinnata, sest arhitekt Erik Hanson on teinud oma taluhäärberile uuenduskuuri.

  «Maja on päritud emalt (kunstnik Silvia Hanson – toim). Mina ja mu abikaasa Marika hakkasime elamist oma käe järgi tänapäevaseks seadma 1990ndatel. Remondi käigus leitud vana kaardi järgi asus siin juba 19. sajandil Matsase talu,» selgitab peremees.

Ammuste aegade mälestuseks on keset praegust elutuba alles suur ahi, aga muidu on hoones täiesti uus ruumijaotus. Alumisel korrusel paiknevad eraldi moodne köök, kabinet ja majapidamisruum, trepist üles minnes avaneb ärklis valgusküllane puhketuba ning katuse alla on tehtud magamistoad ja pesuruum.
Kõikjal on kasutatud ehedaid materjale: puitu, looduskivi, pabertapeete jms. Elamises, kus on ülekaalus heledad toonid, loovad meeleoluka terviku eri stiilides mööbel ja sisustusaksessuaarid. 

Palju huvitavaid asju on Hansonid ostnud Rootsis oksjonitelt, osa mööblitükke muretsenud sealsetelt vanakraamilaatadelt ja lasknud need vajadusel restaureerida.
«Peab olema julgust süüdimatult kombineerida eri ajastuid,» arutleb arhitekt.
«Meil Erikuga on need lahendused tulnud pika aja jooksul. Siin maakodus on kaks põhivärvi – sinine ja valge – ning kaks meeliskujundit – ruut ja triip –, lisaks lillemotiivid,» räägib Marika Hanson, kes pole sisekujundaja, vaid hoopis Stockholmis tegutseva tantsu- ja moekooli omanik.

Üheks Hansonite inspiratsiooniallikaks olid majas paljude kihtide alt välja tulnud vanad tapeeditükid, millel siniste, punaste ja valgete lilledega mustrid. Tulevikus on kavas need raamida ja seinale riputada.
Loomeinimestest paar oskab väga kenasti eksponeerida kunstiteoseid, pilte, lugudega asju – olgu need siis sõprade kingitused või reisidelt kaasa toodud erilise tähendusega meened. Näiteks on väga vahvad Londonist Portobello turult ostetud laevapildid.

«Kui me siin paarkümmend aastat tagasi alustasime, oli meil nägemus, milline meie maakodu saab olema. Põhilised tööd on tehtud, aga nii elumajas kui ka saunas leidub veel nipet-näpet,» kõneleb mees.
«Meil mõlemal on Rootsis üsna pingeline töö – Erik on taas alustanud oma arhitektuuribürooga, mina juhin tantsu- ja moekooli –, nii et vahelduseks on rannakülas väga mõnus maja kallal nokitseda või niisama puhata. Kõik jõulud ja lihavõtted ning suvepuhkused veedame siin,» lausub Marika.
Sageli on Hansonite külalislahke kodu sugulastest-sõpradest tulvil, sest pole ju midagi meeldivamat kui viibida kaunis ümbruses huvitavate inimeste seltsis.

Allikas - Tarbija 24

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate