No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Tammetõrudest saab nii kohvi, kui kooki teha

by - kolmapäev, oktoober 14, 2015



Tamm on meile ammune tuttav. Ta on kodu-õue ja hiie püha puu.

Tamme väärtuslik puit on toonud talle ülemaailmse kuulsuse. Ilusate lehtedega tammepärjad asendavad meil lõunamaiseid loorberipärgi. Tammekoor on tähtis raviomaduste poolest. Aga tammetõrusid kasutatakse kahjuks vähe. Lapsed valmistavad neist siiski ka mänguasju, ning talvel viiakse neid metsloomadele.
Vanasti aga on olnud tammetõrud talurahvale vaestel aastatel leivajätkuks ja kohvi aseaineks.
Tõrud on täiesti kasutatavad inimtoiduainena. Tõrudest võib valmistada ka tõrukohvi ja
tõrujahu.
Ettevalmistamine:
Korjatud tõrud pane kuivama õhurikkasse kohta, muidu lähevad nad hallitama.Kuivatatud tõrud tuleb koorida ja panna ööpäevaks külma vette. Aegajalt segada. Vahetada vett. Leotatud tõrud ajada läbi hakklihamasina ja kuivatada krõbedaks. Ajada uuesti läbi masina ja sõeluda välja manna, tangu ning kruubi suurused osised. Peene jahu saamiseks jahvatada hästi kuiva massi kohviveskis. Saadud jahust võib küpsetada tordi ja muid küpsetisi, ka piparkooki.

Tammetõru kook

5 muna, 
5 sl suhkrut,
 7 dessertlusikatäit tõrujahu.
 Suhkruga vahustatud munavalgetele lisada lahtilöödud kollased ja segamise käigus jahu koos vähese vedelikuga (külm vesi, pihlaka-, mariõuna jms. kompoti vedelik). Taigen peab saama hapukoore paksune, küpsetada võiga määritud riivsaiaga ülepuistatud vormis 200 kraadi kuumusel umbes pool tundi, kuni tuleb vormi küljest lahti. Et kook veel mahlasem tuleks, võid lisada glasuuri.
Tort saab šokolaadi värvi ja pähkli maitsega ning säilib kaua. 

Tõrukohv
 Kokkukorjatud tammetõrud tuleb kuivatada ja puhastada koortest. Seejärel veidi peenestada ja röstida. Et tõrud kõrbema ei läheks, tuleb neid röstimise ajal pidevalt segada. Röstitud tõrudel lasta jahtuda ning jahvatada kohviveskis peeneks.

Tõru-segukohv
Et leevendada tõrudest tulenevat mõrusust ja anda joogile omapärast maitset, võib tõrudele lisada ka röstitud sigurijuurt, otra ja kaera. Selleks tuleb oder ja kaer röstida ning seejärel peenestada kohviveskis. Sigurijuur puhastada harjaga jooksva vee all, tükeldada ja kuivatada. Peale seda röstida (röstimisel eraldub sigurijuurtest meeldivat mee-vaha-magusat lõhna) ning jahtunult jahvatada peeneks. Segu valmistamiseks võtta peenestatud tõrusid, otra, kaera ja sigurijuurt vahekorras 6:2:1:1.

Tõru- või tõru-segukohvi valmistamiseks võtta 3tl puru 300ml keeva vee kohta. Soovi korral võib lisada ka suhkrut või mett ja koort.

Tõrukohv on tumepruuni, justkui päriskohvi värvusega, kuid maitselt ei meenuta mitte kuidagi harjumuspärast kohvi. Vaatamata sellele on tõrukohv ometi meeldivalt mõrkjas ja omapärane jook. Suhkru ja koore lisamine teeb maitse mahedamaks.

Tõru-segukohv on eelmisest veidi heledam ja meeldivama maitsega, meenutades viljakohvi. Suhkru ja koore lisamine mahendab maitset veelgi. Aroom on meeldivam kui tõrukohvil.

ohtuleht.ee
 ja Toivo Niiberg, "Kasulikud pähklid", Maalehe Raamat 
 

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate