No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kas sa oled varajane linnuke või öökull

by - teisipäev, juuni 28, 2022




Igaüks on meist eriline ja meil kõigil on erinevad magamismustrid. Kui rääkida magamisest ja ärkamisest, siis on üldiselt 2 selget kronotüüpi - sagedasti nimetatud kui varajased linnukesed (samuti nimetatud kui lõokesed) ja öökullid.

Ainuke erinevus öökullide ja lõokeste vahel võib olla vaid aeg päevast ,millal nad magama lähevad ja aeg, millal, nad ärkavad. Siiski, arvab enamik inimesi ekslikult, et öökullid on laisad inimesed, kellel puudub motivatsioon. Tegelikkuses ei ole see siiski päris nii. Pigem tunnevad öökullid end mugavamalt oma ümbruskonnas öisel ajal. Kõige tavalisem öökullide iseloomu omadus on fakt, et talle ei meeldi ärgata vara. Äratuskella kordusnuppu kasutavad kõige tõenäolisemalt öökullid kui varased linnukesed.

Neile, kes te ei tea,siis sõna varajane linnuke või lõoke kasutatakse kellegi kirjeldamiseks, kes ärkab varakult ja läheb voodisse normaalsel ajal. Lõoke on seda tüüpi lind, kes tegutseb päeva hommikustel tundidel. Paljud inimesed  usuvad et varajased linnukesed on rohkem motiveeritud ja edukamad isiksused. Siiski on see arvamus täiesti vale. Siiski mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et on mõningad olulised erinevused varajaste linnukeste ja öökullide vahel.

Ühe uuringu järgi näitas tulemus, et öökullid kannatavad kõige tõenäolisemalt väsimuse ja pettumuse all päevasel ajal. Teiselt poolt kipuvad lõokesed olema perfektsionistid. Sel ajal kui lõoke planeerib strateegiliselt oma elu, öökullid kulutavad raha ekstravagantsete asjade peale.Teaduslik uuring näitas samuti, et öökullidele meeldib anduda uudsetele asjadele. Kas need olulised isiksuse erinevused võivad olla tõesti seotud magamisviisiga? Noh, tundub nii ja sellele on teaduslik kinnitus. Siiski on mitmeid teisi huvitavaid erinevusi kahe kronotüübi vahel, mis väärivad märkimist.

Lähtudes teadusest, kasutavad öökullid hiliseid tunde oma eesmärkide nimel töötamisele. Lõokese strateegiline elustrateegia võib neid tegelikult takistada millegi enama saavutamisel elus. Motiveeritud öökull teeb tööd kui lõoke magab. Siiski ärkab lõoke üles naeratus näol ja öökull ärkab torisedes. Igal iseloomujoonel on plussid ja miinused nende elustiilile. Edukus baseerub kõik siiski sellele, kes on valmis tööd tegema.

Üks teine huvitav uuring näitas, et öökullid tunduvad olevat rohkem intelligentsemad kui varajased linnukesed. Üle 400 inimese testiti matemaatikas, lugemises ja kirjutamises. Öökullid kippusid saama kõrgemaid tulemusi kui varajased linnukesed. Siiski, intelligentsus ei tähenda alati edukust. Isegi kui öökullid võivad targemad olla, suudavad varajased linnukesed tegelikkuses tõenäolisemalt paremini hakkama saada. Enamik valgekraede töid toimuvad hommikuti ja öökullid võivad maha magada karjääri võimalused. Samas, see võib olla ka põhjus, miks öökullidel on sellised suured unistused.

Uuring, mis ei olnud väga üllatav, näitas et, öökullid armastavad kohvi ja teisi kofeiinirikkaid karastusjooke. See tundub vägagi mõistlik. Suur kogus kofeiini laseb öökullidel üleval püsida ka hilja öösel. Uuring näitas, et lõokesed eelistavad teed kohvile ja see võib selgitada, miks nad ei suuda üleval püsida hilja õhtul. Keskmiselt kipuvad tarbima öökullid rohkem kofeiini kui varajased linnukesed, mis tingimata ei ole hea asi.

Te arvate, et öökullid on rohkem loomingulisemad öösiti aga see ei ole tõsi. Tegelikult näitas uuring ,et öökullid on rohkem loomingulisemad päevasel ajal. Üllatavalt on varased linnukesed rohkem loomingulisemad õhtusel ajal. See tundub vastuolus mõlema kronotüübi elustiiliga. Lisaks on veel asju. Kui varajased linnud ja öökullid on ise kehale viimne häire, siis inimkeha suudab tegelikult toota lisaenergiat väsimusega võitlemiseks. Selle protsessi käigus tekib loomingulisus ja sünnivad uued ideed.

           Kas oled lÕoke või öökull või nende vahepealne variant?

Teine huvitav fakt on, et öökullid ja varajased linnud naudivad söömist neile optimaalsel ajal. See tähendab, et öökullid armastavad õhtusööki ja varajased linnud hommikusööki. Aga on ka üks teine oluline erinevus kahe kronotüübi vahel, mis puudutab sööki. Ööküll kipub vahele jätma hommikusöögi ja sööb hilja õhtul. Öökull läheb magama täiskõhuga aga varajane lind tavatseb minna voodisse tühjema kõhuga. Veel üks huvitav fakt, et öökullid kipuvad olema rohkem ülekaalulised kui varajased linnud.

Iga kronotüüp võib oma sisult olla erinev aga nende magamisviisid ei tohiks määrata nende edukust. Pühendades aega ja jõudu millegi tarbeks on ainus viis saada edukaks. Kas oled öökull või varajane lind, ei tohiks lugeda suuremas plaanis. Pealegi näitab teaduski, et vanemad inimesed kipuvad olema varajased linnud. Öökullid, te peaksite nautima oma und kuni saate.





You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate