No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Petersell- väga vana ja tõhus ravimtaim paljude haiguste vastu

by - neljapäev, august 15, 2019



Petersellis peitub palju enamat kui lihtsalt üks vürtsikas maitse, sellest vahvast taimest on rohkelt kasu nii tervisele kui ka ilule. Petersell tugevdab ja ravib südant ja alandab palavikku, vähendab mao- ja podagravalu ning samuti neerukividest tekkinud valu.
Petersell pärineb Vahemere maadest ja viiteid selle vürtsi tarvitamise kohta on juba pronksiajast. Kreeklased pidasid peterselli pühaks taimeks, ning sellest valmistati suisa olümpiavõitjatele pärgasid. Pärit on petersell soojalt maalt, aga ta talub hästi põhjamaist külma ning püsib hilise sügiseni peenral roheline.

Petersell on väga vana ravimtaim. Ravimina tarvitatakse peamiselt lehti ja seemneid, kuid loomulikult kogu taime ning ka taimemahla. Taimel on võime tõsta söögiisu, vähendada allergiat, parandada ainevahetust. Kergendust saavad temast südame-, reuma- ja liigesepõletikuhaigused. Petersell tõstab silelihaskonna toonust emakas, soolestikus, kusepõies, sobib menstruatsioonihäirete korral. Petersellil on meeste eesnäärme põletikuvastane toime, uriinieritust soodustav tursete puhul, sobib põiepõletiku, neerukivitõve puhul, uriinierituse häiretel. Öised voodimärgamised taanduvad, kui lastele antakse juua petersellitõmmist.


Sulatab keha rasvu ja parandab haavu!

Kõhnumise eesmärgil mõjub väga hästi värske sellerimahl, samuti eesnäärmepõletiku ja -adenoomi korral. Kehakaalu reguleerimiseks võib valmistada erinevaid salateid.
Allergia, haavandite ja haavade raviks tee peterselli lehtedest määret, milleks peenestatud lehed segatakse võiga. Seda salvi sobib kasutada allergia, haavandite ja haavade ravil. Kahjustatud nahale võib asetada ka lausa värskeid lehti.
Loomulikult on värske peterselli söömine lausa kohustuslikuks dieediks kasvajate puhul ja vere puhastumiseks sest ta on üleliigse kolesterooli eemaldaja!

Aknest priiks 

Petersell sisaldab eeterlike õlisid, mis on bakterite ja seente vastase toimega, seetõttu aitab värske petersell infektsioonide ja akne vastu. Tarvitada peterselli teena, toidus ja võib ka naha peale petersellimahla hõõruda. Akne puhul on hea teha peterselli-mee maski.
Hõõru uhmri või lusika abil petersellilehti katki, nii et mahl välja pääseb ja lisa sinna veidi mett. Sega, kuni mesi muutub roheliseks ning määri seda otse näonahale, lastes mõjuda umbes 10 minutit ning loputa siis leige veega maha. Kui värsket peterselli pole võtta, siis võib valmistada kuivanud petersellist tõmmise ning kasutada seda näoveena.

Veel huvitavat

Värske mahl koos juuretõmmise ja sidrunimahlaga kõrvaldab pigmendilaigud ja tedretähed. Juuretõmmis kaitseb nahka päevituse eest, mistõttu saab teda kasutada päikesepõletusest hoidumiseks. Värsket mahla või purustatud lehti saab kasutada putukahammustustel, põletikuliste reaktsioonide vastu.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate