No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

30. jaanuar - rahvusvaheline sarvesaia(croissant) päev

by - esmaspäev, jaanuar 29, 2024


Äratage oma meeled ja täitke oma köök ahjus soojenevate sarvesaiade aroomiga. Milline viis päeva alustada!
30. jaanuar on sarvesaia päev, nii et tähistage seda maitsva sooja sarvesaia ja rikkaliku võiga. Kuigi sarvesaiu peetakse Prantsuse toiduks, on neil Austria päritolu.

Lugu sarvesaiadest kõlab pigem nagu seiklusi täis lugu. See algab aastal 1683, kui Osmanite impeerium piiras Viini. Türklased tegid mitu katset Viini siseneda, kuid need ei õnnestunud. Nad otsustasid kaevata maa-aluse tunneli, kuid Viini pagarid, kes töötasid keldri laoruumides, kuulsid kaevamismüra ja andsid sellest sõjaväele märku.

Türklastel sel ajal see ei õnnestunud ja Viini pagarid said linna päästmise eest kõrge au. Võidu tähistamiseks valmistasid pagarid Türgi impeeriumi sümboli, poolkuu kujuga saiakesi. Croissante tõi Prantsusmaale sõjaväelane August Zang 1839. aastal avas ta Pariisis Viini pagariäri ta tutvustas sarvesaiu Prantsusmaale ja Prantsuse pagarid täiustasid selle saia retsepti. See saiake sai Viinis traditsiooniliseks hommikusöögiks ka Marie Antoinette jumaldas neid saiakesi.

Traditsioonilist hommikusöögi croissanti serveeriti frangipane- või šokolaaditäidisega või moosi ja võiga. Kuid 1970. aastate alguses muutusid sarvesaiad nii populaarseks, et asendasid võileivad ja arenesid nende traditsioonilisest kahest täidisest palju soolaseid ja magusaid variante.















You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate