No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Õnneliku südame valem

by - laupäev, september 28, 2013


Südame kohta võib rääkida nii meditsiinilisest seisukohast, aga ka alternatiivsest. Kuna mina arstiks õppinud ei ole, lähtun alternatiivsetest seisukohtadest, peamiselt Hiina meditsiini omadest kirjutab tervendaja Küllike Lukkonen. Süda on meie keha mootor. Südameta ei ole elu võimalik.  Südamest  lähtub kogu kogu meie füüsis. Kui süda on õnnelik, siis on õnnelik kogu meie keha! Selleks, aga, et süda oleks õnnelik, on meil vaja tema eest hoolt kanda. Õnneliku südamega inimesed elavad kauem ning kvaliteetsemat elu kui need, kes temast ei hooli ning tema märguandeid ei kuula. 
Kui süda on juba täiesti rivist väljas, polegi muud varianti, kui võtta medikamente, et teda töökorras hoida. Tihti on aga nii, et meditsiiniliselt pole südamel midagi viga, kuid inimene tunneb ennast kehvasti. Sel juhul on hea teada võimalikke sümptomeid, mis võiksid viidata südametöö nõrkusele. Sel juhul on võimalik oma kõige olulisemat sõpra aidata. 

PS! Palun endale diagnoose iseseisvalt mitte panna. Kui tekib kahtlus ühes või teises küsimuses, pöörduge Hiina meditsiini viljeleva inimese ja/ või tervendaja poole, kel analoogseid kogemusi. Tõsiste häirete korral pöörduge kindlasti arsti poole!

Kui süda on nõrk, on nõrgad ka kõik ülejäänud organid. Samas aga ka vastupidi – kui nt. neerud on nõrgad, jääb nõrgaks ka meie süda.

Uskumatult paljud kaebused, mis inimestel esinevad, võivad taanduda südamele -  äkkviha, rahutus, masendus, hingeldamine, pidev väsimus, palavik, tume uriin ja/ või veri uriinis, unetus jpm. Loomulikult on vaja lisaks südamele kontrollida ka kõiki teisi organeid, mis võivad neid probleeme tekitada. Ühtset vastust pole, sest inimene on kompleksne ning iga inimene lisaks ka veel erinev. Kui aga sellised probleemid esinevad, on üks võimalustest kaaluda südamega seotud teemat.

Emotsioonidest tuleb südame puhul rääkida erilises tähenduses. Käivad ju kõik meie tunded ja mõtted just läbi südame. 
Emotsioonidest reageerib süda enim rõõmule, vihale ning kurbusele. Kui nn. mõõdukas rõõm on südamerohuks, siis kurbus aeglustab südame eluenergiat ning toob endaga kaasa jõuetuse, soovimatuse midagi teha. Viha mõjutab südametööd läbi maksa. Tekitades maksas  kuumust, jõuab kuumus ka südamesse ning paneb selle negatiivses mõttes lõõmama. Tuli hävitab oma teelt kõik elava! Öeldakse, et vihastasin südamest! Just nii see on. Samas aga ei anna me tihti endale aru vihaener
gia meeletust jõust ja sellest, millise kiirusega võib viha meie keha hävitada.
Seepärast on väga oluline hakata muutma oma mõtlemist ikka positiivse suunas. Rõõmu on võimalik leida igas päevas olenemata sellest, kui keeruline on meie elu antud ajahetkel. Rõõmu pakuvad meile lilled, linnud, putukad, kui mitte midagi muud ei leia. Teades, et rõõmuga saab südant tervendada, on võimalik positiivne ellusuhtumine teadlikult harjutades omandada.

Teine südametööd häiriv energia on muretsemine. Samas ei too see meile mingisugust kasu. Kas muretsedes saame midagi muuta? Ei, pigem  hävitame sellega oma südant ning ka neid, mille või kelle pärast muret tunneme.  Muretsemise asemel on võimalus inimesele, kelle käekäigu pärast muidu muretseksime, saata rahu ja armastuse energiat, südamest, ning teise inimese kõrgeimaks hüvanguks. Niimoodi saab sellele inimesele osaks positiivne energiavoog, mis aitab tal edasi minna ja/ või vastu pidada. Seda on vaja harjutada iga kord, kui kipute muretsema. Teadlik muretsemisest hoidumine on samm tervema südame suunas.
Inimesel, kellel on käed- jalad pidevalt külmad, on põhjust mõelda südame nõrga töö üle ehk kahtlustada südame enda eluenergia nõrkust. Nagu ka juba eespool mainitud, on see tingitud muretsemisest, stressi tekitavast tööst, verejooksust (ka rohkest menstruatsioonist) jne.  Südame madalat aktiivsust näitab ka nägemise halvenemine, kuna veri ei jõua pähe. On tunne nagu oleks loor silmade ees. Sellele sümptomile võivad lisanduda veel ka mälu halvenemine ning juuste väljalangemine. Viimane neist on ka madala neeruenergia näitajaks, kuid kuna neerud ja süda on omavahel tihedas koostöös, siis võib öelda, et antud sümptom on kaudselt ka südametöö näitaja. 
Siinkohal on suureks abiks mõõdukas liikumine iga päev. Tuleb seada endale eesmärk ning seda täita. Kui seatakse küll eesmärk, aga otsustatakse ümber: „Ah, täna ei viitsi!“, siis hakkab süda veel ka lööke vahele jätma ehk tekivad rütmihäired. Teisiti öeldes on rütmihäired nendel inimestel, kel pole konkreetset tegevusplaani- kord on soov teha nii, kord naa.

Südame vere nõrkuse tunnusteks on nt. südamepekslemine, peapööritus, hingeldamine, halb mälu, unetus, uni, mida häirivad halvad unenäod, niitjas pulss jpm. Südame vere nõrkus avaldub tihti õhtuti, isegi pikali heites ning väljendub ebamugavustundena rinnus või ahistustundena. Südame vere nõrkus on tingitud kõige sagedamini põrna eluenergia nõrkusest. Tihti on see seotud toitumisega. Toitumisharjumused on sellised, et põrn ei saa toidust kätte vere jaoks olulisi toitaineid ning nii muutub vere energia nõrgaks. Ka mured, liigne mõtlemine ning pikaajaline intensiivne ajutöö nõrgestavad põrna ja selle kaudu südame eluenergiat. Ka tugev verejooks on üheks  südame vere nõrkuse põhjuseks. Hiina meditsiini järgi on sünnitusjärgne masendus tingitud just nimelt sellest.
Oluline on tugevdada verd, tõsta eluenergiataset liikumisega, spets. harjutustega ning  reguleerida oma elurütmi õige puhke- ja tööajaga.
Süda võib aga kannatada ka liigse kuumuse käes. Välised tegurid ei saa südant otseselt mõjutada, kuid sisemiselt küll. Sel juhul koguneb kuumus südamepaunakestesse ning avaldub väga mitmel erineval moel – palavik, rahutus, pahasus, kibe maitse suus, punetav nägu, pulss kiire. Selline seisund võib tekkida väga mitmel erineval põhjusel. Üheks nendest on pikaajalised emotsionaalsed probleemid. Seepärast on väga oluline panna tähele oma emotsioone. Kui kipute tihti tundma kurbust, ärevust, viha, muretsete, on vaja hakata nende emotsioonidega teadlikult tegelema. Enda tasakaalu viimine on esmane ülesanne oma südame tervendamiseks. Õnnelik süda on terve!

Võrdelt emotsioonidega tuleb tegelda oma toidulaua ülevaatamisega. Läbi toidu on võimalik hoida süda töökorras, aga ka selle tööd oluliselt takistada.  Toidu mõru maitse on südame enda maitse. See on oma olemuselt yin- energia ( naisenergia) ning on jahutav ja rahustav. Yin- energia kuivatab kehavedelikke ning eemaldab niiskust ja põletikke. Mõrud toiduained puhastavad füüsilist südant ja veresooni, langetavad allapoole liiaseks tõusnud yang- energiat (alandavad vererõhku), jahutavad kuuma südant ning tasakaalustavad maksa, millega südametöö on tihedalt seotud.
Mõrud toidud on muuhulgas rukis, spargel, seller, salat, harilik lutsern, papaia, kinoa, tsitrusviljade koored (PS! ainult mahekasvatatud!), kevadsilbul, kaalikas, valge pipar. Nisu ja riisi mõrudus peitub nende võrsetes ja kliides. 

 Toiduga seotud südameprobleeme põhjustavad enim need toiduained, mis tekitavad organismi liigset lima  ja niiskust. Nt. piimatooted, magusad, rasvased, külmad ja toored toidud, alkohol. Südame liigset kuumust tekitavad ka energeetiliselt kuumad toidud ( nt. teravad maitseained).

Südame puhul ei saa minna mööda olulistest mineraalainetest. Kuna süda on lihaseline organ, on magneesium üheks väga oluliseks mineraalaineks, mille puuduse all tihti inimesed kannatavad. Täpsemalt magneesiumi kohta saab lugeda siit:http://doctorjaan5.wordpress.com/2010/02/02/magneesium-puudub-tihti/

Paar retsepti südame toetamiseks: 



1      1. 200 g kuivatatud aprikoosi, 100 g rosinaid, 200g Kreeka pähkleid, 50 g päevalille- ja               kõrvitsaseemneid, 2 koorega sidrunit (mahedalt kasvatatud), 500- 700 g mett. Aprikoosid, rosinad, pähklid ning sidrunid koos koorega lasta läbi hakklihamasina või nuimiksriga sodiks. Lisada seemned ja mesi. Hoida külmkapis. Segu võtta iga päev 1 spl., lapsed 1 tl. See segu toetab tänu erinevatele mineraalainetele südametööd ning tõstab immuunsust.
2    
       2. Lisaks magneesiumile vajavad meie süda ning veresooned räni. Enim leiduv seda                   põldosjas, aga ka nisukliides, hirsitangus, odrajahus, rosinates jne. 
      Põldosja teed on soovitav juua 1- 2 tassitäit päevas (1 spl. osja + 250 ml kuuma vett.    Lasta tõmmata 5- 10 min. ning lonkshaaval juua. Sobib nii kuumalt kui ka külmalt.) Kuna põldosjal on ka vett väljutav toime, tuleb neerupuudulikkusega inimestel suhtuda tee joomisesse ettevaatlikult.

        3.  Kuna südametervis on tihedalt seotud vererõhuga, on oluline hoida viimane normis.    Vererõhu alandamiseks sobib KÜLM Hibiskuse tee. Seda võib juua ka koos jääga.

        4.  Lisaks sellele soovitatakse südame tervise toetamiseks võtta 1 tl  cayenne’i pipart veega   2 korda päevas. Vesi võib olla soojem, siis ei mõju tulisus häirivalt. Soovi korral võib lisada mett.
Vastupidiselt teistele tulistele toitudele võivad cayenne’i pipart süüa ka maohädade all kannatajad. Kapsaitsiini kasutatakse maohaavandite raviks ja  põletiku alandamiseks,  vastupidiselt teistele pipardele aitab see mao limaskesta tervendada ega mõju ärritavalt. Ühtlasi aitab see imepipar kiirendada ainevahetust, mis aitab omakorda kaasa südant rõõmustavale kaalulangusele.


Armastust südamesse!


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate