No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Lõhnav aniis aitab kõhuvalu ja külmetuse korral

by - kolmapäev, veebruar 28, 2018


 
Aniis on üks maailma vanimaid maitsetaimi ja seda on mainitud juba Piiblis. Seda kinnitavad seemned mida on leitud kiviaegsetest varemetest. Seda mainisid vana kreeka aegsed arstid – Hippokrates, Thephrastus ja Discorides.Vanad roomlased riputasid seda magustoitudele ning usuti, et aniis soodustab seedimist.

 Aniis on üheaastane taim, mida kasutatakse kulinaarias kui ka meditsiinis. Aniisi kodumaaks arvatakse vahemeremaid. Venemaal hakati seda kultuuri kasvatama XIX sajandi alguses. Praegu kasvab aniis Venemaal suurte põldudena, peamiselt Voroneži, Belgorodi, Kurski oblastites. Aniisi tarvitamine – üks kõige levinumaid kasutusviise on kulinaaria. Vürtsina kasutatakse peamiselt aniisi vilju, millel on kerge, värske aromaat ja magus meeldiv maitse. Koduses kulinaarias kasutatakse enamasti kõiki taime osi. Neid kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult. Seemneid ja rohelisi aniisi lehti lisatakse igasugustele salatitele.
 See vürts annab igale söögile täidlaselt värske maitse. Noorte taimede õisikuid kasutatakse rohelisene borššides, juurviljade ja piima suppides või putrudes. Aniisi seemneid kasutatakse enamasti puuvilja suppides. Tihti kasutatakse aniisi leiva küpsetamisel, pirukate valmistamisel, keekside, präänikute, küpsiste valmistamisel. Leivatoodetes annab see vürts rikka maitse ja lõhna. Küpsetamisel on parem kui aniisi ei segataks teiste vürtsidega, kuna tal on liiga tugev lõhn. Seda vürtsi kasutatakse tihti magusate toitude ja jookide valmistamisel: Tee, kali, vahud, kissellid. Väga hästi sobib roheline aniis õunte lõhna ja maitsega. Aniisi kasutatakse ka maitsestamisel. Tihti lisatakse teda kabatšokkide, kurkide, patissonide marinaadile. Sel juhul soovitatakse seda segada koriandri, loorberi lehe, fenkoliga. Aniis täiendab iga lihatoitu. Aniisi seemnete ja kaneeli segu raputatakse külmadele liha suupistetele.
 Kasutatakse aniisi või aniisi õli koduste tinktuuride, likööride, õlu, präska, kaljade valmistamiseks. Paljudes maades valmistatakse aniisi alusel kangeid alkohoolseid jooke, selliseid nagu: aniis, pastis, ouzo, tsipuro, arak, sambuca, absint, mastika.

Aniisi ravi omadused. 

Aniis aitab nii kõhuhädade, külmetuse kui ka mitmete muude probleemide korral.
Ravi eesmärgil kasutatakse tavalise aniisi seemneid. Aniisi viljad stimuleerivad bronhi näärmete ja soolte tegevust, vähendavad soolestiku silelihaste spasme. Seemnetest valmistatud leotist juuakse rinnanäärme haiguste puhul ja seedimise parandamiseks. Aniis aitab neeru põletiku ja põiepõletiku puhul, viiv välja liiva kuseteedest. Aniisi õli ja vilju tarvitatakse hingamisteed katarride, trahheiidi, larüngiidi ja muude hingamisteede haiguste puhul. Aniisist valmistatud preparaatidel on põletikuvastane, antiseptiline, Spasmolüütilised, anesteetilised omadused ja toimib ka lahtistina.

Huvitavad faktid

Rasvast aniisi õli kasutatakse seebi tootmisel aga tema tihedat osa kakao asendajana.
Aniisi lõhnaga hukkuvad putukad: täid, prussakad, lestad, lutikad, koid, kimalased.
Aniis sisaldab – 31kcal.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate