No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Klassikaline piparkoogitaigen

by - pühapäev, detsember 18, 2022

 



Klassikaline piparkoogitaigen. Sellest kogusest saad 1 kg tainast. 

  • 300 g suhkrut
  • 125 ml keevat vett
  • 150 g võid
  • 4-5 tl piparkoogimaitseainet*
  • 1 sl hapukoort
  • 1 tl äädikat (30%)
  • 1 muna
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 500 g jahu

*Piparkoogimaitseaine:
2 sl kaneeli
1 sl jahvatatud ingverit
0,75 sl jahvatatud nelki
0,5 sl jahvatatud pomerantsi
0,5 sl jahvatatud vürtspipart
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaati


Puista pool suhkrust kõrge äärega potis, samuti jälgi pliidi temperatuuri- pigem madalamal temperatuuril, sest karamell ei tohiks suitsema hakata.

Tõsta nõu tulelt ja lisa vähehaaval keev vesi. Ole ettevaatlik, sest kuum karamell hakkab mullitama ja pritsima, segamiseks pika varrega puulusikat vms. kasuta vee valamisel puulusika abi, valades ei pritsi see nii palju. Lisa teinepool suhkrut ja tõsta pott tagasi, keeda madalal tulel ja lisa juurde või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Lase veidi jahtuda.

Lisa äädikas, hapukoor ja muna, sega. Viimaks kalla hulka soola ja soodaga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks massiks. Tõsta see küpsetuspaberile, või toidukilesse ja paki kokku, mässi kilekoti sisse ja pane külma. Tainas jääb suhteliselt pehme, aga külmikus seistes muutub parajalt rullitavaks.

Piparkoogid küpseta 185-kraadises ahjus ca 10-12 minutit.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate