No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Valge sõstar, ära unustatud, kuid väga tervislik mari.

by - kolmapäev, august 05, 2015


Valged sõstrad on tänamatult ära kadunud meie aedadest ja turult, kuid ta sisaldab väga kasulikke aineid ja milledest valmistatud veinid on mujal maailmas kõrgelt hinnatud.
 
Marjad valgel sõstral ei sisalda niipalju askorbiinhapet, kui punasel sõstral. See seletabki dessertmaitset erinevatel sortidel- valge, kollakasvalge, kerge kreemjas sõstar. Valge sõstar sisaldab rohkem kaltsiumi ja magneesiumi kui punane sõstar. Marjades on rikkalik valik inimesele vajalikke ja olulisi bioloogiliselt aktiivsed ained ja antioksüdante, vitamiine, suhkruid, happeid. Sõstras on valuvaigisti ja isegi kasvajavastane toime. Värske marjad aitavad alandada vererõhku.

Marjade koostises on oluline pektiin, mis aitavad kehast eemaldada toksiine, kahjulikke või radioaktiivseid aineid. Abi keha puhastamisel, parandab maksa, neerude, veresoonte tööd.
Värsked sõstrad on head neile, kes põevad diabeeti. Sõstarde mahl taastab organismi peale operatsioone, ning on hea vastumürk igale toidumürgitusele. Samuti hea vahend iivelduse vastu.

Kõige parem janukustutaja, eriti kuuma ilmaga.
Valgeid sõstraid kasutatakse laialdaselt toidus, isegi imikutoidus. Venemaal pannakse maitse andmiseks soolakurkidele, mille lisamine annab suurepärase ja ainulaadse maitse ja toiteväärtuse. Euroopa riikides (Tšehhi, Saksamaa) valmistatakse veini valgetest sõstardest, mis on omal alal väga kõrgelt hinnatud. Seega kui võimalik, tarvita valgeid sõstraid, erineval viisil.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate