No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Tomat on tervisele väärt kütus!

by - esmaspäev, juuli 23, 2018



Praegu punetavad tomatid kasvuhoonetes nagu jaksavad ning turul ja poes on neid hea hinnaga saadaval.
Miks tomat hea on? Aga sellepärast, et tomat on väga tervislik, lisaks on tal kaalu alandavad omadused!
Tomatid sisaldavad palju lükopeeni, mida leidub vereplasmas ning tänu sellele on tomatite värvus punane.
Lükopeen koos betakaroteeniga on antioksüdant, vähendades paljude haiguste riski nagu näiteks südame-ja veresoonkonna haigused, luuhõredus, teatud vähivormid ning diabeet. Tomateid on ka kollast värvi, mis sobivad ka allergikutele, kes ei talu tomatis leiduvat looduslikku punast värvainet.
Soovitavam on süüa tumedamaid tomateid, sest neis on rohkem lükopeeni ning ka maitse on parem.

Kuigi tomatis on palju lükopeeni, on seal ka palju teisi kasulikke toitaineid:


🍅 Tomat on hea A-, C- , E- ja K-vitamiini, beetakroteen, folaadi- ja kaaliumiallikas. Tomat mõjub hästi südame- ja veresoonkonnale, aitab alandada vererõhku ning kolesteroolitaset.

🍅 Hästi mõjub tomat ka näonahale: beetakaroteen, mida leidub ka porgandites, ennetab päikesekahjustusi sinu nahal. Tomatis leiduv lükopeen muudab naha UV-kiirte suhtes vastupidavamaks ning ennetab kortsude teket.

🍅 Tomatites sisalduvad kaltsium ja K-vitamiin tugevdavad ja parandavad luid. On leitud, et lükopeen parandab luumassi ning see aitab ennetada osteoporoosi teket.

🍅 Tomatil on võime parandada nägemist: aitab ennetada kanapimedust ja vähendab makulaarse degeneratsiooni riski.

🍅 Tomatid võivad vähendada kroonilist valu, sest tomatites leiduvad flavonoidid ja karotenoidid aitavad võidelda põletikega.

🍅 Tomati söömine aitab ennetada vähki.Lükopeenil on erinevate vähiliikide tekkimise võimaluse, eriti eesnäärmevähki ennetavad omadused, ning lisaks mõjub vähirakke pidurdavalt.

🍅 Kroomi sisaldus tomatites aitab veresuhkrut tasakaalus hoida.

🍅 A-vitamiin mis leidub tomatites, teeb juuksed tugevaks ja säravaks.

🍅 Tomati söömine aitab ennetada neeru- ja sapikive. Uuringud on näidanud, et neeru- ja sapikivide esinemine väheneb just iseäranis neil, kes söövad ilma seemneteta tomateid.

🍅Tomat aitab vähendada kaalu. Kuna tomatis on palju vett ja piisavalt kiudaineid, siis tekib tomati söömisel kiiresti täiskõhutunne, sealjuures liigseid kaloreid tarbimata.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate