No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Äädikas, suurepärane abimees kodus

by - neljapäev, juuli 18, 2013


Äädikas pole mitte ainult kasulik toitude valmistamisel, vaid seda saab edukalt kasutada ka kodu puhastustöödel. Toome ära mõningad nipid, mida igaüks edukalt kasutada saaks.

Pesupesemine ja selle loputamine


Eemaldage äädikaga riietelt rohuplekke. Selleks võtke 1/3 klaasi äädikat ja 2/3 klaasi vett. Niisutage puhas riidetükk lahuses ning puhastage muruplekki nii palju kui saate. Seejärel peske rõivas harilikul viisil.
Titeriiete värskendamiseks lisage viimase loputustsükli ajaks pesumasina loputusvahendi lahtrisse tassitäis äädikat. See lagundab riietelt kusihappe- ja seebijäägid, jättes need pehmeks ja värskeks. Võite samamoodi elustada ka kulunud kangaid ja eemaldada põlledelt ning köögirätikutelt halbasid lõhnasid.

Äädikas sobib allergikutele pesuloputusvahendiks.
Kui teid häirivad augud, mis on jäänud rõivaste alumise ääre lahtiharutamisest või õmbluse ümbertegemisest, triikige rõivast läbi äädikaga niisutatud riidelapi.
Kanga põletusjälgede vähendamiseks hõõruge riiet pehme lapi abil lahjendamata 30%-lise söögiäädikaga, seejärel loputage kangast veega.
Eemaldage roosteplekid õrnadelt kangastelt äädikhappe ja kuuma vee seguga. Tupsutage plekki õrnalt segus immutatud puhta lapiga, kuni rooste on eemaldunud.
Eemaldage punase veini plekid tupsutades plekki kohe pehme kuiva lapiga ning seejärel lahjendamata 30%-ses söögiäädikas niisutatud käsnaga. Tupsutage kuni plekk kaob.
Villaste või puuvillaste tekkide pesemisel lisage loputustsükli ajaks kaks tassi äädikat. See muudab tekid pehmeks, kohevaks ja eemaldab seebijäägid.
Deodorandiplekkide eemaldamiseks värvilistelt riietelt hõõruge neid äädikasse kastetud pehme lapiga ja peske nagu tavaliselt.
TÄHTIS! Kui plaanite kangal puhastamise eesmärgil kasutada lahjendamata 30%-list söögiäädikat, katsetage kindlasti enne varjatud kanga piirkonnas, sest vedelik võib mõjuda rõiva värvile. Võite eelnevalt testida ka tavalist äädikat, kui kahtlete.

Nõude pesemine

Kui olete hädas etikettidega, mis ei tule tassidelt maha, siis proovige äädikaga.
Kalalõhn kaob kätelt ja nõudelt, kui neid pesta lahja äädikalahusega. Selleks võtke kahe liitri vee kohta üks supilusikatäis äädikat.
Uusi savinõusid küüritakse kuuma äädikaveega.
Äädikhape või sidrunimahl puhastab ja desinfitseerib puidust lõikelaudu ning eemaldab neilt toidulõhnad. Puidust lõikelauad on loomulikult hügieenilisemad ja keskkonnasõbralikumad kui plastist lõikelauad.
Läppunud haisu eemaldamiseks küpsetuspurgist või võileivakarbist kastke värske leivaviil äädikhappesse ja lase karbis öö otsa seista.
Kaua seisnud termospudelist kaob ebameeldiv lõhn, kui seda loputada äädikaveega.
Musta nõudepesuresti saab puhtaks äädika ja sooda abil.
    • Koristamine

      Selle asemel, et osta poest aknapesuvahend, tehke see ise. Võtke kaks supilusikatäit äädikat ja lisage see kolmele liitrile veele. Lahust võib kasutada ka pihustiga pudelis. Peske aken korraliku lapiga (nt mikrokiust aknapesulapp) puhtaks ja kuivatage see aknakuivatajaga, mis on soovitatavalt pehme kummiga. Akna saab kuivaks ka teise mikrokiust lapiga. Äädikaga pesemine jätab klaasid särama ja säästab teie tervist ning raha. Ärge kuivatage akent vana ajalehega, sest trükivärv jätab hallid triibud. Köögipaberiga kuivatamine jätab aknaklaasidele seevastu paberist udemed. Sarnase vahendiga saab puhastada ka kahhelkive.

      Eemaldage äädikaga kergemaid plekke ja laike vaibal. Selleks segage omavahel 1 osa äädikat, 8 osa vett ja 1/16 osa sidrunimahla.

      Et külmik värskema lõhnaga oleks, puhastage seda seest lahusega, mis on valmistatud võrdsest osast 30%-lisest söögiäädikast ja veest. Kui külmik väga must ei ole, võib kasutada ka lahjemat äädikat.

Mikrolaineahju puhastamiseks ja värskendamiseks täida ahju sobiv kauss äädikaga ja keeda seda ahjus lühiajaliselt. See aurutab seintelt lahti kuivanud toidujäägid, mille võib seejärel pehme niiske lapiga eemaldada.
Plekkidest pliidiplaadil saate lahti, kui segate ühe osa äädikat ühe osa soolaga ja kuumutate segu madalal kuumusel väikeses potis. Hõõruge lahust plekkide eemaldamiseks külmale pliidiplaadile. Pühkige pliit hiljem niiske lapiga puhtaks.
Toidulõhnade eemaldamiseks köögist kuumutage potis maksimaalselt viis minutit äädikhappelahust.
Tualetipoti värskendamiseks ja kangekaelsete plekkide eemaldamiseks kandke potile lahjendamata 30%-list äädikat, laske pinnal veidi seista ja harjake seejärel puhtaks. Vajaduse korral võite kanget söögiäädikat ka potti valada ja sel kogu öö seista lasta.
Valamu köögihundi puhastamiseks valmista jääkuubikud ühest osast äädikhappest ja ühest osast veest. Vala kuubikud köögihunti ja lülita see sisse. Nii jõuab äädikhappekuubikute puru kogu süsteemi. Loputa hunti pärast külma veega.
Värvitud seinte ja nikerduste puhastamiseks valmistage lahus kahest osast äädikast, ühest osast soodast ja kolmest osast soojast veest. Kastke pehme lapp lahusesse ning pühkige sellega pindadelt mustus. Seejärel loputage pindasid puhta veega.
Kui te olete hädas kassiga, kes regulaarselt pissib majapidamises kohtadesse, kuhu ei tohiks, siis katsetage äädikat. Tupsutage äädikat paikadesse, kuhu kass pissida armastab ja suure tõenäosusega saate pissimise kombest lahti, vähemalt äädikalõhnases kohas.
Kanalisatsioonitoru haisu vastu valage torusse tassitäis kanget söögiäädikat ja laske pool tundi seista, seejärel loputage külma voolava veega. Veel põhjalikumalt puhastab äädika ja sooda segu. Puistake torusse 2sl soodat, seejärel valage peale pool tassi äädikat, jätke ained 20 minutiks mullitama. Lõpuks laske külmal veel minut aega joosta.
Messingi, vase ja tinasulami jaoks tõhusa poleerimisvahendi saamiseks sega üks teelusikatäis soola ja üks tass äädikat, lisades pasta valmistamiseks piisavas koguses jahu. Katke ese pastaga ja laske 15 minutit seista. Peske pasta sooja veega maha ning poleeri pehme kuiva lapiga.

Katlakivi eemaldamine

Katlakivi eemaldamiseks aurutriikrauast segage võrdsetes kogustes äädikat ja destilleeritud vett ning täitke sellega veemahuti. Kuumutage triikrauda viis minutit, seejärel vajutage aurunuppu riidetüki kohal, et mahutist eralduks katlakivi. Kui triikraud on jahtunud, valage lahus välja. Loputage mahuti korralikult!
Katlakivi eemaldamiseks kraanidelt kastke froteelapp kangesse äädikasse, seejärel mässige kangas ümber kraani või asetage see katlakivikoorikuga kohtade. Laske pool tundi seista, seejärel loputage pinnad puhtaks.

OLULINE TEADA!

Kuigi äädikat peetakse tervisesõbralikuks abivahendiks koristamisel, tasub meeles pidada, et kange äädikas on intensiivse lõhnaga ja see võib ärritada hingamisteid.
Kasutage koristustöödel pihustiga pudelis ainult lahjendatud äädikat!
Äädikhappe ehk etaanhappe 3–6%-list vesilahust nimetatakse äädikaks.
Kui äädika lõhn teile ei meeldi, katsetage sidruniga koristamist.
Äädikas pole mitte ainult kasulik toitude valmistamisel, vaid seda saab edukalt kasutada ka kodu puhastustöödel. Toome ära mõningad nipid, mida igaüks edukalt kasutada saaks.

Köök

Terasest esemed - Need saab hästi puhtaks ja läikivaks äädikaga.
Sibulalõhna eemaldamiseks nõudelt - Loputa nõusid äädikalahusega.
Veekeedu kannu katlakivist puhastamine - Lase äädikalahust (suhe 1:1) kannus umbes tunni seista. Seejärel keeda kannus puhast vett 3 korda.
Veekeedu kannu katlakivist ja muudest setetest puhastamine - Keeda vee ja äädikasegu kannus. Vajadusel tee seda mitu korda.
Ebameeldivate lõhnade eemaldamiseks köögist - Nõu äädikaga panna tulele ning oodata kuni äädikas on aurustunud.
Külmikus oleva ebameeldivast lõhnast vabanemiseks - Sulata kapp, pese kappi äädika lahusesse kastetud lapiga.
Makaronide keetmine - Lisa keeduveele natuke äädikat, see aitab ära hoida makaronide kokkukleepumise.

Garderoob


Suitsulõhna eemaldamiseks riietelt - Vala kuuma veega täidetud kaussi klaas äädikat. Riputa suitsulõhnaga riided kausi kohale.
Kingadelt soolarantide eemaldamiseks - Puhasta jalanõud äädikalahusega (suhe 1:1).
Teksapükste värvi säilitamine - Enne pesu kasta teksad korraks äädikalahusesse.
Pesuloputusvahendi asemel pesult kopitanud või higi lõhna eemaldamiseks võib kasutada äädikat.

Toad
Aknapesul võiks kasutada äädikat ja vett. Suhe oleks viis osa vett, üks osa äädikat. Seeläbi ei teki ankale triipe.

Vannituba/WC
Katlakivi saab eemaldada seinaplaatidelt ja mujalt, kui neid hõõruda äädikaga.

Tervis
Kuiva naha puhul lisa äädikat vannivette (kuni 2 teelusikat).

Muid kasutusvaldkonnad

Äädikaga saad peletada sipelgaid. Selleks piserda äädikalahust sipelgate teedele.

Kassi(de) peletamiseks pritsi nendesse kohtadesse äädikat, kus kass(id) käia ei tohiks.

Allikas - google.com

You May Also Like

1 comments

  1. Samuti saab puuviljadelt äädikalahusega maha sinna pritsitud säilitusained, kui neid äädikamaitselises vees 10 min. leotada, ning seejärel korralikult pesta.
    Täpsemalt seletati protseduuri Ringvaate saates kunagi.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate