No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

10. aprill - Rahvusvaheline haaknõela päev

by - teisipäev, aprill 09, 2024


Tähistage sellel rahvusvahelisel haaknõelapäeval kõike lihtsat ja praktilist ! Tugevad ja teravad, kuid piisavalt ohutud, et neid riietel kasutada, haaknõelad on lihtne, kuid geniaalne leiutis, mida praktiliselt kõik on mingil hetkel kasutanud.

Kindlasti väärib selline uskumatult funktsionaalne looming oma päeva päikese käes. Ja rahvusvaheline haaknõelade päev on just aeg, mil avaldada tunnustust pisiasjade vastu (sõna otseses mõttes), mida tavaliselt elus peetakse iseenesestmõistetavaks.

Rahvusvahelise haaknõelapäeva ajalugu

Legend räägib, et 1849. aastal võlgnes haaknõela leiutajaks olev mehaanik Walter Hunt sõbrale 15 dollarit ja otsustas leiutada midagi uut, et talle tagasimaksmiseks raha teenida. Ta leiutas haaknõela. Algselt "kleidinõelaks" kutsutud väike vedrutav klambriga ese oli mõeldud kaitsma kohtades, kus sirged nõelad võivad vigastusi tekitada.

Nagu selgus, tõi hr Huntsi leiutis talle korralikku kasumit, kuna lõpuks müüs ta haaknõela patendi tohutu 400 dollari eest, mida võiks tänapäeva mõistes võrrelda rohkem kui 20 000 dollariga. Niisiis, motivatsioon teenida sõbrale tagasi maksmiseks vaid 15 dollarit osutus parajalt riigipöördeks!

Kuigi Walter Hunt on esimene, kellel on Ameerika Ühendriikides sellele esemele patent olnud, on ajaloolased leidnud tõendeid selle kohta, et idee ulatub palju kaugemale, võib-olla tuhandete aastate tagusesse aega. Tegelikult näib, et Kreeka ja Rooma inimesed võisid kasutada sarnaseid seadmeid, mis olid valmistatud erinevatest materjalidest, nagu luu, elevandiluu või metallid. Inglismaalt võis leida ka haaknõelaga sarnast eset, mida kutsuti lihtsalt “inglise nööpnõelaks”.

Sellegipoolest omistatakse Huntile haaknõela kaasaegne leiutis. Ja selle käepärase väikese eseme patenteerimise aastapäev oli 10. aprill, mistõttu tähistatakse igal aastal rahvusvahelist haaknõelapäeva.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate