No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

7. aprill - Rahvusvaheline koprapäev!

by - laupäev, aprill 06, 2024



Täna on rahvusvaheline koprapäev!

Kopraid tuntakse enamjaolt nende võimekusega osavalt puid langetada ja tekitada meelehärmi mõnedele huvigruppidele oma tammi ehitusega. Kuid kas teadsid, et nad kasutavad kogu langetatud puu ära? Kõigepealt söövad nad ära pungad, puukoore ja lehed ning seejärel närivad nad oksad ja tüve väiksemaks tükkideks, millega oma tamme ja pesa ehitada.

Koprad on suured närilised, kes on suurepärased maastikuinsenerid. Nad elavad jõgede, järvede kallastel ja ehitavad teadaolevalt muljetavaldavaid tamme. Tänu hammastele ja lõualuudele loovad nad ojade blokeerimiseks palgi-, oksa- või mudakonstruktsioone, mis muudavad põllud üleujutatud aladeks ja tootlikeks märgaladeks.

Põlisameeriklased nimetasid kopraid maa "pühaks keskpunktiks", kuna nad loovad rikkaliku vesise keskkonna teistele loomadele, kaladele, kilpkonnadele, konnadele, partidele ja lindudele, toetades bioloogilist mitmekesisust. Pooled Põhja-Ameerika ohustatud loomadest toetuvad märgaladele. Seega on kobrastel suur tähtsus nende kohalikus ökosüsteemis.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate