No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Lumikelluke - esimene lill Maal ning lootuse sümbol

by - kolmapäev, aprill 10, 2024




Keskajal peeti taime puhtuse sümboliks. Vana inglise uskumus ütleb, et maja ümber kasvavad lumikellukesed kaitsevad selle elanikke kurjade vaimude eest. Kuna need on esimesed pärast talvekülma ilmuvad õied, kuulutavad nad ka kevade algust, soojuse võitu külma üle ja on parima lootuse sümboliks.

1894. aastal tähistati Inglismaal esimest lumikellukese päeva. Lill, mis ilmub esimeste seas, sümboliseerib talve lõppu ja kevade algust. Peagi sai kevade ja lootuse päeva tähistamisest traditsioon, mis ei juurdunud mitte ainult Ühendkuningriigis, vaid ka paljudes maailma riikides. Tänapäeval on lumikellukepäev rahvusvaheline püha, mida tähistatakse igal aastal 19. aprillil.

Kuidas Lumikelluke oma nime sai

Miks lumikellukest nii kutsutakse? Lumikelluke sai oma nime sellest, et ta kasvab lume alt – "under-snow-nicks". See väike taim talub isegi suurt kümnekraadist pakast.

Ja lille teaduslik nimi on "galanthus", mis tähendab piimatilka. Kroonlehed on nagu tilgad ja värvus on valge, nagu piim. Pimeduse saabudes lumikelluke õis sulgub ja muutub väga-väga sarnaseks piimatilgaga.

Lumikelluke ehk Galanthus (Galanthus), ladina keelest tõlgituna tähendab "piimjas lill". Inglismaal nimetatakse taime "lumepiiskaks" või "lumekõrvarõngaks", tšehhid kutsuvad seda lille "lumehelbeks", sakslaste seas on see "lumekellaks" ja SRÜ riikides - "lumikellukaks".


Lumikellukesed on kantud Punasesse raamatusse!

Algselt kasvasid lumikellukesed looduses, kuid nende arvukus väheneb iga aastaga ning enamik liike on kantud punasesse raamatusse. Lumikelluke eelistab kasvada puude, põõsaste, heinamaa läheduses. Kasvab hästi niiskes ja lahtises mullas. Paljundamine toimub seemnete, aga ka sibulate abil. Lapsed asuvad emasibula soomustes, mis järgmisel aastal kasvavad iseseisva lillena.Euroopas kaunistavad lilled paljusid linnapeenraid ja Ühendkuningriigis pööratakse nende kasvatamisele sama palju tähelepanu kui näiteks tulpide kasvatamisele Hollandis.
Lumikellukesed õitsevad esimesena, nii et inimesed rebivad neid taimi säästmata, osa endale ja osa müügiks. Nad kitkuvad neid käsivarrega, tõmmates välja koos sibulatega, tallades tihedalt kasvavaid lilli. Seda tüüpi lillede säilitamiseks kandsid teadlased selle Punasesse raamatusse. Metsas kitkutud lumikellukeste müük on keelatud, rikkujaid ootab rahatrahv. 
Ökoloogid pooldavad karmimaid meetmeid lumikelluka korjajate vastu ja kutsuvad kõiki üles neid lilli väga ettevaatlikult kohtlema.

Legend:

Lumikelluke oli esimene lill Maal. Kui Jumal ajas Aadama ja Eeva paradiisist välja, valitses maailmas talv, kõik ümberringi oli külm, mahajäetud ja elutu. Eeva puhkes nutma, kui meenutas paradiisi õitsvaid aedu. Tema lohutamiseks muutis Jumal mõned lumehelbed lumikellukese lilledeks, mis oma habraste kroonlehtedega andis lootust helgemale tulevikule. Õisi nähes Eva rahunes ja nii tekkis tal oli lootust parimale ajale. Sellest ajast on lumikellukesest saanud lootuse sümbol.


Lumikellukestega seotud tähendused

🍃Kuna paljudes kultuurides sümboliseerib valge värv kaitset kurjade vaimude eest, on tavaks istutada lumikellukesed maja lähedale või aknalauale pottidesse.

🍃Paljud rahvad uskusid, et lumikellukesega metsas kohtumine on märk õnnest ja soovide täitumisest. Noortele daamidele tõotab see kohtumine kiireid pulmi ja suurepäraseid väljavaateid.

🍃Briti ohvitserid kandsid nööpaukudes lumikellukesi, uskudes, et lilled kaitsevad haavade eest ja annavad neile vastupidavust.

🍃Seal, kus valget seostatakse surmaga, pole kombeks lõigatud lumikellukesi majja tuua. Samuti ärge tooge patsiendile lumikellukesi. Eriti halb enne on üks lõikelill eluruumis. Arvatakse, et ta toob majja leina.

🍃Mõned riigid on ebausku seostanud lumikellukestega, kuna lumikellukesed on surnute lilled.

🍃Kuid uduse Albioni elanike seas on lumikellukesed usaldusväärne amulett kurjade ja pahade vaimude vastu.

Muinasjutus "Kaksteist kuud" räägib Samuil Marshak tüdrukust, kes läks metsa lumikellukesi otsima, et täita kapriisse printsessi tahet. Oma õrna välisilme ja külmakindluse tõttu on need lilled olnud pikka aega teretulnud kaunistuseks aadli ja tavainimeste kleitidele.



You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate