Aromaatsete õlide valmistamine.
Lõhnaaistingu abil mõjutavad aroomõlid ka tundeid, meeleolu, füüsilist ja psüühilist aktiivsust. Ajus olev lõhnaaistingu keskus on ka meie mälu ja mälestuste keskus, lõhnad äratavad meis tundeid, fantaasiaid ja mälestusi.
Naha ja kopsude kaudu võib aktiviseerida näiteks naha uuenemist, lihaspingete lõõgastumist, vereringe stimuleerimist või leevendada valu. Samuti võib hingamise kaudu ravida erinevaid gripi- ja külmetusnähte.
Huvitavaid fakte:
Ühe tilga eeterliku õli valmistamine nõuab palju vaeva. Selleks, et saada 25g roosiõli, läheb tarvis kuuskümmend tuhat roosiõit. Lavendliõli saamine on lihtsam – 100 kilost kuivatatud õitest saab kolm liitrit õli.
Jasmiini ja roosi õisi tuleb korjata käsitsi enne päikesetõusu, sest kroonlehtedes sisalduv eeterlik õli aurustub päikese käes.
Sandlipuu peab olema 30 aastat vana ja üle üheksa meetri kõrge, enne kui seda võib destilleerimiseks maha raiuda.
Suured äärmused taimede kasvatamisel ja korjamisel kajastuvad ka eeterliku õli hinnas. Jasmiiniõli on üks kõige kallimaid – 1 liitri eeterliku õli tootmiseks läheb vaja kaheksa miljonit käsitsi korjatud jasmiiniõit.
Eeterlike õlide destilleerimine on pikk protsess, kus ka väikese hulga õli tootmiseks läheb vaja märkimisväärsel hulgal raha. Ka nende ostmine on üsna kallis, ent aromaatseid õlisid ja äädikaid võib odavate vahenditega kodus ise teha.
Juhend:
Alustuseks läheb vaja puhtaid ja steriliseeritud pudeleid ja/või purke. Kasutada võib näiteks vanu moosipurke või klaaspudeleid, aga need tuleb enne kuuma vee ja puhastusvahendiga kõvasti üle pesta ja siis suuremat sorti kastruli või poti sees 20 minutit keevas vees hoida.
Tarvis läheb vähemalt 240 ml taimi. Esimeste katsetuste puhul tasub valida aromaatsemad taimed nagu lavendel, roosiõied või rosmariin. Neid õlisid saab mitmeks otstarbeks kasutada.
Kasutatav õli peaks seonduma sellega, milleks valmistatavat õli kasutada tahetakse – näiteks võiks kosmeetika jaoks kasutada beebi- või mandliõli, üldisemaks kasutuseks safloor- ehk värvohaka õli või rapsiõli ning toidutegemise tarbeks oliiviõli.
Puhastesse ja steriliseeritud pudelitesse või purkidesse tuleb esmalt panna taimed. Pudeli puhul saab lavendli või rosmariini varred pudelisuust sisse lükata.
Seejärel tuleb pudel või purk õliga täita. Üldjuhul peaks õli olema kaks korda nii palju kui kasutatavaid taimi (üks tassitäis taimi ja kaks tassitäit õli). Õli ei ole vaja eelnevalt soojendada.
Pudelile või purgile tuleb kaas tugevalt peale keerata ja see siis mõne sooja koha peale seisma jätta. Näiteks kusagile verandale või aknalauale kus päike peale paistab või hoopiski veeboileri juurde. Õli peab tõmbama paar päeva või siis nii kaua kuni taimed seal sees hakkavad pruunikat tooni omandama. Seejärel võib kaane eemaldada ja aroomi tugevust nuusutada. Kui lõhn on liiga mahe, tuleb õli ära kurnata, uute taimede peale valada ja uuesti paar päeva seista lasta. Kirjeldatud tegevust võib korrata seni kuni õli aroom on soovitud tugevusega.
Näpunäiteid:
Tugeva lõhnaga taimed nagu teatud sorti roosid või jasmiinid peaksid piisavalt aromaatse õli andma ka pärast esimest või teist tõmmata laskmist.
Enda maitse järgi valmis timmitud õlid tuleb korralikult ära kurnata ja puhtasse pudelisse ümber valada. Valmis õli tuleb hoida jahedas või kasutada kohe näiteks ise segatud kreemides või ihupiimades.
Näiteks rooslõhnalise kreemi jaoks peaks esmalt valmis tegema portsu roosiõli ning seda natuke mõne baaskreemi sisse segama. Kortsudevastase öökreemi jaoks peaks samale õli-kreemi segu sisse veel mõned Evitamiini kapslit tühjendama.
Õlide tegemiseks võib kasutada aias leiduvaid tugevalõhnalisi lilleõisi. Tugev aroom on näiteks jasmiini, plumeeria, kuslapuu, saialille ja kannikese õitel, aga sobivaid õisi on tegelikult lõputult.
Söögitegemiseks võib õlisid teha igasugu maitsetaimedest nagu rosmariin, tüümian või basiilik – tuleb lihtsalt mõned oksad kõrgemasse pudelisse panna ning kvaliteetse õliga (safloor- või või oliiviõli) üle valada. Pudelisse võib lisada veel küüslauku, tšillikaunu või muud meele- ja keelepärast. Seejärel tuleb õli paariks nädalaks päikese kätte jätta.
Sama meetodit kasutades võib valmistada ka aromaatseid äädikaid. Sel juhul tuleb maitsetaimede peale hoopiski kvaliteetset õuna- või veiniäädikat valada. Pärast paari soojas veedetud päeva ongi tulemuseks maitsev lisand salatikastmetele.
Kasutatud materjali
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.