No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Loodus hoiab tervist: 10 peamist ravimtaime

by - teisipäev, september 12, 2023



Isegi meie esivanemad märkasid, et taimedel on raviomadused. Meditsiin on edasi liikunud, kuid looduslikke koostisosi kasutatakse meditsiinis endiselt laialdaselt.
Palju kasulikke taimi võib leida lähimast metsast ja isegi oma aiast. Vaatame neid siis lähemalt.


Echinacea(Punane siilkübar)


Võimas immunomodulaator. Taim kaitseb organismi viiruste ja bakterite eest, samuti tugevdab ja stimuleerib immuunsüsteemi iseseisvalt ilma ravimeid kasutamata võitlema infektsioonide ja põletikega. Punase siilkübara preparaadid on ette nähtud külmetushaiguste ja gripi jaoks ning ka iseseisva viirusevastase vahendina.


Viirpuu

Tõhus südamehaiguste korral. Viirpuuga preparaate kasutatakse kardiotoonina, samuti südamelihase töö normaliseerimiseks pärast raskete haiguste põdemist ja võimalike südamenõrkusega seotud probleemide ennetamiseks.


Lavendel

Seda taime kasutatakse gastroenteroloogias karminatiivse ja kolereetilise ainena. Lavendel võib eemaldada raskustunnet maos, vähendab kõhugaase, lihaspingeid ja spastilist valu. Lavendliõli määratakse patsientidele ka unetuse, peavalude ja närvipingete korral.


Kummel

Teda leidub pea igas esmaabikomplektis. Kõige sagedamini tehakse vanne ja kummeli auru. See on tuntud oma põletikuvastaste ja rahustavate omaduste poolest. Seetõttu kasutatakse seda paljude haiguste raviks: peavalud, seedetrakti patoloogiad, põletikud, stress jne.


Rhodiola rosea(Roosilõhnaline kuldjuur)

Hoolitseb südame ja veresoonte eest. Kuldjuurt kasutatakse vererõhu normaliseerimiseks ja une parandamiseks ning ka rahustina. Vegetatiiv-veresoonkonna düstoonia ja hüpotensiooniga patsientidele soovitatakse preparaate radiolaega. Lisaks toniseerib taim suurepäraselt ja säilitab energiat.


Harilik raudrohi

Raviomadused annavad koostises olevad flavonoidid ja mineraalid. Sellel on kerge ravitoime seedehäirete ja spasmide korral. Kosmetoloogias kasutatakse selle taime õisi nahahooldus protseduurideks.


Ženšenn

Seda kasutatakse kõige sagedamini närvisüsteemi stimulaatorina. Ženšenn on rikas B-vitamiinide poolest ja sellel on kosutav toime kogu kehale. Seda ei soovitata kasutada liigse erutuvuse (sh epilepsia) korral, samuti raseduse ajal, anoreksia korral.


Apteegitill

Sellel on hea põletikuvastane toime ja seda peetakse looduslikuks antibiootikumiks. Seetõttu on apteegitill ette nähtud külmetushaiguste korral ja see tugevdab nõrgenenud organismi immuunsüsteemi.


Meliss

Taim on hinnatud selle hea rahustava ja põletikuvastase toime poolest. Seetõttu kasutatakse seda stressi, kesknärvisüsteemi ja seedetrakti haiguste korral. Melissi eeterlikud õlid aitavad kehal lõõgastuda ja neid saab kasutada enne magamaminekut, et aidata paremini uinuda.


Nõges

Nõgese lehed sisaldavad palju C-vitamiini ja rauda, ​​seega on see väga kasulik veresoonte patoloogiate, põletike korral, mõnel juhul soovitatakse nõgese keedust juua isegi rasedatel. Nõgese leotis aitab turse vastu ja sellel on 
kuseeritust soodustav toime.


Maitsetaimede kasulik mõju organismile

Mõningaid kasulikke taimi:

Iisop, tüümian – soodustavad rasva ainevahetust
Piparrohi, majoraan, basiilik, tüümian – soolavaese või soolavaba dieedi puhu
Piparmünt, salvei – seedehäirete korral, soodustavad maksa talitlust ja sapi eritumist
Köömen, koriander, tüümian – puhituse korral
Tüümian, till, basiilik – rahustav ja valuvaigistav toime
Tüümian, majoraan, basiilik – tugevdavad närvisüsteemi
Piparmünt, majoraan – vaigistavad valu ja tugevdavad südametalitlust, vereringet, laiendavad veresooni
Meliss, tüümian – unetuse puhul
Tüümian, salvei, iisop – hingamisteede haiguste puhul
Tüümian, pune, salvei – lahtistavad röga
Tüümian, salvei, majoraab, sibul – antiseptilise ja desinfitseeriva toimega.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate