No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Rohelise värvi mõju tervisele

by - pühapäev, september 17, 2023

 


Roheline on sisemise energia värv, mis loob iseenesest erilise pinge ning mida iseloomustab staatilisus ja rahulikkus. Ilmselt seetõttu püüdlevad meie silmad, hing ja süda rohelise poole, kui väga lihtsa ja arusaadava poole.
Teatavasti võib värvienergia tungida kehasse ja põhjustada rakkudes füsioloogilisi muutusi. Meditsiin kasutab seda omadust raviks, sellest ka selle meetodi nimi – värviteraapia. Loomulikult on võimatu meditsiinilist ravi täielikult asendada värviteraapiaga. Kuid iga värviga töötlemine aitab tasakaalustada või mitmekordistada inimese eluenergiat, kui hing, keha ja vaim on viidud harmoonilisse seisundisse.

  • Roheline värv mõjub oma vibratsiooniga soodsalt tervisele, mõjutades eelkõige meeleseisundit. See mõjutab silmi, luid, lihaseid ja kõõluseid, tervendab bronhe ja närvisüsteemi, hormoone ja ensüüme.
  • See on looduse, mägede ja orgude, metsade ja niitude, keha ja hinge puhkamise värv. Ainult looduses on kõik meid ümbritsev harmooniliselt ühendatud ning see harmoonia vabastab, lõdvestab, aitab taastada jõudu pärast närvilist ja rasket tööd.
  • See on kõige laiema spektriga raviv värv, stabiliseerib vererõhku, parandab maksatalitlust, leevendab peavalu, maandab pingeid, tugevdab närvisüsteemi.
  • See värv mitte ainult ei rahusta närvisüsteemi ja leevendab närvilisust, vaid reguleerib ka südame tööd ja taastab selle rütmi. See avardab visuaalselt ruumi, seetõttu kasutatakse rohelist klaustrofoobia – suletud ruumi hirmu – ravis.
  • Aitab vabaneda negatiivsetest mõtetest ja tunnetest, vabastab liigsest emotsionaalsusest.
  • Roheline värv aitab kaasa mõtete koondamisele, õige lahenduse leidmisele, seetõttu tuleks seda kasutada kontorite kujundamisel.
  • Seda iseloomustab praktilisus, inspireerib inimesi olema suuremeelne, toob maailma mugavust ja rahu.
  • Harmoonia värv saadakse sinise ja kollase segamisel, kollane esindab selgust ja sinine esindab tarkust. Eksperdid usuvad, et enamik inimeste haigusi on negatiivne kuvand minevikust ja roheline värv aitab neist lahti saada.
  • Kroomiteraapia seisukohalt roheline värv mitte ainult ei rahusta keha, vaid ka värskendab seda. Sellel on antimikroobsed ja antiseptilised omadused, tugevdab lihaseid ja kudesid, mõjub soodsalt silmadele, stimuleerib ajuripatsi tööd, lõdvestab bronhe ja samal ajal rahustab närvisüsteemi kõigi krooniliste haiguste korral. Kuid sinine värv kannab endas pärssivaid omadusi, see vähendab igasugust aktiivsust, justkui paneks inimese magama.

Idas pidasid targad iidsetel aegadel rohelist värvi vastavalt selle vibratsioonile tugevaimaks värviks, mis suudab mõjutada inimese vaimset energiat. See on kõige pehmem värv kogu külmavahemikust, kuhu ta kuulub, kuid see ei pidurda inimese eluprotsesse sugugi, vaid ainult rahustab.

Inimese silmad on spektri puna-kollase osa suhtes tundlikumad, seetõttu mõjub roheline värv närvisüsteemi rahustavalt. Kui vaatame rohelist, siis meie silmad puhkavad. Ilmselt seetõttu olid avalikus asutuses (piljardisaalid või mälestusesemed filmidest, kaardilauad) laialt levinud rohelise riidega kaetud lauad. Ja pole juhus, et nõukogude ajal värviti koolides ja haiglates seinad rohelistes toonides.



Roheline värv psühholoogias


Psühholoogide seisukohast tajutakse rohelist värvi elu sümbolina, inimese ja looduse harmooniana. See värv annab loomulikkust ja tugevust, arendab tahet ja püsivuse soovi, aitab inimestel olla sõbralikum, annab eneseväärikuse ja õigluse.

Rohelise erinevad toonid räägivad inimese suhtumisest iseendasse. Seetõttu meeldib sinakasroheline värv inimestele, kes on enda suhtes väga nõudlikud, kes püüavad olla isegi paremad, kui nad tegelikult on, kes püüavad endast välja kasvada. Nad kuulavad harva teiste arvamusi ja kaitsevad oma põhimõtteid. Nad on tahtejõulised inimesed, mistõttu on nende närvisüsteem pidevalt pinges. Nad eelistavad olla oma opositsiooniga üksi, mitte otsida kompromissi.

Aga puhas roheline näitab, et inimene ei soovi endast välja kasvada, kuid siiski enesejaatuse sooviga. Inimesed, kes eelistavad puhast rohelist, tänu sellele, et see annab jõudu, püüdlevad intuitiivselt enesekindluse poole, soovi õppida enesekindlalt käituma.

Need, kellele meeldivad kollakasrohelised või pruunikasrohelised värvid, ei püüdle enesejaatuse poole. Nad on kergemad inimesed, kes eelistavad uute inimestega kohtumist, põnevust, adrenaliini, ning elu nautimist.


NB!

Eksperdid usuvad, et rohelise mõju inimeste tervisele on üsna märkimisväärne, see mõjutab ajurakke ja neuroneid, mis vastutavad söögiisu eest. Roheline värv loob harmoonia, tasakaalu ja rahu tunde. Pole juhus, et tunneme end metsas, murul lõhnava roheluse vahel nii hästi, tunneme alateadlikult rohelise värvi mõju tervisele.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate