No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Rahvausundid ja numbrite tähendused.

by - neljapäev, märts 20, 2014



Arvud on loendamis-, arvutamis- ja rahvaluules ka mõõtühik. Arvud on olulised müütides ja rituaalides, maagiliste tavade ja arstimisriituse juures, loitsudes, lastefolklooris, igapäevases kombestikus. Arvusümboolikatähendab omistab teatud arvudele idamaade kultuuris, antiikilmas, keskajal ja tänapäevastes salateadustes kindla väärtuse ja tähenduse. Keskajal oli
paaritu- ehk liigarv hinge ja elu sümbol, seevastu paarisarv märkis ihulikku ja üldse füüsilist olemust.
Eesti rahvausundis eendub teatavate arvudega seotud pärimus (3, 7, 9, 12). Põlisrahvastel sageli arvusüsteem rajatudteistel alustel, nt hopid: 1,2,3, palju; arvutamiseks ja arvepidamiseks numbreid ei vajata. Eesti pärimuses mustsada, sada tähendusega ‘palju’, ‘loendamatult’. Pütaagorlased tõlgendasid arvusid kui asjade algupära ja universumi harmoonia alust; arvud universaalsed kunstis, muusikas, poeesias. Kristlikus kultuuris arvud seotud kesksete mõistetega, neil on kõrge väärtus.
Null - mitteeksisteerimine, igavene, kvantiteedi ja kvaliteedi puudumine.
Üks - ürgalgne ühtsus; algus; looja; Jumal, isa; jumalikkus.
Kaks - duaalsus; muutumine; mitmekesisus; konflikt ja teistsugusus; staatilisus; stabiilsus; inimese dualistlik loomus; Kristus kui jumal ja mees.
Kolm - loov ja edasiviiv jõud; süntees. Kolmeosaline maailm koosneb taevast, maast ja veest/allilmast; inimene koosneb kehast, hingest ja vaimust või sünnist, elust ja surmast; kõigel on algus, keskpaik ja lõpp; minevik, olevik ja tulevik jm. Kristluses kolmainsus; hinge, vaimu ja ihu ühendus. 3 x 4 = 12, esindab sodiaagi märke ja kuude arvu aastas.
Folklooris võrdub kolm ka mõistega ‘palju’, seal kehtib laiemalt kolmarvu reegel: kolm soovi; muinasjuttudes jõutakse kolme tegevusega sihile, kolm printsi või printsessi/ venda / nõida / saatusejumalannat / haldjat (neist kaks head ja üks halb). Lunaarloomad on sageli kolme jalaga.
Neli - staatiline arv, vastandub ringikujulisele ja dünaamilisele. Neli on terviklikkus; totaalsus; lõpetamine; ühtekuuluvus. Neli aastaaega, neli tuult, põhipunkti, ruudu külge, risti otsa, paradiisijõge ja põrgu osa, püha mäge. Neli on Vanas Testamendis emblemaatiline arv. Neli paradiisi jõge moodustavad risti, maal on neli veerandit, jne.
Viis - inimese arv, pentagon väljasirutatud käte ja jalgadega. Sarnaselt ringile sümboliseerib viieharuline täht täiust, see on neli põhipunkti ja kese.Viie õielehega lilled ja viieharulised lehed
(roos, liilia, viinapuu) esindavad mikrokosmost. Viieharuline täht tähistab terviklikku indiviidi, vaimset pürgimust ja haridust. Alaspidi harudega viisnurk on nõiduse ja musta maagia sümbol.
Kuus - 1+2+3=6. Sümboliseerib polaarsuste liitu: kaks kokkupõimunud kolmnurka - ülespidine on mees, tuli ja taevas ning alaspidise tipuga kolmnurk on naine, vesi ja maa. Kuus sümboliseerib armastust; tervist; ilu; saatust, õnne. Päikeserattal on kuus kiirt (kodarat). Kuueharuline täht ehk Saalomoni täht.
Seitse - Universumi arv, makrokosmos. Ühendab endas 3 (taeva arv, ka hing) ja 4 (maa arv). Seitse taevast, põrgut, suurt planeeti, päikesekiirt, tarkusesammast, nädalapäeva, nooti, maailmaimet.
Seistmepäine draakon - India, Pärsia, Kaug-Ida; kelti ja Vahemere müütides. Kristlus: seitse sakramenti; põhilist voorust; surmapattu; purgatooriumi tasandit; vaba kunsti; suurt prohvetit;
paastumise ja patukahetsuse aeg; seitsmes päev kui puhkepäev.
Kaheksa - vaimse alguse arv, paradiisi jõudmise arv;
Üheksa - 3x3, lõpetamine; täielikkus; teadmised; algus ja lõpp; maapealne paradiis; ringjoone arv. Sümbol – kolmnurgad. Tule ja vee, mäe ja koopa sümbol. Kristlus: vähe esindatud. Kolm korda
kolm inglite koori, üheksa sfääri ja ringi seoses põrguga.
Kümme - kosmose arv. Kristlus: kümme käsku; kümnes osa tuleb anda jumalale.
Kaksteist - Terviklik tsükkel; kosmiline kord. 3x4 tähistab esoteerilist ja eksoteerilist. Kaksteist sodiaagimärki ja 12 kuud aastas, 12 tundi ööpäevas.
Kolmteist - Juudas Iskarioti arv ja seetõttu õnnetu arv, see on ka nõidade ja nõiakogunemistega seotud arv. Maiadel on 13 taevast, millest igaühte valitseb jumal.
Nelikümmend - initsiatsioon; surm. Kristlus: 40 päeva paastu, ülestõusmiseni, Vanas Testamendis on Mooses 40 päeva Siinais; rahvausundis sagedasti hinge elukoha või surmapaiga lähiümbruses viibimise aeg.
666 - metsalise märk ja inglite arv. Kristluses metsalise, Antikristuse märk Kabalistikas päikesedeemoni arv.
888 - Jeesuse arv.


Vaata ka sümbolite tähendusi - sümbolid
Allikad: omad allikad,folklore.ee

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate