©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

SAPIPÕIE VALUD

by - esmaspäev, märts 10, 2014








Kevade saabudes ägenevad paljud kroonilised haigused, sealhulgas maksakoolikud, mis piinavad eriti vanemaid inimesi. Maksakoolikuhoo puhul tuntakse kõigepealt paremas küljes teravat valu, mis kiirgub paremasse õlga, rangluu piirkonda või parema abaluu alla. Seda valu tekitab sapijuhades spasm või kivi, mis rikub sapipõie motoorikat.
Valu tekib tavaliselt 20-30 minutit pärast söömist, kui maks hakkab intensiivselt sappi tootma. Enne kiirabi tulekut võib haige ennast ise aidata, võttes lamades mugava asendi ja püsides paigal. Mida varem ta seda teeb, seda kiiremini saabub kergendus. Liigutused võivad valu tugevamaks ja pikaajalisemaks muuta.
Mingil juhul ei tohi panna haigele kohale soojenduskotti, minna kuuma vanni, juua meega segatud sooja piima, magusat teed, toorest muna või kisselli. Vastu paremat külge võiks panna midagi külma - külmikust võetud jääd või külma vette kastetud käteräti.
Kui valu on tekkinud, ei tohi päeva lõpuni süüa. Spasmi leevendamiseks tuleb võtta mingit spasmolüütikumi.
Tavaliselt möödub maksavalu paari tunniga, aga kui see ei taha üle minna, on vaja haiglaravi. Pärast haigushoogu tuleb 2-3 nädalat loobuda praetud, rasvasest, teravamaitselisest ja suitsutatud toidust.
Sapipõiele tuleks teha 2 nädalat põletikuvastse toimega teed. Võtke supilusikatäie kaupa naistepuna, kummelit, südamerohtu, münti, üheksavägist ja kibuvitsamarju, valage neile pool liitrit keeva vett ning jooge seda teed toatemperatuuril jahutatult hommikul ja õhtul tühja kõhuga 2/3 klaasi. Üldse on vedelik teie sõber ja tervendaja, sest see veeldab sappi, nii et uusi kive ei teki ning vanad enam ei suurene. Soovitav on juua ööpäevas 1,5-2 liitrit vedelikku.
Ei maksa unustada, et sapikivitõve ravis ja profülaktikas mängib tähtsaimat rolli dieet. Haige ratsioonis ei tohi olla raskesti sulavaid rasvu, nagu rammusat sea-, lamba-, hane- ja pardiliha ning rasvast kala. Loobuda tuleb äädikast, piprast, sinepist, mädarõikast, vürtsidest ja marinaadidest; ebasoovitavad on võitaigen, kreemid, majonees, shokolaad, soolatud toidud, teravamaitseline juust, seenes, praetud road, munakollased, põld- ja aedoad ning herned. Kasuks ei tule hapud puuviljad ja marjad, nagu jõhvikad, punased sõstrad ja karusmarjad ning või ja hapukoore tarvitamist on samuti soovitav vähendada.
Mis siis lubatud on? Lahja looma-, kana- ja kalkuniliha ning kala - muidugi keedetult või hautatult. Kohustuslikud on kõikvõimalikud pudrud. Puu- ja aedvilju võib kasutada salatitena või hautatult. Sapieritust soodustavad piimatooted, sealhulgas kefiir, hapupiim ja kohupiim. Leib ja sai peaksid olema eelmise päeva omad. Teretulnud on oliivi- ja päevalilleõli ning nisukliid. Viimastele valatakse keeva vett ja saadud massi võetakse 3 korda päevas dessertlusikatäis.
Head on ka maisi emakasuudmed ja rõikamahl, mis veeldavad sappi ja desinfitseerivad sapiteid.

Vaata teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega       

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate