No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Saakikandev potiaed rõdule või terrassile.

by - esmaspäev, märts 10, 2014


Mida teha, kui nii väga tahaks suvised köögiviljad ikkagi ise kasvatada, kuid pole aeda, kuhu ehitada kasvuhoone või teha peenralapp? Sest mis saab olla veel parem, kui süüa suvel näiteks värskeid omakasvatatud tomateid või teha üks imemaitsev mozzarella-salat värske basiiliku ja rukolaga. Kuigi suvi paistab veel olevat mägede taga, siiski peab arvestama, et mõnede köögiviljade ettekülvidega tuleks alustada juba nüüd.
Rõõm teada, et on olemas saakikandvad köögivilja- ja maitsetaimed. mis sobivad just rõdule ja terrassile.
Nii saab potis kasvatada tomatit, paprikat, kabatšokki, kõrvitsat, maasikaid, erinevaid lehtsalateid ja maitsetaimi. Tavaliselt on seemnepakkidel kenasti kirjas, kas taim sobib kasvatamiseks potis, kasvuhoones või ainult avamaal.

Enne potiaia planeerimist on hea teada:
• Pikemat kasvuperioodi vajavad tomatid ja paprikad on esimesed köögiviljad, mis nõuavad aedniku töid külvikastis juba veebruaris ja märtsi algul.
• Oluline on silmas pidada, et üldjuhul tahavad potitaimed kasvada vähemalt 30 cm läbimõõduga potis – kui pott on suurem, seda parem.
• On sorte, mis sobivad ka tuppa aknalauale, kuid peab tõdema, et tubastes tingimustes on neid siiski keeruline kasvatada, kui just ei ole tegemist näiteks väga hea valgusega kasvukohaga. Kuid proovida võib ikka!
• Potis kasvav taim vajab hoolikat väetamist kogu kasvuaja jooksul.

Millised sordid sobivad potiaeda?

Tomat

Sweet’n’Neat
Magusa maitsega kollane ja punane tomat, mis annab 60-80 vilja taime kohta.
Varajane kompaktne põõsastomat.
Ettekülv teha märtsist aprillini.


‚Red Robin‘
Maitsvad kirsisuurused punased tomatid.
Kompaktne põõsastomat, mis ei vaja kärpimist.
Seda tomatit sobib ka aknalaual kasvatada.
Ettekülv veebruar – mai.

‚Little Sun‘
Kollased magusad väikesed viljad.
Kompaktne põõsastomat, mida sobib kasvatada nii rõdul kui aknalaual.
Ettekülv veebruar – mai.



Tomat ‚Venus‘
Oranzhide ümarate viljadega.
Madala kasvuga kompaktne ja saagikas potitomat.
Sobib kasvatada toas või rõdul.


Aknalaual kasvatamiseks sobib veel kääbustomat ‚Tiny Tim‘, Suvipiha sarjast. Hästi maitseb nii suurtele kui väikestele kirsstomat ‚Red Cherry‘, Suvipiha.

Paprika

Paprika kasvatamine nõuab kogemusi, kuid uute sortide puhul õnnestub seemnest kasvatamine ka kodustes tingimustes. Paprika tahab kasvamiseks täisvalgust.

‚Redskin‘
Palju kiidetud magusamaitseline punane paprika.
Varajane ja saagikas kääbussort, mida sobib kasvatada nii rõdul kui aknalaual.
Üks taim soovib kasvada 30 cm potis. Ettekülv veebruar-märts.


‚Mohawk‘
Magus kollane paprika. Varajane ja saagikas
rippuva kasvukujuga kääbussort.
Üks taim soovib kasvada 30 cm potis.
Ettekülv veebruar-märts.

Kabatšokk

‚Buckingham‘
Varajane ja saagikas kompaktne sort,
mida sobib kasvatada rõdul potis (1 taim 40 cm potti),
samuti peenras. Ettekülv mai algul.

Maasikad


Aedmaasikas 'Temptation'
Üks aedmaasikas peaks ka ühes potiaias kasvama.
Rikkalikult saakikandev sort. Ettekülv veebruar-märts.

Tšillipipar

'De Cayenne'

Maitseelamuste otsijale. Vili on algul roheline ja hiljem punane
ning mida punasem on vili, seda kibedam ta on.
Kaun kasvab 10-12 cm pikkuseks. Ettekülv teha märtsis.



Lehtöögiviljad ja maitsetaimed


Potis saab väga hästi kasvatada erinevaid lehtsalateid, lehtköögivilju ja maitsetaimi. Nii on kevadel ja suvel värske vitamiinirikas roheline käepärast kohe võtta ning taimelehestiku värvikirevusega saab luua efektseid värvilaike.

Põldkännak (poodides kasutatakse tihti inglisekeelset nime 'lamb salad'). Väga väärtuslik lehtköögivili: peterselli järel on ta rauasisalduselt köögiviljade hulgas teisel kohal.

Lehtsalat 'Lollo Rosso'. Punakaslilla varjundiga kähar lehtsalat, lehed on väga krussis servadega, õhukesed, aga küllaltki tugevad ja vastupidavad. Kasutatakse suppides ja salatites.


Jääsalati lehed on maheda maitsega, mõnusalt krõmpsuvad ja haprad ning püsivad kaua vormis isegi ribadeks või tükkideks lõigatuna. See omadus on eriti väärtuslik segasalatite te

Spinat. Sisaldab A- ,C- ja B2-vitamiini. Aga ka rauda, kaltsiumi, proteiine, foolhapet, fosforit. Ideaalne lehtköögivili kuumtöötlemise jaoks: suppidesse, kala- ja liharoogade lisandiks.


Maitsetaim tüümian. Prantsusmaal peetakse seda üheks parimaks maitsetaimeks. Taim kasvab kuni 24 cm pikkuseks. Saak lõigatakse kesksuvel.

Maitsetaim oregano. Kui oled seemned maha pannud, ära kata neid mullaga, sest oregano seemned vajavad vahetut päikesevalgust. Oregano kasvab 24-44 cm pikkuseks ja 20-40 cm laiuseks.
.

Basiilik on populaarne, õrn maitsetaim. Basiiliku aromaatseid lehti kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult.

Lehtsalat. Näiteks 100 g lehtsalatit annab toiduenergiat vaid 12 kcal, kuid arvestataval hulgal mikroelemente (CA, Mg, P, Fe) ja C-, E- ning B-rühma vitamiine.

Maitsetaim majoraan on päikese lembeline taim. Juulis-augustis avab oma rohekasvioletsed õied. Võrseid on õigem lõigata enne õitsemist

Maitsetaimena võib potis kasvatada ka tilli. Till on tugev taim. Värsked lehed oleks soovitav lõigata ära juba enne õitseaega. Seemned korja ära kui need on pruunid ja kuivad. 





 Allikas  - http://www.hansaplant.ee/
 


Aedsalvei, tarvitatakse maitse- ja ravimtaimena. Seemned poetatakse istikupotti märtsis, aprillis. Salveid peetakse imerohuks. Maitseainena kasutatakse nii värskeid kui ka kuivatatud ja peenestatud lehti. 


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate