Värskendavad ja naturaalsed maitsestatud veed.
Joote siiani erinevaid limonaade, dieetkoolasid, vitamiinivett ja kõiki teisi tehislikke värvainete, maitse ja magustajatega?Ülimalt lihtne viis tegemaks ise tervislikku jooki- maitsetatud vett, kasutades selleks marju, puuvilju ja maitsetaimi.
Miks mitte muuta oma harjumusi ja vahetada liigsuhkrused karastusjoogid, mahlad,nektarid ja ülehinnatud pudelivesi välja millegi hoopis maitsvama ja tervislikuma vastu?
Kodus võib aga igaüks neid jooke järgi teha, sest neid on ääretult lihtne valmistada. Need on odavamad ja tervislikumad, kui poes müüdavad joogid kuid sama värskendavad. Ja mis kõige mõnusam – nende valmistamisele kulub väga vähe aega!
KUIDAS TEHA MAITSESTATUD VETT
Vajaminevad vahendid:
- Puuviljad ja marjad - ükskõik millised (välja-arvatud banaanid); et saada puuviljadest kätte võimalikult tugev maitse ja magusus, jälgi, et viljad oleksid võimalikut küpsed. Kasutada soovitaks just võimalikult maglaseid vilju nagu näiteks arbuus, ananass, tsitruselised jne.
- Maitsetaimed – see võib tunduda küll veider, kuid päris mitmed maitsetaimed sobivad puuviljadega hästi kokku ja täiendavad nende maitset. Vastavalt maitsele võib nendes jookides kasutada praktiliselt kõiki matsetaimi.
- Suuri purke, klaaskannusid või ideaalis selliseid (sõel)eraldajaga kannusid (pildil), mis toimivad filtrina lastes läbi viljade mahla, kuid hoides puuviljatükikesed joogist eemal.
- Sõel / filter
- Puust lusikas - sellega on hea puuviljadest mahla välja pressida
- Vesi - Kraanivesi, kaevuvesi filtreeritud või mitte. – Vastavalt teie endi soovile või maitsele
- Jää
Värsked viljad vs. külmutatud viljad. Värskeid vilju on parem kasutada siis, kui on nende loomulik valmimise aeg suvel ja sügisel. Muul ajal importimiseks korjatud viljad võivad olla tuimad ja maitsetud, kuna neil jääb puudu valmimiseks vajalikust päikesest. Sellisel juhul on nutikas osta suvel/sügisel küpsed puuviljad, need tükkideks hakkida ja siis sügavkülmutada, nii säilivad nendes nii maitse kui ka magusus. Vahel võib aga poodidest leida suhkruta konserveeritud või külmutatud puuvilju – ka see on päris hea lahendus, kuna need puuviljad ja marjad on korjatud just küpsuse tippajal.- Valik värskeid maitsetaimi.
kasutada võib kõiki kätte sattuvaid maitsetaimi.Eriti vahva on see, kui sul on isiklik maitsetaimede peenar, sest see annab võimaluse katsetada ja kombineerida erinevaid maitseid just nii tihti kui sa seda soovid. On lausa üllatav, kui hästi osad puuviljad ja maitsetaimed omavahel sobivad. Lisaks annavad maitsetaimed joogile mõnusalt värske maitse. Kõige ilmselgem valik oleks piparmünt, kuid sama hästi võib katsetada ka meliss, sidrunmelissi, basiiliku, rosmariini, salvei, tüümiani, lavendli või estragoniga.
Kogused: Kõik siin antud joogikogused on arvestatud 2 liitriste purkide järgi. Kui sul aga sellise suurusega purke ei ole, asenda need lihtsalt 2 1liitrise purgiga või vähenda koostisosade kogust.
MAITSEKOMBINATSIOONID
1. TSITRUSELISED (puhtal kujul, maitsetaimedeta)
Viiluta 1 apelsin, 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.
Lisa jää ja vesi, sega purgi sisu läbi, sulge plastik-kaanega ja aseta külmikusse.
Soovikorral võid seda jooki kasvõi kohe juua, kuid kui soovid et maitsed tugevamalt esile tuleksid, võiksid lasta purgil eelnevalt tunni või kaks külmikus seista. Järgmisel päeval on see veelgi parem.
2. TSITRUSELISED+KURK
Viiluta või tükelda 1 apelsin, 1 laim, 1 sidrun ja 1 suuremapoolsem kurk.
Aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks (Ära tambi viile väga pudruks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
3. TSITRUSELISED+KURK+MAASIKAS
Viiluta või tükelda 1 apelsin, 1 laim, 1 sidrun ja 1 keskmise suurusega kurk ja 4-5maasikat.
Aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks (Ära tambi viile väga pudruks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega. Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
4. TSITRUSELISED+KORIANDER
Viiluta 1 apelsin, 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki, lisa väike peotäis värskeid koriandri lehti ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest ja koriandrist rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.
Lisa jää ja vesi, sega purgi sisu läbi, sulge plastik-kaanega ja aseta külmikusse.
Soovikorral võid seda jooki kasvõi kohe juua, kuid kui soovid et maitsed tugevamalt esile tuleksid, võiksid lasta purgil eelnevalt tunni või kaks külmikus seista. Järgmisel päeval on see veelgi parem.
6. SIDRUN+INGVER
7. SIDRUN+LAIM+PIPARMÜNT
8. SIDRUN+BASIILIK
9. SIDRUN+MUSTIKAS
10. SIDRUN+JÕHVIKAS
11. SIDRUN+CAYENNE PIPAR
12. SIDRUN+PIPARMÜNT
13. SIDRUN+LAVENDEL
14. LAIM+VAARIKAS (puhtal kujul, maitsetaimedeta)
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa 5dl vaarikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
15. LAIM+SIDRUN+MAASIKAS+PIPARMÜNT
Aseta purki piparmündioks (võid kasutada nii tervet oksa, kui ka oksa küljest lahti nopitud lehti). Mulju kergelt puulusikaga.
Viiluta 1 laim ja 1 sidrun. Lõika viilud pooleks, aseta 2 liitrisesse purki ja tambi kergelt puulusikaga et viiludest rohkem mahla eralduks. Ära tambi viile väga pudruks.
Lisa 1dl pooleks või neljaks lõigatud maasikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
16. LAIM+PIPARMÜNT
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
17. LAIM+KIRSS
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa 2dl värskeid (poolitatud) kirsse.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
18. LAIM+INGVER
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa umbes teelusikatäis hakitud värsket ingverit, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
19. LAIM+MELON+PIPARMÜNT
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Haki 1/4 melonit kuubikuteks ja lisa Laimitükkidele
Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
20. LAIM+ANANASS
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
21. LAIM+ANANASS+PIPARMÜNT
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
22. LAIM+ANANASS+MAASIKAS
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa värske piparmündioks või ca 10 lehte, mulju neid õrnalt puust lusikaga et taimemahl paremini välja tuleks.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
24. APELSIN+VANILJE
25. APELSIN+ANANASS
26. APELSIN+ANANASS+INGVER
27. APELSIN+PIPARMÜNT
28. MAASIKAS+PIPARMÜNT
29. MAASIKAS+BASIILIK
30. MAASIKAS+APELSIN
31. MAASIKAS+ANANASS
32. MAASIAKS+KURK
33. MAASIKAS+LAIM
34. VAARIKAS+RABARBAR
Lõika kaks laimi neljaks ja pigista nende mahl purki ning siis aseta sinna ka laimitükid.
Lisa 5dl vaarikaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
35. VAARIKAS+SIDRUN
36. VAARIKAS+LAIM
37. VAARIKAS+PIPARMÜNT
38. VAARIKAS+MAASIKAS+PÕLDMARI
39. VAARIKAS+ROSMARIIN
40. KURK + PIPARMÜNT
Aseta purki piparmündioks (võid kasutada nii tervet oksa, kui ka oksa küljest lahti nopitud lehti). Mulju kergelt puulusikaga.
Lisa ca 5dl. kurgi tükke – mulju.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
41. KURK+LAIM
42. KURK+SIDRUN
43. KURK+PIRN
44. KURK+PIPARMÜNT
45. KURK+PIRN+PIPARMÜNT
46. KURK+MELON
47. KURK+MELON+PIPARMÜNT
48. KURK+MUSKUSMELON+KANTALUUP
49. KURK+ROSMARIIN
50. KURK+SIDRUN+PIPARMÜNT
51. ÕUN+AROONIAD
Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.
Lisa 1dl arooniaid, mulju neid õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks). Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
52. ÕUN+VIINAMARJAD
Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.
Lisa 1dl tükkideks lõigatud viinamarju, mulju õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
53. ÕUN+KANEEL
Lõika 1 suur õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.
Lisa ning kaks keskmist kaneelikoort.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
54. ÕUN+KANEEL+VANILJE
Lõika 1suur õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.
Lisa pool värsket ja seemnetest puhastatud vaniljekauna ning kaks keskmist kaneelikoort
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
55. ÕUN+MAASIKAS+VAARIKAS
Lõika keskmise suurusega õun ća 1cm suurusteks kuubikuteks.
Lisa 1dl tükkideks lõigatud maasikaid ja 1dl vaarikaid, mulju õrnalt puust lusikaga et marjadest ja ka õuntest mahl välja tuleks (ära tambi marju täiesti lödiks).
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
56. PÕLDMARI +SALVEI
Aseta salvei purki, mulju kergelt.
Lisa ca 5dl põldmarju – mulju.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
58. PÕLDMARI+VANILJE
59. PÕLDMARI+SIDRUN
60. PÕLDMARI+SIDRUN+PIPARMÜNT
61. PÕLDMARI+PETERSELL
62. PÕLDMARI+INGVER
63. PÕLDMARI+TÜÜMIAN
64. ARBUUS+ROSMARIIN
Aseta purgi põhja rosmariinioks, mulju kergelt.
Lisa ca 5dl arbuusi tükke.
Täida ülejäänud purk jäätükkidega ja lõpuks täida purk veega.
Sega purgi sisu läbi, keera purgile kaas peale ja aseta jook külmikusse tunniks või paariks seisma.
65. ARBUUS+PIPARMÜNT
66. ARBUUS+MELON
67. ARBUUS+KURK
68. ARBUUS+BASIILIK
69. MANGO+ANANASS
70. MANGO+PAPAIA
71. SIDRUNHEIN+PIPARMÜNT+VANILJE
72. GREIP+PIPARMÜNT
Erinevaid maitsekombinatsioone on sadu – vali kas ülaltoodutest, või leiuta ise ja jaga ka teistega.
Siit leiad lisaks 7 põnevat maitsevee kombinatsiooni - food.allwomenstalk.com
SÄILIVUS
Jook peab külmikus, kaanega purgis vastu maksimaalselt 3 päeva… iseasi on see, kas head jooki nii pikaks ajas jagub
SÕELAGA VÕI MITTE.
Kui purki on jäänud veel ära sulamata jäätükke (minu külmikus püsisid need veel 24 tundi hiljemgi) pole sõela tarvis, sest jäätükkid ise toimivad filtrina lastes maitsval joogil klaasi voolata ja pidades samal ajal kinni purgis olevad puuviljatükid.
SUHKRUGA VÕI ILMA.
Kui tunned et joogid vajaksid natuke magusamat maiku, võid lisada sinna suhkrusiirupit, mett, agaavisiirupit, või ükskõik millist muud magustajat. 1 teelusikatäis suhkrut sisaldab vaid 15 kalorit, nii et selle lisamine klaasitäiele maitseveele pole sugugi patt arvestades, et sama suur kogus limonaadi sisaldab kümme korda rohkem suhkrut. Võid magususe saamiseks kasutada METT. Vaata ka marjade ja maitsetaimede siirupi valmistamist SIIT
PROOVIGE KA NEID!!!
Lisage vette võimalikult palju puuviljasid ja oodake vähemalt 30-40 minutit enne kui tarbite.
Siin on veel mõned valikud ja soovitused "limonaadidest":
*Roheline tee, piparmünt, laim - Hea seedimisele, peavalude puhul, ülekoormuse puhul, halva hingeõhu puhul.
* Maasikad, kiivid - Immuunsussüsteemile, veresuhkru stabilatsiooniks, seedimisele hea.
* Kurk, laim, sidrun - Kaaluprobleemide korral, kõhupuhituse korral, vedelikupuuduse korral, seedimisele hea.
* Sidrun, laim, apelsiin - Hea seedimisele, immuunsusele, südamekoormusele. ( Jooge seda segu toatemperatuuril )
Kasutatud allikaid -theyummylife.com, wheatbeforemeat.wordpress.com
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.