No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Apteegitilli kasulikkus tervisele.

by - esmaspäev, juuli 13, 2015


Apteegitill soodustab seedimist, aitab unetuse puhul, kõhulahtisuse, düsenteeria, menstruatsioonihäirete, hingamisteede haigusete ja vähi vastu. Samuti on tõhus vahend suuõõne värskendamiseks.
Tilli kasutatakse juba sajandeid kulinaarias ja meditsiinis. Kasutatakse nii tilli seemneid kui ka lehti. Peale tilli aroomi ja maitse on tal ka raviomadusi kasvaja vastu.

Seedimine. Eeterlikud õlid, mis on olemas apteegitillil, stimuleerib sappi ja aitab kaasa seedimisele ja aitab leevendada kõhuvalu.
Unetus (Insomnia) Flavonoidid ja B-vitamiini kompleks aktiveerib teatud ensüümid, mis on rahustava toimega, aidates sellega kaasa heale unele.
Kõhulahtisus. Kõhulahtisus on tingitud peamiselt kahel põhjusel kas seedehäired või kokkupuude mikroobidega. Esimesel juhul till võib aidata soodustades normaalset seedimist. Teisel puhul aitavad tilli eeterlikud õlid maha suruda mikroobsed infektsioonid ja erinevad bakteriaalsed toimed.
Düsenteeria. Ka selle vastu on kasu apteegitillist, mille eeterlikud õlid desinfitseerivad effektiivselt infektsiooni.
Menstruatsiooni häired. Flavonoidid eeterlikes õlides apteegitillis stimuleerivad teatud hormoone, mis omakorda toetavad menstruaaltsüklit.
Hingamisteede haigused. Kaempferol ja mõned teised flavonoidid ja monoterpeenide apteegitilli eeterlikud õlid on antihistamiinikumid ja aitavad puhastada hingamissüsteemi allergilise köha puhul. Suuloputus. Tillilehed ja apteegitilli seemned on väga head suuloputamiseks. Apteegitilli eeterlikud õlid on antimikroobsed, antioksüdantnsed ja desinfitseeriva toimega. Seega nad aitavad mikroobse infektsiooni vastu suus ja samuti vähendavad kattu, mis on hammastel ja igemetel.
Vähk. Teadlased tegid kindlaks, et apteegitillil on aineid, mis aitavad vähivastu võidelda.
Abi silmadele. Need kellel on nõrk nägemine, kannatavad silmapõletiku all ja kes peavad töötama halvasti valgustatud ruumides, ei tohi unustada tilli kasulikkust nägemisele. Silmalaugudele võib teha tilliseemnetest kompressi. Selle jaoks tehke endale marlist kompressi pakid. Pange seemned sinna sisse ja keetke neid 2 minutit. Kui olete kompressil lasknud piisavalt jahtuda asetage nad enda silmalaugedele ja hoidke 15-20 minutit. Te tunnete peale seda, et kaob väsimus ja valu silmist ja teie nägemine teravneb. Seda protseduuri võib ka teha valu ennetamiseks.

Teised kasulikud omadused. Till on keha lõdvestav toonik. Aitab urineerimis probleemide puhul, aitab eemaldada toksiine kehast. See aitab leevendada kõhugaase ja ennetada krampe. See stimuleerib imetamist, tugevdab hambaid ja luid, sest tillis on palju kaltsiumi.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate