No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Toitvad ja tervislikud pähklid.

by - kolmapäev, oktoober 23, 2013



 Pähkliks nimetatakse vilju, mille tuuma ümber on kõva väliskest. Pähklites sisalduv suur õlihulk teeb nad energiarikkaks ja seetõttu tervislikuks. Seega soovitatakse neid vaheampsuks näiteks nii neile, kes kaalu tõstavad, kui ka neile, kes kaalu langetavad. Viimastele on pähklid abiks, et kaalu alanedes ei kärbuks lihasmass. Peale selle sisaldavad pähklid mineraalaineid, nt rauda, ning luustikku tugevdavat kaltsiumi. Pähkleis on paras jagu karotiini (A-provitamiini) ja närvirakkudele olulisi B-vitamiine. Pähklite krõbistamine on organismile kasulik tegevus, mida soovitatakse täiskasvanuile põhisöömaaegade vahel, lastele lõuna- või õhtuooteks. Et organism pähkleis leiduvad väärtuslikud toiduained korralikult omastaks, tuleb nad hästi mäluda. Pähkleid ja seemneid on paslik kasutada väga erinevates toitudes, alustades suupistetest ja eelroogadest ning loomulikult lõpetades magustoitudega. Need sobivad hästi liharoogadesse ja kastmetesse, on asendamatud aasiapärastes toitudes ning sobivad lisandiks suppidele ja pastadele, kuna annavad toidule struktuuri. Magustoitudes ja saiade-pirukate puhul aga kasutatakse neid kaunistusena.

                                                       Sarapuupähkel

100 gr sisaldab: 679kcal- 62,4gr rasva, 12,6gr proteiini, 9,4gr süsivesikuid, 2,5gr mineraale, 3,2mg vitamiine., tiamiini (optimismi vitamiin), koliini (piisav kogus tagab: aju- ja närvisüsteemi hea töö, madal stressitase, hea rasvade omastamine, maksa ja sapipõie töö, vananemise pidurdamine, madal kolesteroolitase), kaaliumit ja fosforit, rauda, magneesiumi, vaske. Valgu- ja kiudainerikkad. Tagavad soolte normaalse tegevuse. Piisav kiudainete kogus hoiab naatriumi taseme organismis minimaalse ja tagab neerude korraliku funktsioneerimise. Säilita koorega sarapuupähkleid toatemperatuuril. Kooreta pähkleid hermeetiliselt suletud nõus, toatemperatuuril kuni 1 kuu, külmikus 3-4 kuud.

Kreeka pähkel
100gr sisaldab: 698kcal, 64gr rasva, 14,8gr proteiini, 13,7gr süsivesikuid, 1,9gr mineraale, 2,8mg vitamiine.
Alandab kolesteroolitaset, soodustab südametegevust. Kõrge E-vitamiini tase (vananemisvastane), kõrge H-vitamiini ehk biotiini tase (nn iluvitamiin: aitab nahaprobleemide, rabedate küünte, tuhmide juuste korral). Ööpäevase biotiinivajaduse tagab 100 gr pähkleid. Sisaldab rohkel koobaltit (vajalik adrenaliini reguleerimiseks). Kõrge kaaliumisisaldus. Mikroelemendid: jood, koobalt, mangaan, vask, tsink. Vana-Idamaa tarkus käskinud raskesti haigetel süüa rohkelt Kreeka pähkleid- andvat tagasi elujõu.

                                                         Pekanipähkel

100gr sisaldab: 875kcal, 71%rasva, 11%valke, 14% suhkruid. Oma biokeemiliselt koostiselt ideaalne toit! Rääsuvad kiirelt oma kõrge rasvasisalduse tõttu. Säilitada õhukindlalt, kuivas ja jahedas. Magusamad kui Kreeka pähklid, mistõttu peetakse hinnatud maiuseks. Vanad indiaanlased tarvitasid neid toiduks juba ammu. Tänapäeva Ameerikas süüakse tihti kaetuna suhkruglasuuriga. 


Mandlid

100gr sisaldab: 640kcal, 18%valku, 55-60%õli, 13%süsivesikuid, 2,6% kiudaineid, 3% mineraalaineid. Tähtis kaaliumiallikas, kõrge fosfori ja magneesiumisisaldus, lisaks E-vitamiin, H-vitamiin, B grupi vitamiinid ( nagu enamus pähklites), vask, koobalt. B2- riboflaviini sisaldus 0,78mg 100gr-s- stimuleerib rakuenergia tootmist. Toatemperatuuril säilivad mandlid 2 aastat.

                               Maapähkel

                  Ehk Hiina pähkel ehk arahhis. Tegelikult on uba, mitte pähkel.
100 gr sisaldab: 60% õli, 25-30% valku, 6-10% süsivesikuid, B-rühma vitamiine. Maapähkli valk on organismile hästi omastatav. Maapähkli õli sisaldab 82% väärtuslikke küllastumata rasvhappeid, mis soodustavad närvirakkude, südame, maksa jt elutähtsate organite tööd. Sapieritust soodustav. Sisaldab suures koguses kaaliumi. Tõeline mangaanipomm! Maapähkli valgusisaldus on suurem kui piimatoodetes, munas, kalas!!! Väidetavalt klaas piima ja 2 maapähklivõiga leiba tagab lapse päevasest valguvajadusest 83%.
Riknenud pähkleid mitte süüa- hallitusseen Aspergillus flavus on väga toksiline! Maapähkleid säilitada kangast kotis, kuivas kohas- säilivad paar aastat.

Pistaatsia pähklid

100gr sisaldab: 642 kcal, 55-60% õli, 17-24% valku, 16% süsivesikuid, 2,5-4% suhkruid, 3-4% kiudaineid.Pistaatsiapähkel sisaldab kõigist pähklitest enam valku. Pistaatsiapähkel on suurepärane kaaliumi-, magneesiumi-, vase- ja tiamiiniallikas. Need pähklid annavad energiat tavatul moel seda tänu glutamiinhappele. Glutamiinhape soodustab vaimse energia teket rohkem kui miski muu. Kuivatatud pistaatsiapähklites on ohtralt kiudaineid. Pähklid sisaldavad suurel hulgal ka mono- ja polüküllastumata rasvu, mis on seotud parandamaks kolesterooli taset ja edendada südame tervist.Hoia pistaatsiapähkleid õhukindlalt külmikus kuni 3 kuud.
                                                         Parapähkel ehk Brasiilia pähkel

100gr sisaldab: 703 kcal, 70% väärtuslikku õli, 17% proteiine (neist väärtuslikumad on seleenproteiin, metioniin, tsüsteiin, arginiin, glutamiin, glutamiinhape). Mikroelemendid: antimon, tseesium, samaarium, tantal, skandium, lantaan, luteetsium, euroopium, tseerium, volfram.
1 parapähkli söömine päevas tagab organismi seleenivajaduse! Meil on pidev seleenipuudus, sest liigne väetamine, happevihmad, niisutamine on teinud taimede jaoks mulla raskesti omastatavaks. 
Hoia kooritud parapähkleid külmikus hermeetilises nõus. Koorega pähklid säilivad kuivas kohas toatemperatuuril kuni 2 kuud.

India pähkel e. kašupähkel e. nakar

India pähklid sisaldavad monoküllastumata rasvu, mis soodustab südame-veresoonkonna tegevust ning antioksüdante, mis aitavad kõrvaldada vähki tekitavaid vabu radikaale. Kašupähkel on suur magneesiumi ja kaltsiumi allikas, mis tugevdab lihaseid ja luid. Samuti sisaldavad pähklid kiudaineid, mis on kasulik seedimisele. India pähkli söömine aitab kasutada organismis sisalduvat rauda, kõrvaldada vabu radikaale, arendada luu- ja sidekude ning toota naha ja juuste pigmenti melaniini. Märkimisväärne on E vitamiini, provitamiini A ja B grupi vitamiinide sisaldus. B grupi vitamiinidest tähtsaim on B1 vitamiin e. tiamiin e. optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab väsimust, ärrituvust, isupuudust ja nendest tulenevaid haigusi. India pähklit kasutatakse põhiliselt kondiitritööstuses, kuid ka lihtsalt maiustamiseks.
100 g india pähkleid sisaldab:
valke 18,22 g
rasvu 43,85 g
süsivesikuid 30,19 g
kiudaineid 3,3 g
Energiasisaldus: 553 kcal/2314 kJ.



Refereeritud: "Kasulikud pähklid" T.Niiberg, R.Rohumets

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate