No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Loobu suitsetamisest juba täna!

by - teisipäev, oktoober 08, 2013





Suitsetamisest loobumist peetakse niisama raskeks kui tugevatest narkootilistest ainetest võõrutamist. Enamikul juhtudel ei piisa ühest katsest. Suitsetamisharjumusest vabanemiseks on oluline teada, mis sunnib inimest suitsetama. Nn. tubakasõltuvus koosneb kahest osast: nikotiinisõltuvusest ja suitsetamisharjumusest.
Suitsetamisharjumus on sügavalt juurdunud käitumismall - mingi tegevus, aga ka sündmus, kas meeldiv või mitte, on peaaegu alati seotud suitsetamisega (hommikukohvi, lõunasöök, telefonivestlus, tülid, probleemid tööl, hea tuju, halb tuju jpm.). Seega tuleks arvestada, et abiks suitsetamisharjumusest loobumisel on süstemaatiline ja teadlik elustiili ja -viisi muutmine.
Nikotiinisõltuvus on teine põhjus, miks suitsetamisest loobumine sageli ei õnnestu, vähemalt esimesel korral… Nikotiin tekitab tugeva sõltuvuse, mis on seotud kesknärvisüsteemis asuvate nikotiiniretseptoritega, mis on olemas igal inimesel juba enne suitsetamist ja mille arv suitsetamisstaaži kasvades suureneb, sest organism vajab järjest suuremat nikotiiniannust, et tagada harjumuspärane naudinguaisting.
Kokkuvõtvalt võib öelda, et oluline on pöörata tähelepanu tubakasõltuvuse mõlemale komponendile. Valmistudes suitsetamisest loobumiseks koostage endale kindel plaan ja valige endale sobivad meetodid, soovi korral pöörduge arstist nõustaja poole.
Paljud suitsetajad paraku ei tea, kust saada asjakohast nõustamist või kuidas kasutada abivahendeid. Üks võimalus on küsida nõu oma perearstilt, aga ehk on kasuks ka alljärgnevad näpunäited.

Haigused ja suitsetamine

Südame-veresoonkonna haiguste kõige suurem ja ohtlikum riskifaktor on suitsetamine. Kui olete 2 aastat peale suitsetamisest loobumist suutnud endale kindlaks jääda, siis on teie risk haigestumiseks võrdne mittesuitsetajatega, kes pole kunagi suitsu teinud.
Suitsetamine võib tõsta vererõhku. Vererõhuravimite toime võib osadele suitsetajatele tavapärasest nõrgem olla.
Seetõttu on kõrge vererõhuga suitsetajatele kõige tähtsam suitsetamisest loobuda.
Suitsetamine suurendab ebanormaalselt maohappe produktsiooni, millega seoses mao limaskest kahjustub ja saab võimalikuks maohaavandi tekke, mis suitsetamise jätkumisel tõstab eluohtliku mao verejooksu ja maomulgustumise riski. Suitsetajatel esineb haavandtõbe kaks korda sagedamini kui mittesuitsetajatel ja suitsetavate haavandtõvehaigete suremus on 2 korda kõrgem võrreldes mittesuitsetajatega.
Tubakasuitsust organismi sattunud keemilise ühendid kogunevad vereringe kaudu uriini, et sealt väljuda põie kaudu. Olles tihedas kontaktis põie sisekihiga põhjustavad tubasuitsu komponendid põiekasvajaid.
Umbes 80% suitsetajate surmajuhtudest on tingitud kopsuvähist, bronhiidist, kopsuemfüseemist, südame isheemiatõvest ja teistest veresoonkonna haigustest. Ülejäänud 20% hulgas on haavandtõbi, kõri-, suukoopa-, söögitoru- ning põievähk jt.  haigused.
Kui kirglik suitsetaja ei saa kopsuvähki, siis on tema saatuseks paljud muud tõved. Väljavaade surra kroonilise bronhiidi või kopsuemfüseemi tagajärjel on suitsetajatel 5-6 korda suurem kui mittesuitsetajatel. Suitsetamist peetakse üheks ateroskleroosi teket soodustavaks teguriks. Südame isheemiatõbi ja südamelihaseinfarkt tabavad suitsetajaid 5-20 aastat varem kui mittesuitsetajaid. 
Suitsetajatel esineb tavalisest rohkem raseduse katkemisi, enneaegseid sünnitusi ja alakaalulisena sündinuid lapsi. Samuti on suurem oht, etlaps sünnib surnuna. Suitsetajate lapsel on oht haigestuda esimesel eluaastal hingamisteede haigustesse kahekordselt suurem võrreldes mittesuitsetajate lastega.Suitsetamisega kahekordistate osteoporootilise luumurru riski.Suitsetamine kahjustab luid mitmel viisil. Esiteks, suitsetajad kalduvad olema kõhnad ja see harilikult tähendab, et ka luud on kõhnad.
Suitsetamine põhjustab varasema menopausi. See tähendab, et saate vähem östrogeeni tähtsate luid ehitavate aastate jooksul. Suitsetamine võib samuti vähendada kaltsiumi absorbeerimise võimet. Ja kui alustasite suitsetamisega noorelt, võite panna end osteoporoosi ohtu hilisemas elus isegi siis, kui loobusite täiskasvanuna suitsetamisest. Suitsetamine kahjustab luurakke, takistab uue luu kasvu. Suitsetamine noores eas langeb ajale, mil keha ehitab üles enamuse oma liidest.

Looduslikud vahendid

Cayenne pipar
On ideaalne taim, mis aitab loobuda suitsetamisest. Muudab hingamissüsteemi tundetuks tubaka ja keemiliste ärritite suhtes, piirates seega suitsunälga.
Ingver
On väga positiivne taim just seedehäirete hädade korral. Tähtis on see seetõttu, et tihtilugu, kui suitsetamisest loobutakse, siis tekivad erinevad seedeprobleemid nagu krambid, kõhukinnisus. Peamiseks kasuteguriks on ingveril suitsetamisest loobujale just selle antiemeetiline toime – see tähendab seda, et mõned suitsetamisest loobujad tunnevad kerget iiveldust, mis on üks võõrutusnäht ning ingver aitab ideaalselt iivelduse vastu.
Ženšenn
Ženšenn on maailmas üks kõige populaarsem taim, mis annab energiat ning aitab kehal toime tulla stressiga. Aitab leevendada tekkinud vaevusi ning ärevust, mis on tingitud suitsetamisest loobumisega. Žen-žen aitab taastada keha loomuliku tasakaalu, mis on väga kasulik suitsetamisest loobumisel, sest keha jäetakse ilma talle harjumuspäraseks saanud nikotiinist.
Naistepuna
On üks tuntumaid ravimtaimi, mis edendab positiivset vaimset hoiakut, mida suitsetamisest loobujad vajavad just esimestel loobumise etappidel.

Piparmünt
Piparmündil on teada rahustav ning seedesüsteemi lõdvestav toime, võitleb puhitustega ja stimuleerib sapi ning teiste seedemahlade voolu.
Piparmündis leiduvad lenduvad õlid toimivad maole kerge anesteetikumina ning aitavad leevendada iiveldusnähtusid. Suitsetamisest loobumisel tekivad tihti peavalud, mis on seotud seedesüsteemiga, siis siinkohal aitab ka ideaalselt piparmünt. Lisaks sellele aitab piparmünt suitsetamisest loobumisel tekkinud ärevushäire ja pinge korral.

Lobeelia
Lobeelia on taim, mis aitab ideaalselt pärssida nikotiini puudujääki (millega on inimene suitsetamise ajal harjunud). Aitab võidelda ja tühistada nikotiini mõju organismile. Lobeeliat kasutatakse palju ka teistes suitsetamisvastastes toodetes.
 


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate