No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

On ravimtaimede kogumise aeg!

by - pühapäev, mai 10, 2015


Kõigis taimedes on imevägi. See vägi on meie käsutuses, kui  me taimedest natukenegi teame.
Praegu on õige aeg korjata ravimtaimi, et nendest oma tervisele ja elujõule turgutust leida.
Ravimtaimede kogumisel tuleks valida sellised paigad, mis oleks eemal tööstusettevõtetest ja tiheda liiklusega maanteedest. Kogumiseks parim aeg on päikeseline hommikupoolik kuni lõunani. Kuivatamiseks sobib hästi õhurikas ruum, kuhu päike ei tohi peale paista. Kui tahate kiirkuivatust teha, pange taimed 40 kraadi juures tuulutusega praeahju ja paari tunniga ongi kraam valmis. :)

* Paiselehe õitest valmistatud teed juuakse rögalahtistava vahendina hingamisteede haiguste puhul, teest on abi ka kõhulahtisuse korral.

* Kasepungad ja noored lehed sobivad hästi tee valmistamiseks mida tarvitatakse külmetushaiguste ravil. Kasepungadest või noortest lehtedest valmistatud tõmmis toob kergendust ka depressiooni korral, sest kask stimuleerib närvisüsteemi tegevust.Vannivees panevad need aga naha imeliselt lõhnama.

* Männikasvud kogutakse siis, mil nad pole veel pikaks veninud. Teed tarvitatakse külmetushaiguste korral ja rögalahtistava vahendina, hästi aitab ka köha korral.

* Kuusekasvud sobivad angiini ja hingamisteede hädade korral. Tee valmistamiseks võetakse 2 spl kasve, lisatakse 1,5 kl keeva vett ja lastakse tõmmata 15 minutit.

* Orasheina risoom -Aiamaad kaevates võib koguda orasheina risoome. Viimased puhastatakse voolava vee all, tükeldatakse ja kuivatatakse õhurikkas kohas. Risoomidest valmistatud tee ajab higistama, teda tarvitatakse palaviku ning maksa-, kopsu- ja neeruhaiguste korral.

* Võilillel sobivad kasutamiseks kõik taimeosad. Aiamaad kaevates võib koguda juuri, esimesed noored lehed sobivad salatitesse, õisikud sobivad kasutamiseks võilillesiirupi, -mee ja –veini valmistamiseks. Kogutud juured pestakse koheselt, nõrutatakse, tükeldadatakse ning kuivatatakse. Juurtest valmistatud tee soodustab mao- ja seedenäärmete tegevust, vähendab vere kolesteroolisisaldust, alandab veresuhkrut ja on hea diureetikum.

* Nurmenukuõitest tee aitab ravida köha ja on rögalahtistava toimega, rahustab ja toob hea une. Nurmenuku õied ja lehed sobivad ka toorsalateisse.

* Naadilehed( noored) sobivad kevadel toorsalateisse ja suppidesse. Naat vähendab kevadväsimust ja soodustab seedetegevust.

* Kõrvenõgesel sobivad ravimtaimena kasutamiseks nii lehed, varred, juured kui seemned. Varakevadised noored taimed sobivad suurepäraselt turgutava tee valmistamiseks või supiroheliseks. Kuivatamiseks koguda taime alles vahetult enne õitsemist. Nõgesetee tugevdab verd, alandab veresuhkrut, suurendab sapieritust ning imetavatel emadel piimaeritust.
Elujõudu taastava tee valmistamiseks on head näiteks kõrvenõgesed, mis sisaldavad rauda ja karotiini ning annavad vitaalsust ja elujõudu.

*Raudrohi on samuti raua ja eeterlike õlide poolest rikas, mis soodustab seedeelundite tööd ning on mikroobidevastase toimega ja puhastab neerusid.

* Mustasõstralehed või -pungad on suure C-vitamiini-sisaldusega. Pungi on soovitatav kasutada siiski juhul, kui ei ole kroonilisi neeruhaigusi. Karotiini sisaldavad saialilleõied soodustavad sapieritust ja on põletikuvastase toimega.

TAIMETEED

- Kuuseokkad sisaldavad klorofülli, eeterlikke õlisid ning on samuti puhastava toimega. Noorte kuuseokste okkad aga klorofülli ja polüprenooli, mis on raku uuenemist ja rakumembraani ainevahetust soodustavad ained. Soovi korral võib meeldiva maitse saamiseks teesse panna ka seedeelunditele kasulikku ja organismi tugevdavat piparmünti.
- Näiteks võtta võrdses koguses kuuseokkaid ja piparmünti, segada ja lisada teelusikatäis segu klaasile kuumale veele. Laske tõmmisel seista 10-30 minutit, seejärel kurnake ja jooge.
- Mett võib kõrvale süüa, tee sisse ei soovita seda panna, sest kuumas kaotab mesi oma väärt omadused. Vene rahvas limpsib tee kõrvale moosi, mis on samuti hea mõte. Aga omatehtud võilille-, kuusevõrse- või vahtrasiirupki sobib imehästi.
- Lisaks võib kasutada adaptogeene, näiteks Eestis kasvavat kuldjuurt, eleuterokokki või sidrunväänikut. Need aitavad organismil kohanduda uue olukorraga.
- Kevadisel ajal kipuvad välja lööma liigesehaigused jm kroonilised hädad. Reuma korral võib teha soopihlatee kahenädalase kuuri, samuti hävitab soopihl streptokokke, mis põhjustavad põletikke.
- Reuma korral on head veel angervaks, kaselehed, põldosi, kummel, linnurohi, mustasõstralehed ja -mahl. Kolmenädalane puhastav teekuur on organismile igati kasulik.
- Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata vanale bronhiidile, see välja ravida - kolme nädala jooksul võiks juua teed, teha inhalatsioone, määrida rinnale ürdi- ja eeterlike õlidega salve.
- Head segud on need, kus on iisopit, punet, aedliivateed, kassinaerist või alteed, paise- või teelehte. Järelraviks sobiksid oranžid aedviljad, näiteks porgandisalat, astelpajumarjad, saialilletee, kibuvitsa- ja pihlakatee, ka kõrvenõges, et ära hoida haiguse kujunemine krooniliseks.

Kasutatud:
Internet,
 Materjal

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate