No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kahjurite vastu taimedega.

by - reede, mai 09, 2014




Vanaema on ikka öelnud, et küüslauku ja maasikat kasvatatakse koos - just sellepärast, et küüslaugu terav lõhn peletab eemale maasikate kahjurid ja isegi haigused.

Selleks, et kaitsta oma aeda kahjurite eest, suurenda taimekoosluse mitmekesisust. Sealhulgas mängivad olulist rolli ka n-ö umbrohud – jäta kuskile aianurka alles nõges ja naat. Mida enam on aias erinevaid liike, seda suurem on iga konkreetse liigi vastupidavus kahjuritele. Kahjurid ja haigused vohavad kõige enam monokultuure kasvatavates piirkondades, kuna seal on küllaga toitu ning väga vähe looduslikke vaenlasi. Bioloogiline mitmekesisus on kõige parem ja jätkusuutlikum kahjurite vastane meetod.

Selliseid kombinatsioone on veelgi. Kasvatades koos liike, mis peletavad teineteise kahjureid, vähendame oluliselt keemilise kahjuritõrje vajadust ja aiasaadused on puhtamad ning tervislikumad.

Kasvuhoonesse on hea istutada või külvata saialilli, eriti just tomatite vahele. Lehetäid ei salli saialilli silmaotsaski, nii ka paljud teised tomateid kahjustavad putukad.

Porgandipeenrasse tuleks istutada porrulauke. Need taimed kooskasvatatuna hoiavad ideaalselt eemale teineteise kahjurid ja ükski porgandikärbes enam ei kimbuta.

Igale poole, kus lehetäid on probleemiks võiks istutada murulauku - viimase tugev sibulalõhn hoiab pahalased taimedest eemal.

Kalifornia moonid köögiviljalapi ümber aga, meelitavad kohale hulgaliselt lepatriinusid ja sirelasi, kes täisid toiduks tarvitavad.

Mungalilled hoiavad tõugud kapsastest eemal. Lisaks on neil ilusad kirevavärvilised õied, mida tohib ka süüa. Värvilistes õites näeb kapsapeenar välja ju ka hoopis teistsugune, kui me kõik oleme harjunud!


Allikas - aialeht.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate