No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Küüslauguga puukide vastu.

by - kolmapäev, mai 14, 2014




 Tänavune soe ja varajane kevad on pannud puugid liikvele ning see on kaasa toonud juba selle aasta esimesed nakatumised puukoborellioosi.

"Puukide vastu aitab tõeliselt ainult üks asi - küüslauk!
Puugid ei salli teatud lõhnaaineid. Teadke, et küüslauk on see, mis neid eemale peletab. Nii et metsa minnes küüslauk põske ja puugipintsetid tasku!»

Kõige kindlam viis küüslauku puukidevastases võitluses kasutada on seda lihtsalt süüa. Ilmselt tekitab see nii veres kui nahas mingisuguse erilise lõhna, mida puuk ei talu.
Olen rahulikult vaadelnud puugi käitumist mitmel korral, kui ta mulle käe peale on ilmunud. Tundub, et ta hüppab nagu kirp! Puuk askeldab käe naha peal, justkui otsides, kuhu edasi minna. Natukese aja pärast aga on kadunud. Minu arvates ta siiski hüppas minema…Lapsed küüslauku eriti süüa ei taha ja sellepärast olen neile enne õue minekut taskutesse värskeid küüslauguküüsi poetanud. Mõnikord olen ka nende jalgu ja kingakesi
küüslauguga määrinud. Taskusse küüne panek on osutunud aga piisavalt efektiivseks.
Peale kõige muu on küüslauguküünt taskus kandev lapseke hakanud seda tasapisi närima ja niimoodi siis ka küüslauku sööma õppinud.
Mul on aastatepikkune kogemus ja katsetatud kümnete inimeste peal, kes meil siin külas on käinud. Soovitan julgelt! Pealegi ei tule sellest kunagi mingit kahju.

Puukide riskitsoonid on Pärnu ümbrus ja Ida-Virumaa, kuid viimastel aastatel on puugid linnadessegi kolinud. Tallinnas on neid enim leitud Rocca al Mare kandis. 

Kui puuk on hammustanud
Katsu puuk võimalikult kiiresti nahast eemaldada.
Puuki on kõige õigem välja tõmmata peenikeste pintsettidega ja võimalikult tema pea lähedalt (tõmmata otse). Tagakeha pigistada ega õliga määrida pole otstarbekas: puuk laseb siis haava sisse rohkem sülge, kus võib sisalduda nakkus. Pärast putuka eemaldamist tuleks hammustuskohta seebi või mingi desinfitseerimisvahendiga pesta. Kui puugi pea jääb naha sisse, siis ei pea ilmtingimata arsti juurde minema, sest see tuleb üsna kiiresti ise välja.
Puugi tagakeha ei tohiks suruda või pigistada, sest siis võivad hammustuskohta sattuda haigustekitajad.

Loe ka - 7 nippi puukide tõrjumiseks

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate