No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Juuste maagia

by - kolmapäev, oktoober 24, 2018



Juuksed on inimese elujõu kehastus. Paljusid vee ja metsa jumalaid kujutati pikkade maani ulatuvate juustega. Pikad juuksed andvat erilise jõu. Sealjuures vasak pea pool sümboliseeris ebaõnne, kaotust ja alistuvust, parem pool aga edu ja võitu.

Meheleminek ja pulmakombed

Armumaagias keerati armastuse äratamiseks äralõigatud juuksesalk ümber nööpide ja kaunistuste või keeruti ümber sõrme. Veel arvati, et kui naine paneb äralõigatud juuksed piibli vahele ja selle ööseks padja alla, näeb ta oma tulevast unes.
Tavakohaselt lõigati 16-aastaseks saanud neiul või meheleminejal tüdrukul pats ära. Tulevane mees lõigates pulmas pruudi juukseid, otsekui märgistas pruudi oma suguvõssa kuuluvaks.
Kui inimesel on peas kaks juustepöörist, abiellub ta kaks korda.
Pärast surma pandi pats kui neiupõlve sümbol naisele hauda kaasa, kuna uskumuse kohaselt aitab see teispoolsuses ellu ärgata, mehele minna ja lapsi saada.

Rasedus ja lapsed

Juuste lõikamine raseduse ajal mõjus halvasti nii sünnituse käigule kui ka tulevasele lapsele. Juuksed vallandati lahti sünnituse kergendamiseks.Lapse juukseid ei lõigatud enne aastaseks saamist ning esimesi juukseid hoiti alles täiskasvanuks saamiseni. Aastavanuse tüdruku juuksesalk tuli tõmmata läbi sõrmuse ja siis lühemaks lõigata, et ta oleks terve ja õnnelik. Juukseid ei tohtinud lõigata enne teeleminekut, muidu lõikad tee läbi.

Kirik, haigused ja surm

Juuksesalk lõigatakse ka ristimisel, vaimulikuks pühitsemisel. Ristsete ajal ennustati lapse elu pikkust: kui vahas veeretatud juuksed vajuvad põhja, siis on lapse elu lühike.
Ersade ja mokshade ettekujutustes olid juuksed seotud teispoolsete jõudude ja surnud esivanematega. Juuksed pidid lahkunut teispoolsuses aitama. Juuksed olid ülepääsuks, sillaks üle tulejõe või -mere.
Surnult juuksesalgu lõikamine tähistas tema üleminekut ühest ilmast teise, liitumist surnute kogukonnaga. Leina märgiks lõikasid koolnu sugulased ka endalt juuksesalgu, osutades sellega ühisele hõimukuuluvusele.

Juuste lõikamine


 Juuste lõikamist reglementeerivad nii nädalapäevad kui kuufaasid. Juukseid ei tohtinud lõigata pühade ajal eriti õhtuti, kahaneva kuuga, halbadel nädalapäevadel- esmaspäeval, reedel ja pühapäeval (ei too head, juuksed ei kasva). Juukseid ei tohtinud lõigata enne teeleminekut, muidu lõikad tee läbi. Ise inimene endal juukseid lõigata ei tohtinud, kuna siis need enam ei kasvanud. Parimaks juukselõikajaks peeti vasakukäelist kange hingega inimest.
 Kui viljatu naine korjas kokku põrandale langenud juuksed, siis võttis ta juuste omanikult viljakuse.
Äralõigatud juuksed põletati.
Tavaks oli patside punumist alustada paremalt poolt, lahtiharutamist aga vasakult poolt. 

Muud kombeid ja uskumisi

Juukseid kasutati ennustamise ja lausumise juures. Juuste abil võidi inimene hävitada, mattes ta juuksed surnuaiale ning ka edasi anda haigusi. 
Äikese ajal oli keelatud olla katmata peaga, kuna välk võis tappa! Kui noore kuu ajal vihma sajab, peab kindlasti peakatte peast ära võtma, et juuksed saaksid märjaks, sest siis hakkavad need kasvama. Vana kuu ajal aga ei tohtinud juuksed jälle vihma käes märjaks saada, sest see takistas hoopis kasvu. Kui kammimise ajal juuksed maha kukuvad, siis on varsti oodata teeleminekut.  Juukseid ei tohtinud ka tuule kätte visata, kuna siis võisid need mõne kurja inimese kätte sattudaJuukseid ei lubatud laiali loopida, muidu lind tegi neist pesa  kukuvad inimesel juuksed peast ära. Rahvapäraste ettekujutuste kohaselt oled kadunud hing, kui su juuksed satuvad nõia kätte. 

Rituaal "Negatiivsusest ja kurjusest vabaks!"


Kuidas kõigest negatiivsest oma elus vabaneda saaks? 
Selleks pole midagi muud, kui tuleb koguda iga päev enda juukseid ja oodata täiskuuaega.
Kui tuleb täiskuuaeg, põleta kogutud juuksed ära. Seejärel mine välisukse juurde, raputa juustetuhk  enda ümber maha, seejärel astud sammu tagasi ja ütled: "Ma soovin kõikidega rahu teha. Ma olen ise hea ja ma tahan, et ka kõik teised oleksid head".


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate