No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Igavese nooruse mari- must sõstar

by - neljapäev, august 08, 2019


Mustasõstramarjad on teada tuntud külmapeletajana. Teda võib auga kutsuda Eestimaa viinamarjaks ta on igavese nooruse mari, must jõumees. Must sõstar on üks parimaid põhjamaiseid toniseerijaid, mis annab meile rohkesti vitamiine ja mineraalaineid.
Rahvameditsiinis kasutatakse nii värskeid ja kuivatatud marju, mahla, lehti, pungi, õisi ja varsi.

Tugevdab immuunsust ning soodustab ajutegevust

*Musta sõstra marjad koos lehtede ja vartega on hinnatud väsimuse peletajaid ja organismi tugevdajaid, kuna nendest saame peaaegu kõiki organismile vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. *Juba ammust ajast on sooja mustasõstrajooki peetud mõjuvaimaks vahendiks külmetushaiguse vastu. Sama hästi mõjuvad ka mahl ja lehetee.
*Varretõmmis on eriti tõhus organismi vabanemiseks liigsest kusihappest nii podagra kui ka kivitõve korral.

Must sõstar kiirendab ainevahetust ja parandab nägemist

Must sõstar sisaldab nii C-vitamiini, kui ka erinevaid A- ja B-vitamiine, mis soodustavad organismi ainevahetust, ning on kasulikud nahale ja nägemisele. 
A-vitamiin on just kasulik meie nahale ja silmadele, see vitamiin aitab hoida teravat silmanägemist ning ennetada hallkae ehk katarakti (silmasisese läätse tuhmumise) teket.
B-vitamiinid. Näiteks tiamiin (B1) on vajalik süsivesikute lagundamiseks, riboflaviin (B2) on võtmeelement valgu ja rasva lagundamisel.
C-vitamiin mängib suurt rolli ka katarakti tekkimise riski vähendamisel. Musta sõstra marjades leiduv C-vitamiini kogus teeb sõstrast supertoidu. Näiteks päevane soovituslik C-vitamiini tarbimiskogus 100 milligrammi leidub keskmiselt 80 grammis mustades sõstardes. Sama koguse C-vitamiini saamiseks oleks vaja tarbida 200 grammi punaseid sõstraid või 230 grammi apelsini.

Mustade sõstarde seemned pakuvad meile oomega-6-rasvhappeid. Sellised ained nagu antotsüaanid takistavad C-vitamiini oksüdeerumist, seetõttu on see vitamiin suhteliselt püsiv nii marjade, lehtede ja varte töötlemisel kui ka säilitamisel.

Külmetushaiguste vastu võitleja

Ainevahetusele aitavad samuti kaasa mustas sõstras leiduv vask, kaltsium, fosfor, mangaan, magneesium ja kaalium. Ning kiirem ainevahetus tugevdab omakorda tugevdab immuun- ja närvisüsteemi ning rakkude arengut. Selle tulemuseks on parem nahk ja toonuses lihased.
On teada, et must sõstar suurendab organismis antibiootikumide mõju ning aitab organismist välja viia kusihappe ja oblikhappe ülejääke, samuti kaitseb närvirakke kahjustuste eest.

Haiguste ja külmetuste ennetamiseks tuleks kõigil inimestel tarbida musta sõstart. Ning loomulikult tasub marju tarbida siis, kui keha annab juba märku, et külmetus on tekkinud.

Südame- ja veresoonkonna tugevdaja

Musta sõstra põletikku alandav toime aitavad lihas- ja liigesevalu, vigastuste ja kanguse korral.Gammalinoleenhappe toidulisandeid kasutatakse tihti alternatiivmeditsiinis reuma ehk liigesepõletiku raviks.
Must sõstar sisaldab rohkelt flavonoide, millel on positiivne mõju südame-veresoonkonna tervisele, nad täiustavad veresoonte tegevust ning vähendavad väikeste trombide tekkeriski ja antotsüaniinid on kasulikud vananemise vastu. Osade uuringute järgi võib aidata ka vähi vastu võitlemisel. Flavonoidid koostöös kaaliumi ja gammalinoleenhappega aitavad langetada vererõhku.


Soodustab ajutegevust ja aeglustab vananemist

Lisaks organismi tugevdamisele aitavad mustad sõstrad aeglustada organismi vananemist ning soodustavad keskendumisvõimet ja ajutegevust, kuna marjad sisaldavad rohkesti antioksüdante. Keskendumisvõime ja ajutegevuse soodustamiseks tarvitatakse tavaliselt musta sõstra ekstrakte, ning neis sisalduvad antioksüdandid vähendavad kehas vabade radikaalide laastavat toimet mis aeglustavad inimese kognitiivse süsteemi allakäiku. Samuti aitavad need vältida dementsuse ehk nõdrameelsuse arengut.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate