No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kasulikud nipid: Kuidas säilitada lõikelilli

by - teisipäev, juuni 15, 2021



Värsked lilled vaasis on alati ilus vaatepilt. See, et lõikelilled püsiksid vaasis kauem peaks arvestama mõne nöansiga. Anname teile mõned head nõuanded, kuidas lilli vaasis kauem säilitada.


Nõuanded, mis kehtivad kõikide lõikelillede säilitamiseks:

Ostetud lilled soovitatakse jätta tunniks-paariks jahedasse ruumi õiteni vette seisma, enne kui neid vaasi asetada, sel moel saad lilli hoida värskena ööpäeva ja kauemgi.
- Eemalda lilledelt alumised lehed, et need ei hakkaks vees roiskuma.
- Kui lõikelill on seisnud tükk aega ilma veeta, siis lõikekoht armistub ja lill ei saa enam vaasist vett kätte. Seetõttu tuleks lillevarrele värske lõige teha.
- Kui lill hakkab longu vajuma, tuleks vart uuesti lõigata.
- Lõika lillevarsi noaga, mitte aga kääridega, sest need sulgevad lillede vartes olevad sooned. Soonte kinnipigistamise tagajärjel ei saa lill vajalikul hulgal vett kätte.
- Vaheta vaasivett, kui see on hägustunud. Hea kui vett saaks vahetada paari päeva tagant.
- Lõikelilled tahavad päikese, kuumuse(kamin, ahi) asemel jahedust.
- (Lõike)lilledele ei meeldi tõmbetuul.
- Kõva varrega taimedele nagu roosidele tuleks panna sooja vett. Mida puitunum vars, seda soojem vesi.
- Puitunud varrega lilled armastavad suuremas koguses vett.
- Kevadlilledele nagu tulpidele ja nartsissidele pane vaasi põhja vaid paari sentimeetri jagu külma vett, muidu hakkavad nad vaasis kasvama ja „venivad välja“.

- Enamik lilli ei sobi kokku ühte vaasi. Teisi lilli ei armasta liiliad, nelgid, levkoid, roosid, maikellukesed, hüatsindid, lillherned, moonid, reseedad, orhideed.
- Lilli ei tohi asetada küpsete puuviljade lähedale, sest neist eraldub etüleeni, mis kiirendab õielehtede pudenemist. Eriti tundlikud on selle suhtes roosid, nartsissid ja nelgid. Etüleeni eritavad ka närtsinud lilled.

Kui korjad lilli vaasi aiast või metsast

Parim lillede lõikamise aeg on varane hommik või pärastlõuna.Kõige ebasobivaim aeg lillede korjamiseks on päikesepaisteline aeg. 
Roosid tuuakse vaasi poolpuhkenuina. Lopsakama õiega roosid lõigatakse, kui õis on tervenisti puhkenud.
Nartsisse, tulpe, nelke, krüsanteeme ja astreid ei soovitata lõigata, vaid murda.
Korja moonid, pojengid vahetult õide puhkemise eel.
Parim lillede lõikamise aeg on varane hommik või pärastlõuna.
Värskelt lõigatud lilled soovitatakse jätta tunniks-paariks jahedasse ruumi õiteni vette seisma, enne kui neid vaasi asetada.

Tulbid

Tulbid tuleb poes valida (või peenralt lõigata) kinniste pungadega. Kui soovid lilli kinkida alles järgmine päev, siis kuni kinkimiseni võiks tulpe hoida külmkapis, märg salvrätik varte ümber mässituna.
Tulbivarred peaks lõikama varrega risti, et lõikepind oleks võimalikult väike ja lilled imaksid võimalikult vähe vett.
Tulp on küll suure januga, kuid talle tuleb panna vähe vett korraga. Ole tähelepanelik, et vesi vaasis otsa ei saa. Vihmavesi sobib tulbile kõige paremini, kuid kui seda võtta pole, siis tuleb leppida kraaniveega.Tulbile sobib külm vesi.
Vett tuleks vahetada üle päeva. Iga kord tuleks jälle väike jupp varrelt ära lõigata, enne kui lilled vaasi tagasi panna. 
Vaata, et lilled ei oleks otsese päikese käes.
NB!Tulpe pole hea panna vaasi koos nartsissidega.

Nartsissid

Lilled tuleb poes valida (või peenralt lõigata) vahetult õide puhkemise eel.
Nartsissivarred peaks lõikama varrega risti, et lõikepind oleks võimalikult väike ja lilled imaksid võimalikult vähe vett.
Nartsisse ei tohiks kokku panna teiste lilledega, kuna nende poolt vette tekitatav mürgine lima takistab teistel lilledel vee imamist.
Nartsisse võib teiste lillede juurde asetada alles ööpäev pärast lõikamist.
Kevadlillele kohaselt tuleks nartsissid vaasis panna külma vette. Nartsiss ei soovi, et vaasis väga palju vett oleks. Vett vaasis oleks mõttekas vahetada üle päeviti, sest see aitab ära hoida vee roiskumist.

Aasia tulikas

Aasia tulikas Ranunculus asiaticus on kaunis kevadekuulutaja.
Pane lilled vaasi käesooja vette.


Hüatsindid

Hüatsindiga peaksid olema ettevaatlikud need, kes ei talu tugevat lõhna. 
Hüatsinti peaks eksponeerima teistest lilledest eraldi. Hüatsindivarred lõika varrega risti, et lõikepind oleks väike ja lilled imaksid võimalikult vähe vett.
Juhul, kui soovid sättida hüatsinti ühte kimpu või seadesse koos teiste taimedega, hoia teda enne ööpäev külmas vees.

Moonid

Korja moonid vahetult õide puhkemise eel.
Kui lillevars eritab piima, nagu moonil, võiks varreotsa tikutulega kõrvetada, et piimmahl ei ummistaks varre juhtsooni.

Laugud

Vaasililledele mõeldes tavaliselt laugud pähe ei tulegi. Tegelikult on need aga vaasis väga armsad ja huvitavad õied. Lisaks sellele püsivad need ilusana kaks kuni kolm nädalat. Vett tasub neil aga tihti vahetada, muidu hakab see lõhnama sibula järgi.

Pojengid

Pojengid tuuakse vaasi poolpuhkenuina, liiga kinnised nupud võivad mitte avaneda.
Pojengi sorte on palju, mõned säilivad vaasis paremini kui teised. Pojeng säilib lõikelillena vaasis küllaltki hästi. Pojengi puhul tasuks silmas pidada seda, et õis säilib vaasis kauem, kui asetada lill kuuma vette.


Sirelid

Kui tuua sireleid vaasi, siis sirelil peab olema puhkenud pool õitest.
Sirel säilib vaasis üsnagi hästi, kui arvestada mõningate aspektidega. Sireli vaasi asetamisel tuleks oksalt eemaldada kõik lehed ja oksad, mis võiksid vette sattuda. See aitab ära hoida võimalikku mädanemist. 
Varre ots tuleks haamriga purustada, sest see aitaks taimel paremini vett omastada.
Kui sirelid on vaasis üksinda (ilma teiste lilledeta), siis võib vette lisada happelisuse suurendamiseks veidi sidrunhapet. Lehtede veega piserdamine pikendaks samuti sireli eluiga vaasis.

Roosid

Roosid tuleks panna vette, mis on toasoe. Vee kogus vaasis võiks rooside puhul olla 10-15 sentimeetrit. Alumisse varre otsa teha diagonaalselt lõige.
Roosivartelt tuleks eemaldada need lehed, mis võivad jääda vette.
Roosiotsad lõika külma vee all, kuumuta korraks ja pane siis leige veega vaasi.
Roosid peaks lõikama diagonaalselt, et lilled saaksid võimalikult palju vaasist vett kätte.
Roos vajab vaasivee vahetamist iga päev. Iga kord kui lill vaasi tagasi asetada, tuleks uuendada sisselõiget.
Rooside transportimisel tuleks roos pakkida korralikult paberisse, sealhulgas ka varreotsad. Külma ilmaga tuleks roos pakkida ka lisaks ajalehe sisse. Kui tood külma ilmaga roosid tuppa, siis lase neil paberi sees veidi toatemperatuuriga kohaneda.


Liiliad

Need lilled eelistavad sooja vett, mida võib vahetada paari päeva tagant.
Liiliad on mõttekas vaasi panna, kui avanenud on esimene õis. Pungad, mis ostes varrel on, avanevad kõik üksteise järel.
Õied kestavad värskena jahedamas ruumis ning kuigi nad armastavad loomulikku valgust, siis ära  neidki otsese päikesevalguse kätte aseta.
Liilia on lõikelillena vähenõudlik. Mingit erilist hoolitsust ta ei vaja, kuid puuviljadest tuleks liiliad eemale hoida, kuna nad on etüleeni suhtes väga tundlikud.

Inkaliiliad


Need värvilised ja kaunid lilleõied võivad vastu pidada lausa kuni kaks nädalat.
Inkaliiliad tarbivad rohkelt vett, niisiis tasub neile vaasi iga päev värsket vett panna.
Kasulik nipp: inkaliilia rohelised lehed muutuvad kollaseks enne, kui õied on ära õitsenud. Eemaldada närbunud lehed ja lilled näevad taas värsked välja.


Krüsanteemid

Krüsanteem on vägagi hea säilivusega lõikelill. Need lilled on parim valik, millele raha kulutada: krüsanteemid peavad vastu 25 kuni 30 päeva. Selleks, et neid kauem värskemana hoida, tasub osta pika varrega lilled ja neil iga paari päeva tagant varreotsi lõigata.
Krüsanteemi puhul on oluline vähemalt üle päeva vett vahetada, kuna vesi kipub kiiresti roiskuma. Jälgida tuleks seda, et varrelt oleks eemaldatud kõik need lehed, mis võivad vaasis vee alla sattuda.


Nelgid

Nelk on lõikelillena vägagi vastupidav. Ilma erilise hoolitsuseta võib nelk vaasis säilida ka kaks nädalat. Nelgi ostmisel tuleks jälgida õie tuppe. See peab olema kõva, mis viitab värskele õiele. Kui õie tupp on pehme, siis pole ka erilist lootust, et õis vaasis enam kaua säiliks.
Nelk tuleks panna toasooja vette. Õie iga aitab säilitada ka see, kui vette lisada aspiriini.
Nelgid peaks lõikama diagonaalselt, et lilled saaksid võimalikult palju vaasist vett kätte.



Iirised

Iirised/võhumõõgad on mõttekas vaasi panna, kui avanenud on esimene õis.
Iirise puhul tuleb jälgida seda, et lill ei jääks eriti kauaks ilma veeta. Seda tasuks arvestada ka lille transportimisel.
Iirised vajavad külma vett, mille tagamiseks võib kasutada jääkuubikuid. Vett tuleks vaasi panna üsna vähe, et lillevars ainult mõne sentimeetri ulatuses vees oleks. See aitaks ära hoida võimaliku varre mädanemise.


Freesiad

Freesia säilitab oma ilu vaasis mitu nädalat, seepärast kasutatakse seda lille tihti kimpude valmistamisel. 
Oluline on varrelt eemaldada kuivanud õied. 
Õite ilu aitab säilitada see, kui vette lisada veidi suhkrut.





You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate