No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Suursugune tsaari moos

by - pühapäev, august 08, 2021

 


Ma ei oska öelda, kust on sellele tikrikeedisele selline uhke nimi on tulnud, võib-olla tõesti oli see kunagi tsaari lemmik. Igal juhul teeb selle moosi eriliseks üsnagi keeruline ja tülikas valmistamisviis. Talveõhtul seda moosi väikeses kausikeses teelauale tõstes tundub põhjamaa viinamarja magus maius aga tõesti erilisena juba selletõttu, et sellega on kõvasti  vaeva nähtud.


Tsaari moos

Koostisosad 

750 g Tikker ehk karusmari (puhastatud)
Kirsilehed
1 l Vesi
1.5 kg Suhkur

Valmistamine

1. Lõika kõvad toored tikrid pooleks ja eemalda seemned. Puhasta nii palju marju, et neid saaks 750 grammi. Pane marjad koos kamalutäie kirsilehtede ja 1 liitri veega keema. Keeda 5–10 minutit ja jäta siis kogu ööks jahedasse seisma.

2. Teisel päeval kurna potist 0,5 liitrit vedelikku, lisa sinna 1,5 kg suhkrut ja pane vedelik keema. Riisu vaht. Saadud siirup vala marjadele ja keeda kõike 15–20 minutit. 5 minutit enne keetmise lõppu lisa keedisele veel kümme värsket kirsilehte. Kalla kuumalt väikestesse purkidesse ja sulge õhukindlalt.


 Tsaari moos II

1.5 l suuri tooreid tikreid
1 l suhkrut
3 peotäis kirsilehti
vett
Poolita suured kõvad marjad, võta seemned välja. Marjapoolikud pane potti, vala neile vesi peale nii, et see ulatub umbes 1 cm üle marjade. Seejärel vala vesi teise nõusse, lisa kirsilehed ning keeda 10-15 minutit, kuni lehed pehmenevad.
Nüüd kalla leem koos lehtedega marjadele ja lase niiviisi seista üle öö.
Järgmisel päeval kurna vedelik ja korja lehed ära. Lisa vedelikule suhkur ja keeda siirupiks.
Tuline siirup vala uuesti marjadele, lisa 5 uut kirsilehte ja keeda umbes 15 minutit.
Pane kohe kuumadesse purkidesse, sulge õhukindlalt purgid.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate