No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

8 nippi, kuidas teha kodu puhtaks ohtlikke kemikaale kasutamata.

by - pühapäev, mai 19, 2013



Aegajalt on vaja kodu põhjalikumalt puhtaks küürida. Kahjuks aga sisaldavad poes müüdavad puhastusvahendid väga karme kemikaale nagu valgendid, ammoniaagid ja happed.

Need kemikaalid võivad saastata koduõhku ning ärritada laste ja lemmikloomade silmi ning hingamisteid. Paljud sellised vahendid sisaldavad ka mittevajalikke antibakteriaalseid ühendeid, mis tegelikult muudavad bakterid hoopiski vastupidavamaks.
Samuti on kauplustes müüdavad puhastusvahendid võrdlemisi kallid. Isegi suurema mustuse ja kõvemad plekid on võimalik väga tõhusalt eemaldada söögisooda, äädika, sidruni mahla ja teiste lihtsate vahenditega.

1. Portselan ja keraamilised plaadid
Söögisooda ja vesi: raputa vannitoa või köögi plaatidele natuke soodat ning seejärel puhasta niiske nuustiku või lapiga.
Sidrunimahl ja äädikas: Rasvajäljed ja plekid saab väga edukalt maha sidrunimahla või äädikaga. Pane seda plekile, lase paar minutit seista ning hõõru siis tugeva harjaga maha.
Desinfitseerimiseks: valgendi asemel kasuta hoopis endatehtud vahendit – sega kaks klaasi vett, 3 supilusikat vedelseepi ning 20-30 tilka teepuuõli. Seda lahust võib kasutada ka näiteks köögipindade puhul.

2. Köögipinnad
Söögisooda ja vesi: kui lauale on jäänud tugevamad plekid, sega soodast ja veest kokku pasta ning lase sellel enne eemaldamist veidi aega toimida. See meetod töötab suurepäraselt ka roostevabast terasest kraanikausi, lõikelaudade, külmkapi, pliidi ja paljude muude pindade puhastamiseks.

3. Aknad ja peeglid
Tugevalõhnaliste poes müüdavate aknapesuvahendite asemel võiks proovida kasutada hoopis isetehtud lihtsat vahendit.
Söögiäädikas, vesi ja ajaleht: sega kaks supilusikat söögiäädikat neljas liitris vees ning vala lahus pihustiga pudelisse. Pritsi klaasile ning seejärel hõõru aken või peegel vana ajalehega puhtaks ja kuivaks. Ära kasuta majapidamispaberit – see jätab klaasile triibud. Kui sulle ei meeldi äädika lõhn, võid tolle asendada ka gaseeritud vee või sidrunimahlaga.

4. Vaibad
Vaipade puhastamine on tegelikult lihtsam, kui see esialgu tunduda võib.
Klopi vaipu: vii vaip välja ja klopi sellest tolm ja karvad välja.
Gaseeritud vesi: gaseeritud vesi töötab vaibale sattunud pleki puhul hästi, kui seda kasutada koheselt pärast õnnetust. Selleks vala gaseeritud vesi otse plekile ning kuivada ära näiteks värske kaltsuga. Vee gaasid toovad mustuse vaiba pinnale ning soolad takistavad pleki tekkimist.
Maisijahu: suure ümberajamise puhul raputa plekile maisijahu ja oota 5-15 minutit, seejärel tõmba sodi tolmuimejasse.
Plekieemaldaja: vala köögikombaini veerand klaasi vedelseepi ja kolmandik klaasi vett. Sega seni kuni tekib vaht. Pritsi seda plekile ja seejärel eemalda äädikaga.
Värskendamiseks raputa vaibale söögisoodat või maisitärklist, kasutades keskmise suurusega toa puhul umbes ühe tassi jagu vahendit. 30 minuti pärast ime vaip tolmuimejaga puhtaks.

5. Puitpõrandad
Puidust põrandaid on küll lihtne tolmuimejaga puhtaks tõmmata, ent niisket pesemist need väga hästi ei talu. Kuidas aga saada põrandat kahjustamata see uuesti kaunilt läikima?
Äädikas: Sega veerand klaasi äädikat umbes liitri sooja veega. Vala see pihustiga pudelisse ning pihusta lahusega värsket kaltsu või käterätti kuni too on kergelt niiske. Seejärel küüri põrand puhtaks.

6. Ohutum ahju puhastamine
Tavalised ahjupuhastusvahendid on paksult täis toksilisi aineid, sisaldades eetreid, leelist (naatrium-ja kaaliumhüdroksiidi), metüleenkloriidi ja naftadestillaate. Need ained on kahjulikud nahale ja silmadele ning nende aurud pole tervislikud.
Söögisooda ja vesi: kata ahi seest sooda ja vee pastaga ning lase öö läbi seista, seejärel küüri saast maha. Viimistle niiske lapiga.

7. Ummistunud äravoolutorud
Keemilised ummistuse eemaldajad võivad saastada veetorusid ning tekitada ka tõsiseid põletusi, samuti on need äärmiselt ohtlikud allaneelamise korral.
Söögisooda ja keev vesi: vala pool tassi soodat probleemsesse äravoolu ning vala sellele otsa kaks tassi keevat vett. Kui sellest ei piisa, vala sooda peale pool tassi äädikat ning sulge äravooluava tihkelt. Sooda ja äädikas hakkavad kokku saades kihisema ning see keemiline protsess aitab ummistuse lahti murda. Seejärel vala peale umbes 4 liitrit keevat vett.

8. Hõbenõud
Hõbe
Alumiiniumfoolium, keev vesi, söögisooda ja sool: pane kraanikausi või suure poti põhja foolium, aseta sellele tuhmunud hõbenõud. Vala peale keev vesi, tass soodat ja törts soola. Lase olla mõned minutid ning tuhmunud pind hakkab uuesti särama.
Hambapasta: kui sa ei taha kasutada eelmist meetodit või tahad hõbeasju kindlasti käsitsi poleerida, võid kasutada ka hambapastat ja pehmet lappi. Hambapasta asemel võib kasutada ka sooda ja vee pastat vahekorras 3/1.
Vask
Ketšup: Proovi vasest pottide, pannide ja muude esemete säravaks tegemisel nende hõõrumist ketšupiga.


allikas - Tarbija24.ee

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate