No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Parimad õhku puhastavad toataimed.

by - reede, mai 31, 2013





 Toas kasvavatest taimedest sõltub ruumi puhas õhk, taimed loovad hingamiseks ja eluks sobiliku atmosfääri. Millised on aga need toataimed, mis õhu puhastamise ja niisutamisega kõige paremini hakkama saavad?
Üksainus täiskasvanud rohtliilia vähendab mürkainesisaldust õhus kuue tunniga poole võrra ja ööpäevas 85%.
Kuldviljakpalm on kõige efektiivsem õhupuhastaja ja -niisutaja, eemaldades õhust ka toksilisi aineid.
Kütteperioodil, kui õhk toas muutub väga kuivaks, siis võid lisaks kasutada ka elektrilist õhuniisutajat. Palm on kiirekasvuline ja väetades regulaarselt, kasvab lehepuhmas jõudsalt ning annab kiiresti soovitud lopsaka efekti. Sobib hästi näiteks töökeskkonna hubaseks muutmisel ka kontori- ja avalikesse ruumidesse.


tupsrohtliilia
Klorofüütumil ehk tupsrohtliilial on bakteritsiidsed omadused. Kui see taim on teil kodus, kaovad õhust mikroobid. Sellepärast ongi seda õhupuhastajat kõige sagedamini köögis näha.
Üksainus täiskasvanud rohtliilia vähendab mürkainesisaldust õhus kuue tunniga poole võrra ja ööpäevas 85%.Kui näiteks kurgus kipitab, peaks elutoas kasvatama rohtliiliaid. Normaalsuurusega kodus piisab 3-5 rohtliiliast, et õhk püsiks puhas. Nad aitavad ka muude õhusaastajate (sigaretisuits, liiklustolm ja ahjudest tulev suits) vastu.Hooldamise saladused. Vaatamata sellele, et taim armastab valgust, võib ta ka varjus kasvada ning kuiva õhku taluda. Teda tuleb ohtralt kasta, kuid peab jälgima, et vesi ei koguneks alusele. Kuna tupsrohtliilia juured kasvavad laiali, peab tal olema lai pott.



Diffenbahia mõjub nagu efektiivne biofilter. Ta imab õhust toksiine, vastu annab aga hapnikku.
Filtriteks võivad olla mitte ainult taime lehed, vaid osaliselt ka juured. Lisaks on tähele pandud, et diffenbahia bioväli mõjub inimesele soodsalt.
Hooldamise saladused. Taime on kerge kasvatada, ta ei talu vaid madalaid temperatuure ega tõmbetuult. Eelistab valget või poolvarjulist kohta. Hooldamine on lihtne: hoidke pinnas pidevalt niiskena ning piserdage lehti. Talvel tuleb kastmist vähendada ning väetada ei tuleks teda siis üldse.


Tõlvlehik
 Kui soovid, et tõlvlehik puhastaks sinu kodus või kontoris õhku 24/7, siis anna talle palju
tähelepanu – kasta hoolikalt kevadest sügiseni ja hoia potimuld ühtlaselt niiskena. Talvel kasta harvem, et muld ülearu niiskeks ei jääks. Kuna ta eelistab kõrget õhuniiskust, siis piserda sageli. Kui soovid, et taim õitseks rikkalikult, siis väeta teda korrapäraselt.
 

Luuderohtu  
Kui õhk kodus või kontoris on justkui seisma jäänud ja kuiv, siis võib olla väljapääsuks
ronitaime luuderohu kasvatamine. Seda taime kirjeldatakse kui allergeenide peatajat. Katse näitas, et kui
ruumi toodi luuderohi ja kuue tunni möödudes mõõdeti õhus lenduvaid allergeene, siis nende hulk oli vähenenud lausa 60 protsenti. See on vähenõudlik, õhku hästi puhastav taim, mida mõnes paigas lausa pühaks peetakse.




Draakonipuul on palju põnevaid sorte. Heleda ja kiirgavana hakkab draakonipuu õhku puhastama kohe, kui ta ruumi tuuakse. Näiteks ääris-draakonipuu on mugav taim just kontorisse, kuna vajab vähest hoolt ning on leplik erinevate inimeste ja keskkonnatingimuste suhtes.



Ka havisabad on head õhupuhastajad ja neil on teisigi häid omadusi, nagu väiksem valguse- ja kastmisvajadus ning hõlbus paljundus.
Lõhnav pelargoon toob tuppa head sidrunilõhna. Rootsis nimetatakse teda dr Westlundi lilleks. Olles täheldanud pelargooni ergutavat mõju haigetele, kasvatas see mees neid oma haiglas igal aknalaual.
Kõik filodendronid on head õhupuhastajad.
Tääkliilia filtreerib õhust hästi formaliini, bensiini ja triklooretüleeni.
Ka bambus, banaan ja gerbera puhastavad õhku mürgistest gaasidest.
Taimede õhkupuhastav toime põhineb sellel, et nad fotosünteesi protsessis kasutavad õhust süsihappegaasi ja eraldavad hapnikku.


Allikas - Hansaplant

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate