No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Mustikas - tervise mari.

by - reede, mai 31, 2013



Põhja–Ameerika indiaanlased kasutasid juba ammustel aegadel mustikate marju ravimtaimena. Täheldati, et mustikate söömine muudab inimese tugevaks ning ka haigused ei tule kimbutama.Nii nagu indiaanlased, on ka
eestlased tugevalt ravimtaimede usku ja aegade algusest peale püüdnud end erinevate taimedega ravida.
Seekord räägime mustika kasulikkusest.
Imemari vanusega võitlemiseks
Hiljutised uurimistööd näitasid, et mustikates on antioksüdantide sisaldus väga kõrge. Vaatluse all oli 40 puu- ja köögivilja, milledest mustikal oli antioksüdantide sisaldus kõrgeim. Toitumisspetsialistid on öelnud: “Pool klaasi mustikaid sisaldab sama palju antioksüdante, kui viis klaasi teisi puu- või köögivilju.” Teadusuuringud kinnitavad, et mustikates sisalduvad antioksüdandid pidurdavad vananemisprotsesse inimorganismis, takistavad südamehaiguste ning vähkkasvajate teket.

Mälu parandaja - mustikatel on võime takistada vananemisega seotud mälu kadumist. 


Kaalulangetaja - kaalujälgijatele põhjust lisada oma dieediplaani paras ports mustikaid.
Kõrge vererõhu vastu - Mustikate söömine alandab vererõhku.

Nägemise mari - mustikate söömine aitab alandada silmade väsimust, väldib kanapimeduse tekkimist ning toob leevendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all. 

Parim kõhurohi -Mustikad korrastavad seedeelundite tegevust nii kõhulahtisuse kui – kinnisuse puhul, samuti düsenteeriajärgseks raviks. Kõhu korrastamiseks sobivadnii värsked kui ka kuivatatud marjad.

Tõhus ravim mitmetele haigustele
Mustika marjades on vitamiine (C, PP, B1), karotinoide, eeterlikke õlisid, mikroelemente, suhkruid (20%) orgaanilisi happeid (7%), ning kiudaineid. Ei ole rasvu, kolesterooli ning üks klaas mustikaid annab vaid 80 kalorit.
  • Mustikalehtedest ja –vartest on eraldatud glükosiid neomürtilliini (2%), mis toimib kui taimne insuliin. Seetõttu vähendab mustikas suhkruhaigetel veresuhkrut ja toimib kudedele (eeskätt kõhunäärmerakkudele) taastavalt.
  • Põletik suu limaskestades, kurgus ja igemetes võib mõnele inimesele olla tõeliseks probleemiks, sest see ei allu alati antibiootikumidele ning järelikult on haigusest raske lahti saada. Selliste hädade vastu soovitab Saksa arst Mannfried Pahlow järgmist:
      • Mustikamarjadest pressige välja mahl ning jooge seda paar korda päevas väike klaasitäis.
      • Mustikatee valmistamiseks valage ½ l külma vett 3 dessertlusikatäiele kuivatatud mustikamarjadele ja keetke 10 minutit. Kurnake, jahutage ja tee on joomiseks valmis. Parima toime saamiseks jooge klaasitäis teed mitu korda päevas, aga ärge neelake seda kohe alla, vaid hoidke suus ja loputage seal ringi paar minutit, enne kui viimaks alla neelate.
  • Maohaavandite raviks on mustikaekstrakt on väga efektiivne
  • Seedetrakti infektsioonhaigusi on võimalik pärssida mustikate söömisega. Parkained, mida on leitud mustikates, tõkestavad infektsiooni põhjustavate bakterite elutegevust.
  • Vereringehäirete puhul. Mustikate ekstrakt või kuivatatud mustikate pulber on mõjunud soodsalt puuduliku vereringe puhul jäsemetes ja samuti pea piirkonnas. Samuti tugevdab mustikaekstrakt kogu veresoonkonda ning takistab vereliistakute lagunemist.
  • Häid tulemusi on saadud mustikalehtedest  kompressidega ägenenud ekseemide (ka psoriaasi) puhul.

 Kasutatud allikad - internet ja farmer.ee

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate