Väärtuslikud mustad ploomid, mis pakatavad tervisest.
Omadused.
Kuivatatud ploomid on tõesti ainult kuivatatud. Igatahes ei räägi ükski allikas suitsutamisest, mida küllap vist enamik meist siiani arvas kuivatatud ploomide juurde kuuluvat. Küll on aga kindel see, et Californias ja mujalgi kuivatatakse ainult teatud kindlaid ploomisorte, mis on tugevama viljalihaga ja sisaldavad tavapärasest rohkem nii suhkrut kui happeid. Kõige tähtsamaks eeltingimuseks on siiski see, et ploomikivi ei tohi olla viljaliha küljes kinni, kuna see nõuaks kvaliteetse toote saamiseks enne kuivatamist veel erilise fermenteerimise läbiviimist.
Väärtused.
Ühe kaaluühiku kuivatatud ploomide tootmiseks kulub 3 kuni 4 kaaluühikut värskeid, sest toorete ploomide niiskusesisaldus on väga suur. Kuivatamine kontsentreerib peale suhkrusisalduse, värvuse ja maitse ka kõik toitained ja muu kasuliku. Nagu näiteks kiudained, mida kuivatatud ploomide ühes kaaluühikus on enam kui samas koguses kuivatatud ubades või toores köögiviljas. Lahustumatud kiudained aitavad seedimist korrastada, lahustuvate kiudainete kõrge sisaldus aga teeb kuivatatud ploomidest suurepärase kolesteroolitaseme normis hoidja.
Ploomid sisaldavad ka ohtralt beeta-karoteeni, mis kaitseb rakumembraane ja limaskesti. Koostöös K-vitamiiniga võitleb beeta-karoteen vananemisilmingute vastu ning parandab vereringet.
Osteoporoosi ennetuse seisukohalt peetakse ploome lausa kõige tõhusamateks puuviljadeks üldse, kuna seoses rohke K-vitamiini ja boori sisaldusega aitavad need orkestreerida kaltsiumi ja luu ainevahetust ning luukadu ennetada või juba hõrenema hakanud luid jälle tugevdada.
Valimine.
Kontrollige, kas pakend on terve ja ploomid katsudes elastsed; viljade suurusest kvaliteet ei olene. Pärast paki avamist tõstke ülejääk ümber õhukindlasse karpi ja säilitage pimedas kapis või külmkapis.
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.