No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

5 parimat küpsiste retsepti jõuludeks ja aastavahetuseks

by - laupäev, detsember 29, 2018



Jõulude ja aastavahetuse kogumik küpsiseid, mida sovib nii jõuludel ja aastavahetusel küpsetada. See on hea vaheldus tavalistele piparkookidele :)

Aastavahetuse präänikud ingveriga 


Koostisained:
Mesi – 250gr
Suhkur – 250gr
Vesi – 200ml
Jahu – 700gr
Kaneel – ¼ tl
Jahvatatud ingver – 1tl
Näpuotsatäis jahvatatud nelki
Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni
Pisut soola
Soodat või küpsetuspulbrit – 8gr

Valmistamine:

Panna potti mesi, suhkur ja vesi ning asetada pliidile. Pidevalt segades, kuumutada nõrgal tulel, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Seejärel võtke pott tulelt lisage näpuotsatäis soola ja laske siirupil toatemperatuuril jahtuda. Sel ajal sõeluda jahu ja sooda. Lisage jahtunud siirup jahule ja segage hästi puidust lusikaga. Valage tainas lauale, veeretage sellest pallike, keerake see tihedalt toidukilesse ja pange see vähemalt kolmeks päevaks külmikusse. Valmis tainas pange eelnevalt jahuga puistatud lauale, rullida tainas 5 – 7 mm paksuseks ja vormige kujukesed. Pange kujukesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määrige präänikud pealt veega ja jätke niimoodi 10 minutiks. See on vajalik selleks, et präänikud küpsemise ajal ei läheks väiksemaks nendele antud kujust. Küpsetada eelnevalt 180C kuumutatud ahjus 12 – 15 min. Jahtunud präänikud kaunistada valge suhkru glasuuriga. Valmis präänikuid võib säilitada hermeetiliselt suletud purgis 4 – 6 nädalat.




Pehmed küpsised ingveri ja suhkru glasuuriga



Koostisosad:

Jahu – 175gr
Tuhksuhkur – 75gr
Jahvatatud ingver – 1tl
Jahvatatud kaneel – 1tl
Vanilje suhkur – 1tl
Pisut soola
¼ tl soodat
Või – 80gr
Munakollane – 1tk
Mesi – 2spl

Glasuuri jaoks:

Munavalge – ½
Tuhksuhkur – 110gr

Valmistamine:

Segada suhkur, jahu ja vürtsid. Lisage tükikestena või segada see omavahel. Lisage munakollane ja mesi ning segage tainaks. Panna see tainas külmikusse vähemalt 1 tunniks. Seejärel rullige tainas la vormige kujukesed. Küpsetada 180C eelkuumutatud ahjus 10 – 15 min. sõltuvalt nende paksusest. Vahustada munavalge tugevaks vahuks (kuni tekivad tipud), lisada pool suhkru kogusest, vahustage edasi, kuni see on ühtlaselt paks. Lisage ülejäänud suhkur ja segage. Laske seista 10min. pange see tordipritsi ja kaunistage präänikud. Sellist glasuuri ei tohi kaua säilitada, selle peab ära kasutama paari päeva jooksul.


Aastavahetuse präänikud 


Koostisosad:

Pehme, soolata või – 100gr
Tuhksuhkur – 100gr
Muna, kergelt vahustatud – 1tk
Jahu – 275gr
Vanilje ekstrakt – 1tl

Glasuuriks:

Muna valge – ½
Tuhksuhkur – 110gr
Toiduvärvi

Valmistamine:

Kuumutage ahi 190C. Pange küpsetusplaadile küpsetuspaber. Vahustada või ja suhkur kausis, lisage muna ja vanilje ekstrakt. Lisage jahu ja teha taigen. Rullige taigen jahuga puistatud laual 1cm paksuseks. Kasutades vorme, lögake taignast välja küpsised ja pange need küpsetusplaadile. Küpsetage neid 8 – 10min. või seni kuni nad muutuvad kuldseks. Laske jahtuda 5 min. seejärel pange restile jahtuma. Vahustage munavalge tugevaks vahuks. Lisage tuhksuhkur ja vahustage edasi kuni ühtlase konsistentsini. Laske seista 10min.. soovi korral lisage toiduvärv. Kaunistage präänikud.


Suhkru küpsised


Koostisained:

Jahu – 3tassi (390gr)
Sool – 1/2tl
Küpsetuspulber – 1tl
Või, toatemperatuuril – 227gr
Suhkur – 200gr
Muna – 2 suurt
Puhas vanilje ekstrakt – 2tl

Kuninglik glasuur:

Munavalge – 2 suurt (60gr)
Sidrunimahl – 2tl
Tuhksuhkur – 330gr

Valmistamine:

Segage kausis jahu, sool ja küpsetuspulber. Vahustada või ja suhkur kuni see muutub heledaks (umbes 10min.). Lisage munad ja vanilje ekstrakt, vahustage. Lisage jahu segu ja segage kuni saavutate ühtlase massi. Poolitage tainas ja keerake mõlemad pooled eraldi toidukilesse. Pange need tunniks külmikusse. Kuumutage ahi 180C. Katke kas küpsetusplaati küpsetuspaberiga. Võtke külmikust poolik taigna kera ja rullige see laual millele on pisut jahu puistatud 0,5 – 1cm paksuseks, et veelkord tainas jahutada. Küpsetada umbes 8 – 10min. (sõltuvalt suurusest) või kuni ääred hakkavad kuldseks muutuma. Võtke ahjust välja ja laske küpsistel jahtuda. Korrake seda järelejäänud taignaga. Vahustage munavalged sidruni mahlaga, lisada tuhksuhkur ja vahustage madalal kiirusel ühtlaseks massiks, võite lisada pisut rohkem suhkrut või vett. Lisage toiduvärv, segage. Glasuuri peab kohe ära kasutama kuna see kõvastub õhuga kokkupuutumisel.


Küpsised kuusele panekuks


Koostisained:

Nisujahu – 200gr
Külm või – 100gr
Suhkur – 75gr
Munavalge – 1tk
Sidrunimahl – 2spl
Karamelle kaunistamiseks
Vahustatud munakollane määrimiseks.

Valmistamine:

Sõeluge jahu kaussi, lisage munavalge, sidruni mahl, suhkur ja kuubikuteks lõigatud või. Teha sellest tainas ja veeretage see ümmarguseks palliks ning pange pooleks tunniks külmkappi.
Jahuga üle puistatud laual rullida see laiali ja vormida küpsised. Pange küpsised eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Kokteili kõrre abil teha iga küpsise ülemisse äärde auk, et küpsist oleks võimalik kuuse külge panna.
Pange plaat 180C eelkuumutatud ahju viieks minutiks.
Võtke küpsised ahjust välja ja määrige need munakollasega.
Auku pange purustatud karamelle ja pange tagasi ahju. Kui karamell on sulanud ja küpsis muutub kuldseks, võtta ahjust välja ja lasta jahtuda. Soovi korral kaunistada suhkru glasuuriga.

Võtke ettevaatlikult küpsised paberilt ära, siduge lindid ning riputage kuusele.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate