No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Raviv valge ristik.

by - reede, juuli 03, 2015


Eesti rahvameditsiinis on valget ristikut kasutatud mitmete haiguste vastu.
Õisikutest valmistatud teest on abi kroonilise bronhiidi, köha ja astma korral, samuti on ta hea rögalahtisti ja diureetikum. Teel on rahustav toime, teda kasutatakse ka külmetuse ja higistama ajava vahendina. Ristikutee aitab alandada vererõhku ja vähendada viimasest tulenevat peavalu. Südametegevuse tugevdajana kasutatakse ristikutinktuuri.
Rahvameditsiinis tarvitatakse valge ristiku kogu maapealset osa (ürti), eriti aga õisikuid (õienutte).
Enne preparaadi valmistamist soovitatakse droog tavaliselt peenestada. Ristikunuttide väikeste õiekeste purustamisel ei saa seda nõuet just tingimata vajalikuks pidada. Küll aga oleks tükeldamine vajalik õisikunuttidele endile, et mõõtmisel ei satuks lusikatäitesse liigselt õhku. Tee tuleks pärast tõmbamisaja lõppu kurnata.

MIS HAIGUSTE VASTU AITAB:
KÜLMETUSHAIGUSTE puhul (palaviku korral paneb higistama) ja KÖHA raviks (on hea rögalahtistaja, teeb hästi rinna lahti) soovitatakse juua õisikuteed nr 1, seda 1/4–1/2 klaasi korraga 3–4 korda päevas.

Õisikuteed nr 1 (1/4–1/2 kl 3–4 korda päevas) soovitatakse kasutada ka BRONHIIDI ja KOPSUASTMA, samuti KÕRVAVALU korral.

REUMA, PODAGRA ja LIIGESEVALUDE puhul on valge ristiku teest abi valuvaigistajana. Eri autorid pakuvad õisikuteed nr 1 või 2 või ürditeed (viimast 2–3 klaasi päevas). Tehakse ka ristikutinktuuriga kompresse või ürdivanne, ürdil lastakse enne kuumas vees tõmmata vähemalt tund aega.

Meie rahvameditsiin on kasutanud valge ristiku õisikuid LIIGESEVALUDE puhul ka mähistena, kusjuures kuumas vees leotatud õisikud pannakse valutavale liigesele koos tõmmisesse kastetud mähiseriidega ja kaetakse soojalt. Samasugusel moel valmistatud mähis, kuid soovitavalt koos peenestatud sibula lisamisega, on kasutatav PAISETE raviks. Paisete puhul on kasutatud pehmendava vahendina ka valge ristiku värskeid lehti.

Meie rahvameditsiin on kasutanud valge ristikheina koos sibulaga hautatud lehti ka ROOSI raviks. (Sibulad tuleb enne haigele kohale asetamist muidugi peenestada või viilutada.)


KÕRGENENUD VERERÕHU ja sellest tingitud PEAVALU vähendamiseks soovitatakse juua 3–4 korda päevas 1/4 klaasi õisikuteed nr 2. Veel tõhusamaks peetakse ristikutinktuuri, mida võetakse päevas 1–2 spl. Samad ravimised samas koguses aitavad ka VERESOONTE LUPJUMISE vastu.

PEAVALU kõrvaldamiseks soovitatakse ka teed, kus on segatud võrdses koguses valge ristiku ja kummeliõisikuid ning melissi ürti. Seda segu võtta 1 klaasi keeva vee kohta 1 spl, lasta tõmmata 10 min ja juua soojalt ära.
VERERÕHU LANGETAMISEKS kasutatava tee valmistamiseks võtta droogi, kus on segatud võrdses koguses ristiku õisi, hariliku puneme ja piparmündi ürti. Seda segu võtta 1 spl 1,5 klaasi keeva vee kohta, lasta tõmmata 20 min ja rüübata tee õhtu eel lonkshaaval ära. Pärast selle tee joomist enam ei sööda.
Eesti rahvameditsiinis on valge ristik olnud ka NURGAVOODI RAVIM. Sünnitajal tuli tervis tagasi, kui ta jõi valge ristiku teed. Valge ristiku teed juuakse ka teiste NAISTEHÄDADE, eriti VALGEVOOLUSE puhul. Selleks juuakse 2–3 klaasi päevas ürditeed või samas koguses teed, mis on küll valmistatud eeltoodud ürditee retsepti järgi, kuid droogina ei ole kasutatud mitte ürti, vaid ainult õisikuid
Valge ristiku õisikuteed (nr 1 või 2) kasutatakse ka (eriti külmetusest tingitud) MAO- ja SOOLEHAIGUSE korral nõrga kootava vahendina.

KORJAMINE-KOGUMINE-KUIVATAMINE.



Taime korjatakse õitsemise ajal, soovitavalt selle algupoolel, nooremaid õienutte. Korjamiseks ei sobi õisikud ega ka ürt, kui õied on juba kas või osaliselt pruunikaks tõmbunud.
Kuivatatakse õhukese kihina paberile või puhtale linale laotatult varjus õhurikkas kohas, hea oleks ka tuuletõmme. Ravitoime püsib 2 aastat.

RETSEPTID.

Õisikutee nr 1:
2 spl õisikuid 1 klaasi kuuma vee kohta, lasta soojas kaane all 10 min tõmmata. Juua tavaliselt 1/4–1/2 klaasi korraga 3–4 korda päevas (kui mõne tõve puhul pole tekstis pakutud teisiti).

Õisikutee nr 2:
4 tl ristikuõisi 1 klaasile keevale veele, lasta tõmmata 20 minutit. Juua tavaliselt ¼ klaasi korraga 2–4 korda päevas.

Ürditee:
10–15 grammi kuivatatud ja peenestatud taimi 1 liitrile keevale veele ja lasta kinnises nõus umbes 15 minutit tõmmata. Juua 2–3 klaasi päevas.

Päevanormid on ette nähtud täiskasvanule, lastele tuleb neid sõltuvalt vanusest vähendada.

Ristikutinktuur:
3 spl õisikutele (võivad olla ka värsked) lisada 300 g (0,3 l) viina, lasta seista õhukindlalt suletud anumas soojas kohas 10 päeva. Võtta 1–2 spl päevas. (Lastele seespidiseks kasutamiseks ei soovitaks.)
Preparaate (nii teed kui ka tinktuuri) peetakse kõige paremaks võtta pool tundi enne sööki. Ainult peavalude puhul mainitakse, et ravimit (õisikuteed nr 2 või tinktuuri) tuleks võtta valu tekkimisel, sõltumata söögikorrast.


Kasutatud materjali - 

v-maarja.ee/kaarlitalu/
 maakodu/aialeht

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate