No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Tammetõrujahust kook

by - laupäev, september 30, 2017


Tammetõru oli maailma esimene leivavili.
Kui maailmas veel ei tuntud rukist ega nisu, olid tammetõrud leivaviljaks. Seda kinnitavad samuti arheoloogilised väljakaevamised. Ukrainast on leitud peeneks tambitud tõrusid, millest tehti leiba juba 5000 aastat tagasi.
Tammetõru on toitvam kui teraviljad, sisaldades 57% tärklist, 7% valku, 10% suhkruid, kuni 5% rasva ja mitmesuguseid vitamiine, mineraalaineid, fütontsiide, park- ja bioaktiivseid aineid.

Tõrud on täiesti kasutatavad inimtoiduainena. Hea tahtmise korral saab neist teha 100 erinevat toitu.  Ent tõrudes on palju parkaineid, tuleb need eelnevalt välja pesta.
Saadud jahust saab väga hea pähklimaitsega kook!
Tõrujahu ettevalmistamine:

Korja tõrud, seejärel pane kuivama õhurikkasse kohta, sest muidu võivad nad hallitama minna.Kuivatatud tõrud tuleb koorida ja panna ööpäevaks külma vette. Aegajalt segada. Vahetada vett. Leotatud tõrud ajada läbi hakklihamasina ja kuivatada krõbedaks. Ajada uuesti läbi masina ja sõeluda välja manna, tangu ning kruubi suurused osised. Peene jahu saamiseks jahvatada hästi kuiva massi kohviveskis. Saadud jahust võib küpsetada tordi ja muid küpsetisi, ka piparkooki.

Tammetõru kook

5 muna, 
5 sl suhkrut,
 7 dessertlusikatäit tõrujahu.

 Suhkruga vahustatud munavalgetele lisada lahtilöödud kollased ja segamise käigus jahu koos vähese vedelikuga (külm vesi, pihlaka-, mariõuna jms. kompoti vedelik). Taigen peab saama hapukoore paksune, küpsetada võiga määritud riivsaiaga ülepuistatud vormis 200 kraadi kuumusel umbes pool tundi, kuni tuleb vormi küljest lahti. Et kook veel mahlasem tuleks, võid lisada glasuuri.
Tort saab šokolaadi värvi ja pähkli maitsega ning säilib kaua. 

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate