No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Tige-tikker ehk keskajal keelustatud karusmari

by - reede, juuli 26, 2019



Karusmari oli keskajal mitmetes piirkonnas keelu all!
Tikker oli keelatud ja kardetud taim, kuna tema tema okkalisi oksi seostati saatanlike krutskitega või saatana sigitisena.
Tõre tikker on justkui iseloomuga daam, kes tegelikult otsib armastust. Põhjamaa viinamarjaks nimetatud karusmari, rahvapäraselt tikker ehk tikerber on üks armastatud mari meie aiapidajate seas.
Karusmari pakatab vitamiinidest ja omab hulgaliselt tervistavaid omadusi.

Loe ka: Igavese nooruse mari- must sõstar 

Karusmari sisaldab:

100 g karusmarju annab energiat vaid 30 kilokalorit. Mari sisaldab 83% vett, umbes 7% suhkruid, rasva- ja valgukogused jäävad alla ühe protsendi. Rikkalikult leidub C vitamiini, sidrunhapet, looduslikult tarretava toimega kiudainet pektiini ning südamele kasulikku kaaliumi.

Karusmarja värv varjeerub rohelisest kollaseni ning punase ja peaaegu mustani välja. Samuti ka marja kuju võib olla ümmargune, ovaalne, neid on väiksemaid kui ka suuri karvaseid. Samas on huvitav tõsiasi see, et ühe põõsa külge võib sattuda nii hapukaid kui magusaid marju.
Tikrid sobivad hästi ka diabeetikutele, sest neis leidub võrreldes teiste puuviljade ja marjadega suhteliselt vähe fruktoosi.

Tikrid aeglustavad vananemist ning on mitmete haiguste raviks

Karusmarjas sisaldub palju kiudaineid, eeterlikke õlisid ja C-vitamiini, mida on lausa 20 korda rohkem kui samas koguses apelsinides! Marjades leidub palju vitamiine ja mineraale ning oomega-3 rasvhappeid. Rikkalik vitamiiniloend sisaldab A-vitamiini, folaate, pantoteenhapet (vitamiin B5), püridoksiini (vitamiin B6) ja tiamiini (vitamiin B1), samuti mineraale nagu kaltsium (osteoporoosi vältimiseks), magneesium, kaalium (aitab tasakaalustada vererõhku), vaske, fosforit ja mangaani. Rauasisaldus aitab säilitada head vereringet. Karusmarjad parandavad naha toonust, aeglustavad vananemist ning pärsivad kehas põletikulisi protsesse. Samuti on karusmarjad abiks põieprobleemide korral.

Tikkrites sisalduvad flavoonid ja antotsüaniinid on head võitluses vähirakkudega ja neuroloogiliste haigustega. Nende suure kiudaine sisalduse tõttu on tikker võimeline ennetama ka käärsoolevähki. Tehtud uuringute kohaselt aitasid karusmarjad blokeerida rinnavähki põdevate patsientidel vähirakkude kasvu. Seega on tikker üks ütlemata väärtuslik mari, mida tasub kindlasti süüa ja sisse teha.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate