No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kodu koristamine nädalapäevade järgi- tähendused ja rituaalid

by - pühapäev, oktoober 15, 2023



Tänapäeval on aktuaalsed juhised, mis nädalapäeval ja isegi mis kellaajal on parem põrandat pesta, pesu pesta, asju lahti võtta, kappe korrastada. Mis see on: eelarvamused, sajanditepikkuste tähelepanekute kogemus või naiste soov oma elu lihtsamaks muuta? Kas tasub võtta kasutusele kaugete esivanemate koostatud maja koristusgraafik?


Maja puhastamine nädalapäevade järgi: tähendused

Pikka aega on arvatud, et Päike, Kuu ja tähed mõjutavad tugevasti loodusseisundit ja inimeste elusid ning iga nädalapäev on teatud mõju all ja sellel on oma eesmärk. Vaatame nädalapäevade kaupa maja puhastamise märke astroloogilisest aspektist.

esmaspäeval

Esmaspäev on pühendatud Kuule. Kõik teavad ütlust raskest esmaspäevasest päevast ja seda sageli tsiteeritakse. On märk, et sel päeval on parem mitte lahendada tõsiseid probleeme ja mitte alustada uusi asju. Arvestada tuleb Kuu energiaga: seda iseloomustab pingevaba olek, mõtisklus, rahulikkus ja samal ajal ettearvamatus. See on õrna hoolitsuse ja lähedaste tähelepanu, inimeste kaastunde päev.

Esmaspäeval ära suuri kodutöid ei tee, vaid tee ainult kerget koristust: pühi põrandat, pühi tolmu ja tuuluta ruume. Koristamissoovi sel päeval heidutab veel üks märk: esmaspäeval koristamisega alustamine tähendab rahapuuduse majja toomist.

teisipäeval

Planeet Marss valitseb teisipäeva. Sõjakas Marss armastab julgust, sihikindlust ja julgustab soovi oma ideid kiiresti ellu viia, nii et teisipäeval võite julgelt ette võtta kõikvõimalikud kodutööd. Eriti tõhus on pesemine ja triikimine. On märk, et see aitab tõrgetest lahti saada, lahendada rahalisi probleeme ja meelitada majja raha.

kolmapäeval

Merkuur on keskkonnaplaneet. Selle päeva energia on kerge, kiire ja lõbus. Sildid näitavad, et see päev on ehk parim põhjalikuks puhastamiseks. Eriti kasulik on sorteerida ja ära visata vana rämps ning vabaneda majas olevast mittevajalikust. Kolmapäeval on tavaks pöörata tähelepanu toataimedele. Kõik sel päeval istutatud või ümberistutatud lilled meelitavad majja rikkust ja õitsengut.


neljapäeval

Jupiter valitseb neljapäeva. Tõhusus ja hoolimine ühise hüve eest on selle päeva moto. Majapidamisasjad saavad olema vastuolulised. Koristamisel on parem kasutada tavalist luuda, mitte tolmuimejat, söögisoodat ja kodukeemia asemel pesuseepi. Märgid viitavad, et neljapäeval tuleks hakata aknaid ja uksi puhastama. See aitab teil rasketest olukordadest välja tulla ja vältida ebaõnnestumisi. Kasulik on ka luua ja niiske lapiga nurkades käia, et maja negatiivsusest lahti saada. Puhastamine on kõige parem teha avatud akna või tuulutusavaga. Sel päeval on hea oma maja kaunistada.

reedel

Reede on Veenuse päev. Sel päeval on koristamisega palju probleeme, see võtab kaua aega ja tehtu tuleb ümber teha. Parem on puhastamine edasi lükata. Te ei tohiks põrandaid pühkida – võite oma õnne üle läve pühkida ja juba omandatud vara kaotada.

Märkide järgi on sel päeval beebist unistavatel paaridel hea vahetada voodipesu ja tuulutada magamistuba.

laupäeval

Domineeriv ja konservatiivne Saturn valitseb laupäeva. Planeet määrab oma olulisuse kohusetäitmise ja tarkuse kogumise päevana ette. Laupäev on ideaalne päev kollektiivseks ja sõbralikuks tööks korra taastamiseks. Kõik majas peaks särama puhtusest ja värskusest! Märkide järgi toob see majja tervist, armastust ja õitsengut.

pühapäeval

Päikeseenergia päev on mõeldud kõrgemate väärtuste teadvustamiseks ja vaimseks arenguks. Paljude sajandite jooksul lähevad usklikud sel päeval kirikusse hommikupalvusele. Jalutuskäik, retk loodusesse, kunstigalerii või kontserdi külastus suurendab rõõmu ja õnne päikeseenergiat. Pühapäeval kodukoristust ei toimu. Muide, kirik ei keela pühapäeval maja korda teha, vaid soovitab pühendada seda mitte elu kärale, vaid jumalamõtetele, palvele ja hingevalgustusele.

Rahvalikud tavad kodu puhastamiseks

  • * Uskumuste järgi sõltus maja heaolu, puhtus ja kord selles koduhaldjate olemasolust, keda nad üritati uude koju meelitada ja seejärel igal võimalikul moel meelejärgi olla. Nad rajasid talle kööki eraldatud nurgakese, kuhu jätsid taldrikule piima, pudru või maiustusi.
* Leiva küpsetamine oli väga oluline toiming. Küpsetamise päevadel ei saanud koristada, et tulu mitte kaotada.

    * Ühelgi nädalapäeval ei saanud pühitud prügi välja viia, nii et tülid majas ei alanud. Siit pärineb ütlus: "Ära pese oma musta pesu avalikult", mis tähendab, et perekondlikke probleeme või lahkarvamusi ei tohiks avalikult arutada. Siis aga tekib mõistlik küsimus: kuhu viisid meie esivanemad kodudesse kogunenud prügi? Talumajades pühiti see pingi alla või pliidinurka ja kui ahi süüdati, siis põletati. Nad tegid seda ka selleks, et uksest välja visatud prügi kahju tekitada ei saaks.
    * Luua käsitsemisel olid erilised traditsioonid. Talle omistati müstilisi omadusi. Usuti, et maja saab pühkida vaid ühe harjaga. Kui kasutada kahte korraga, siis võivad ootamatult tekkida tülid ja mitmesugused sekeldused. Siiani on säilinud komme panna luud varrega allapoole. Iidsetel aegadel usuti, et selline harja asend peletab kurjad vaimud eemale. Põranda pühkimise rituaal pärast kutsumata ja soovimatute külaliste lahkumist, et nad enam majja ei ilmuks, pole oma jõudu kaotanud.
    * Kui üks pereliikmetest läks teele, siis kolm päeva pärast tema lahkumist põrandat ei pühitud.
    * Uus luud sai soetatud kasvava kuu ajal või enne jõule. Ostmisel esitati soov - oli märk, et see kindlasti täitub.
    * Põrandat pesti ainult valgel ajal, pärast päikeseloojangut ei tohtinud seda teha.
    * Pühapäeval ei vahetanud nad kordagi voodipesu ja peale vastsündinu majja saabumist jäi voodipesu terve kuu pesemata.
    * Maikuus oli tekkide pesemine keelatud, et mitte kaotada üht pereliikmetest ja vastlapäeval oli pesemine üldiselt keelatud.
    * Kuuvalgel ei tohtinud riideid kuivatada, et need haigusi ligi ei tõmbaks. Päikese käes kuivatamist peeti soodsaks – antud juhul kuivatatud asjad soojendasid ja parandasid. Kolmapäeva peeti parimaks pesupesemispäevaks, kuid ainult päevasel ajal.
    * Et maja rikkus ei väheneks, hakati põrandat lävepakudest alates puhastama.
    * Põranda puhastamiseks kasutati punast lappi. Usuti, et see meelitab majja rikkust ja õnne. Vanadest asjadest tehtud kaltsu või kulunud rätikut peeti halvaks endeks – see võis tuua majja lahkhelisid ja riide.
    * Usuti, et üldist märgpuhastust on kõige parem teha kahaneval kuul. Nad uskusid, et kõik halb lahkus majast koos mustusega.
    * Laupäeviti tehti voodit, kohendati ja keerati patju. Oli märk, et selline rituaal aitab kaasa heale ja tervislikule unele.
Nädalapäevade kaupa maja puhastamise tavad sisaldavad rahvatarkusi, sadade aastate jooksul kogunenud tähelepanekuid ja usukombeid. Nad jälgivad rahvuslikke iseärasusi, reegleid ja harjumusi. Igaüks otsustab ise, kas võtta neid omaks või pidada neid eelarvamuseks. Kuid fakt jääb faktiks: korras ja puhtas majas läheb paremini ja elu on lõbusam.

Puhastamistavadest teistes riikides

Erinevates riikides on omad sildid ja reeglid, kuidas majas korda teha. Mõned neist on üllatavad ja tunduvad eksootilised.

Ameeriklased ei ole innukad puhtuse fanaatikud. Korteris laiali pillutatud asju, hommikul üles tegemata voodit või segadust kodus ei peeta häbiasjaks. Esmaspäeval on pesemiskeeld, sest legendi järgi võtab selle kuivamine väga kaua aega, terve nädala. Teine märk puudutab voodi tegemist ,nimelt ei tee ameeriklased sageli oma voodit üles.

Prantslastele ei meeldi koristada. Seetõttu teevad nad seda liiga innukalt - vähehaaval, kuid iga päev ja ainult hommikul. Tänu sellele on maja puhas ja nad on terve päeva vabad.

Brittidel pole kombeks pärast päikeseloojangut põrandat pühkida, et mitte õnne ja heaolu minema pühkida. Vanasti oli silt, mille järgi ei tohtinud noorkuu ajal uut kleiti pesta. Tavapesu ajal püüti põlle mitte märjaks teha, sest mees võis märja põlle tõttu purjuspäi töölt naasta ja pesijaga tülli minna.

Hiinlased kasutavad tolmuimejat mitte rohkem kui kord kuus. Nad pühivad maja luuaga lävest maja keskele, et õnne kokku pühkida. See on seotud Vana-Hiinas austatud luuajumalanna Xiao Chin Niani kultusega. Ta elas Xiao Chou Broom Staril ja kontrollis ilma. Kuid pühade eel peidavad hiinlased luua eraldatud kohta. On olemas märk, mille kohaselt pühade eelõhtul ja päeval settiv tolm toob perele õnne.

Asjade kordategemiseks sobivad märkide järgi vaid neli päeva nädalas: teisipäev, kolmapäev, neljapäev ja laupäev. See sisaldab juba olulist vihjet, kuidas elu ühtlustada ja lihtsamaks teha. Kodukoristusgraafikut tasub proovida koostada nädalapäevade kaupa, võttes arvesse meie esivanemate kogemusi. Märkide tähendus seisneb selles, et oma kodu tuleb kohelda austuse, armastuse ja selle eest hoolitsemisega kui elusolendiga. Ja siis annab ta oma soojust ja head energiat oma omanikele ning temast saab nende elu talisman.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate