No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Punapeet turgutab tervist

by - esmaspäev, jaanuar 15, 2018


Paljud juurviljad on nii tavalised, et me ei vaevugi mõtlema nende söömise kasulikkusest ega kasutamise mitmekülgsusest. Kasulike mõjuainete sisalduse poolest vääriks peet tunduvalt enam söömist, kui me võibolla seda teeme.
Söögipeedil on palju häid omadusi. Arstide soovituse kohaselt peaks punapeet olema nii täiskasvanute kui ka laste toiduratsioonis aasta ringi.


Siin on põhjused, miks peaksid iga päev peeti sööma!

-Peeti süüakse nii toorelt kui keedetult. Maitsvamad on keskmise suurusega juurviljad,
 sest neis on rohkem suhkrut ja mineraalsooli ning vähem kiudainet. Ka keevad nad kiiremini pehmeks.

-Aga ka punapeedi noori lehti võib süüa, neis on märkimisväärselt C-vitamiini.

-Punapeet on väga tervislik: kasulik südametegevusele, vereringe- ja närvisüsteemile, alandab vererõhku, soodustab seedimist, tugevdab immuunsüsteemi. Toorest peedimahla on kasutatud põletikuvastase ja valuvaigistava vahendina ning kõhulahtistina.

-Punapeet on tõhus mürkainete väljutaja ja ainevahetuse parandaja rasvumise puhul, samuti kõigile kättesaadav seksuaalse võimekuse tagaja.

-Võrreldes teiste aedviljadega, sisaldab söögipeet rohkem mangaanhappesooli, seetõttu on ta eriti kasulik puberteedieas lastele.

-Toitev peet annab vähe kaloreid, kuid kindlustab oma toitainelise kooslusega rida kasulikke protsesse meie organismis. Betaiini ja kiudaine sisalduse tõttu tugevdab ta soolte tegevust, on pehmendava toimega.

-Samal põhjusel aitab kaasa valgu ainevahetusprotsessides, tugevdab vere kapillaare, alandab vere kolesteroolisisaldust, parandab maksa ainevahetust.

-Niisiis on punapeet maksa-, neeru- ja põrnahaiguste ravim, vere tugevdaja, närvisüsteemi parandaja.

-Punapeet stimuleerib kogu immuunsüsteemi, parandab vereloomet ja aitab võidelda vähktõvega.

-Peedis sisalduv raud ja looduslik suhkur tugevdavad organismi, parandavad mälu ja keskendumisvõimet. Joodisisaldus toetab kilpnäärme talitlust.

-Peet alandab vererõhku: Sega üks klaasi värskelt pressitud peedimahlaga 2 teelusikatäit mett ja võta seda neli-viis korda päevas, korraga supilusikatäis.

Samas tasub meeles pidada, et ei tasuks söömisega ka liiga hoogu sattuda, sest liigtarbimisel võib organismile oodatud kasu asemel hoopis lisaprobleeme tekitada.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate