No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Lev Tolstoi mütsi ülesanne- isegi kõik pankurid ei saa sellega hakkama!

by - kolmapäev, detsember 30, 2020


Lev Nikolaevitš Tolstoi, nagu te teate, polnud mitte ainult “suur vene kirjanik”, vaid ka andekas õpetaja.Tema lähenemine oli individuaalne suhtumine igasse õpilasesse ja traditsioonilise koolidistsipliini puudumine. Yasnaja Poljana koolis istusid lapsed seal, kus ise tahtsid, õpetaja põhiülesanne oli Tolstoi sõnul õpilaste huvi tõstmine erinevate näidete, eluülesannetega.
Ja üks näide õpilaste huvi äratamisega oli kuulus mütsiga seotud ülesanne ja tänapäeval on see taas üles leitud ja sellest on saanud tõeline Interneti-sensatsioon.
Esmapilgul on tingimused lihtsad, kuid praktika näitab, et valesid vastuseid on rohkem kui õigeid. Kas soovite ennast proovile panna?

Ülesanne ise oli siis on selline:


Müüja müüb mütsi. See on väärt 10 rubla. Ostja sobitab mütsi pähe ja nõustub seda ostma, kuid tal on 25 suurune rahatäht. Müüja saadab poisi oma 25 rahatähega naabrileti juurde raha vahetama. Poiss tuleb tagasi ja annab müüjale 10 + 10 + 5. Müüja annab vastu mütsi ja tagastamisele kuuluvad 15 rubla. Mõne aja pärast tuleb naaberleti müüja ja ütleb, et poisi 25 rubla oli võltsitud, ja nõuab oma raha tagasi.
Noh, mida siis nüüd teha. Müüja avab kassa ja tagastab naabrile raha.
Kui paljuga peteti müüjat ( sh ka mütsi maksumus)?

Vastus ja lahendus. Enne selle ülesande lahenduse näitamist tahaksin märkida, et lahendusi on palju. :)
Samuti tahaksin märkida, et kui inimesed teevad esialgu vale otsuse, hakkavad nad tegelema demagoogiaga. Näiteks leiavad nad vea sõnast "petetud", öeldes, et võib-olla ei teadnud ostja, et ta annab võltsitud raha (kuid antud juhul peteti neid, kes võltsitud raha tootsid). Või ütlevad nad, et lõpuks peab müüja tagastama võltsitud arve, mis on ka midagi väärt. Loomulikult on mis tahes ülesanne eluolukorra mudel ja see ei kirjelda kõiki peensusi ning meie keele tunnused võimaldavad iga sõna tõlgendada nii, nagu teile meeldib.

Vastus:
Mütsi pole
Ilma ka 15 rublast kassas (võrreldes summaga, mis oli algselt)
selle ülesande õige lahendus on ikkagi: 25 rubla


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate