Kuningate kook
Kuningate kooki valmistatakse kolmekuningapäeva puhul. Iga koogi sisse pannakse 1 üllatus. Vanasti pandi koogi sisse 1 uba, tänapäeval on selleks aga kas mandel, pähkel või mõni väike ilus kujukene. Kelle koogitüki sisse "uba" satub, see saab koogiga kaasas olnud kuldse krooni endale ja on selle päeva kuningas või kuninganna.
Koostis :
500g lehttaignat
100g mandlijahu
100g tuhksuhkrut
100g võid
2 muna
2 spl rummi/konjakit/brändit
1/8 tl mõrumandliekstrakti
Näpuotsaga soola
1 mandel või pähkel
1 munakollane
1 spl piima
Valmistamine: ( Vaata videot SIIT)
* Segada mikseriga kokku toasoe või ja tuhksuhkur.
* Lisada mandlijahu, sool, ükshaaval munad, mõrumandliekstrakt ja rumm või konjak.
* Panna 30min külma, et segu taheneks.
* Lõigata taignast kaks ümmargust tükki (alumine läbimõõduga ca 23cm, ülemine 1cm suurem) ja panna samuti natukeseks külma.
* Vorm määrida võiga ja asetada väiksem taignatükk vormi, panna vahele külmast võetud täidis (1cm taigna äärest jääb katmata). Võib ka panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
* Peita täidisesse mandel või pähkel.
* Katta suurema taignatükiga ja suruda kahvliga ääred hoolikalt kokku (et küpsemise käigus täidis välja ei valguks).
* Samuti suruda koogist õhk välja.
* Asetada veelkord 30min külma.
* Joonistada noaga peale sälgud kaunistuseks.
* Määrida kook lahtiklopitud munakollase ja piima seguga.
* Küpsetada 10 min 230°C juures ja seejärel 180°C juures veel 20min
NB! Kui taigen hakkab nn mullitama, tuleb veelkord õhk välja pigistada.
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.