No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Püha Nikolaus ehk kogu tõde Jõuluvanast ja maagilisest numbrist 3

by - esmaspäev, detsember 06, 2021

 


Jõulumehe tõeline lugu ulatub tagasi neljanda sajandi pühakuni nimega Püha Nikolaus.

Legendide järgi oli ta rahumeelne, heasüdamlik ja abivalmis inimene ning tulihingeline kristluse levitaja. Oma nimegi on ta saanud sellest, et võitis piiskopina rahva enda poolele (kreeka keeles nikao – võitma, laos – rahvas).
Ta oli suur heategija: neitsite, meremeeste, vangide, kaupmeeste, pagarite ja laste kaitsja, kes jagas neile jõuluajal kingitusi.

Nikolaus on üks armastatumaid pühakuid nii lääne- kui idakirikus – laste sõber ja hädasolijate aitaja. Teda nimetatakse veel õpilaste, neidude, meremeeste, pagarite, kaupmeeste, apteekrite ja parfüümitootjate kaitsjaks.
 Tänapäeval on pühakust piiskop Nikolaus tuntud Santa Clausi ehk jõuluvanana, kelle punane piiskopirüü ja sau on paljugi muutunud. Samuti tasub meenutada, et Püha Nikolaus tegi head ning jagas kingitusi salaja ja midagi vastu soovimata. Jõulukingituste peamine eesmärk on selle saajat õnnelikuks teha.
 Igaüks, kes punases kuues ja mütsis jõuludel kinke jagab, on selle laste sõbrast ja heategijast piiskopi töö jätkaja.

Pärimuse järgi valiti Nikolaus Myra piiskopiks „juhuslikult“, s.t jumaliku ettehoolduse tulemusena. Pärast linna senise piiskopi surma kogunesid naaberpiiskopid valima Myra kogudusele uut ülemhingekarjast. Üks piiskopidest kuulis öösel häält, mis käskis piiskopiks valida selle, kes hommikul kõige esimesena kiriku uksest sisse astub. Selleks osutus üks noor mees. Kui tema nime küsiti, vastas ta: „Nikolaus“. Üks kohalviibivatest piiskoppidest ütles talle: „Nikolaus, Jumala sulane ja sõber, sinu pühaduse tõttu saab sinust selle paiga piiskop.“ Nikolaus viidi kirikusse ja seati piiskopiistmele.

Neil aegadel ei oodatud piiskopilt ainult isiklikku vagadust, jumalateenistuse juhatamist ja jutlustamist, vaid ka tema hoolde usaldatud inimeste kaitsmist hädaolukordades, vaeste ja haigete abistamist, süütute ja rõhutute eest kostmist jms. Arvukates legendides ja jutustustes nähaksegi Nikolaust tõelise piiskopina, kes seda kõike eeskujulikult tegi. Esiplaanile jääb siiski abivajajate toetamine: ta andis suure kaasavara kolmele neiule, keda pankrotistunud isa oli määranud keha müüma; toidupuuduse ajal Myra linnas juhatas ta sadamasse mitmeid Egiptuse viljalaevu, mis olid teel Aleksandriast Konstantinoopolisse; ta päästis hukkamisest kolm Myra kodanikku, kes olid süütult hukka mõistetud; ta pöördus edukalt keisri ja Konstantinoopoli prefekti poole, et ära muuta kolme alusetult reetmises süüdistatud väejuhi hukkamine. Myra püha Nikolaos pakkus seega kõike, mida ühelt piiskopilt oodata võis: abi vaestele, toitu näljastele ja kaitset tagakiusatuile.

Tema matusepaigast Baris leiti korduvalt mannat ja mürri, mistõttu see oli populaarne palverännakute paik.
Venemaal kujunes Nikolaus (Nikolai) lihtrahva seas kõikvõimsaks aitajaks ja pooljumalaks.

Number kolm on Nikolause legendides väga sage: olgu siis tegemist kolme tegelasega või muu seigaga. 
Nikolausega on seotud palju imesid ja legende. 
Ühe legendi järgi olevat kõrtsmik tapnud ja soolanud sisse kolm väikest poissi, et neist pirukaid valmistada. Püha Nikolaus äratanud nad ellu. 
Päästetute hulka kuuluvad veel kolm ebaõiglaselt surmamõistetut, kolm meremeest jt.
 Ükskord kuulis ta, et kolm süütut meest olid üleantud sõdurite kätte hukkamiseks. Nikolaus jooksis hukkamiskohale, haaras timukalt mõõga ning vabastas süütud mehed. 
Samuti visanud ta vaesele aknast kolm kotti kulda tütarde kaasavaraks ja päästnud tütarlapsed niiviisi prostituudiks müümisest.

Pühakust jõuluvanaks :
Püsiva väärtuse sai pühak aga jõuluvana ehk Santa Clausi ametis.
19. sajandil hakkasid paljud New York’ i kirjanikud Püha Nikolaust (Santa Claus) kujutama kui tegelast, kes toob kingitusi korstna kaudu. Tänapäeva jõuluvanana sai aga ta üld-tuntuks alates 1930-ndate CocaCola reklaamidest. Ligi 35 aastat müüdi karastusjooki koos priske, lõbusa, punapõskse, punases kuues ja inimsuuruses tegelaskujuga. Seda tegelasuju ilmutati ajakirjades, plakatitel ja kauplustes üle kogu USA, julgustades inimesi ’kustutama janu igal ajal’. Niimoodi sai Santa Claus’ist kaasaegse kommerts-kultuuri sümbol

See neljanda sajandi vapper piiskop, usumees ja vaeste sõber aga inspireerib tänapäevalgi jätkuvalt paljusid inimesi otsima tõelist rahu, heldust, lunastust ja armastust ka pidupäevade kõrval. 



You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate