No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Rikkalik puuviljakeeks jõuludeks

by - laupäev, detsember 11, 2021

 



See kuivatatud puuviljadega keeks sobib hästi jõululauale magustoiduks. Selles keeksis on sees kohe õige palju puuvilju, mida on eelnevalt alkoholis leotatud. Keeks peaks seisma vähemalt paar päeva (kuni paar nädalat) külmas sest siis tulevad maitsed eriti hästi esile ja keeks muutub mahlasemaks.

Vaja läheb:
600 g kuivatatud puuvilju (ploomid, heledaid ja tumedaid rosinad, aprikoosid, jõhvikad, kirsse ja kes tahab ka šokolaaditükke)
2 dl rummi või Amarettot
200 g võid
4 muna
2 tl küpsetuspulbrit
150 g suhkrut
¼ tl soola
1,5 tl piparkoogimaitseainet
200 g nisujahu (kui ei taha pähklijahu kasutada siis läheb 275 gr jahu)
75 g sarapuupähkli või mandli jahu (jahvata ise kas kohviveskis või saumikseri purustajas)
Tuhksuhkrut peale raputamiseks.


Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale alkohol. Lase vähemalt paar tundi maitsestuda, soovitatavalt üleöö.

Vahusta pehme või suhkruga vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad. Lisa küpsetuspulbriga ja soolaga segatud jahu, ning piparkoogimaitseaine, seejärel sega juurde alkoholis leotatud puuviljad koos alkoholiga. Sega hästi kõik ained omavahel kokku.

Tõsta tainas võitatud suuremasse keeksivormi.

Küpseta keeksi esimesed 15 minutit 200-kraadiga, seejärel 45 minutit 175-kraadiga kook on valmis kui koogi keskele torgatud puutikkjääb puhtaks jääb, ning viimased 15 minutit 160-kraadiga jäta nn järelvalmima.
NB!Kui lõpupoole tundub, et keeks ei ole veel seest valmis küpsend, kuid ääred on juba pruunid, siis võib keeksi katta fooliumiga, et see ilusti valmis küpseks.

Lase keeksil jahtuda. Jahtunud keeks keera hoolikalt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõule ootama..

Keeks muutub iga päevaga aina mahlasemaks ja magusamaks.
 
.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate