No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Õhulille ehk tillandsia kasvatamine

by - laupäev, juuni 30, 2018

 Õhulilled ehk Tillandsiad (ing k. air plants) oma graatsilise välimuse ja vähese nõudlikkuse tõttu sobivad nad väga hästi igaühe koju või kontorisse killukese roheluse toomiseks.
Nendega saab kaunistada ja roheliseks muuta kõike - riiuleid, aknaid, seinu, mida kujutlusvõime vaid lubab!

 Tillandsia cyanea.
Vähenõudlik toataim, millele ilmuvad pika perioodi jooksul lillat värvi õied. Lehestik on värvuselt tumeroheline ning lehed on püstised ja kaarduvad. Sobib hästi isegi vannituppa.
 Tillandsia on Ekuadorist pärit bromeeliate hulka kuuluv õitsev taim. Nagu enamik bromeeliaid, on ka tillandsia epifüüt st looduses kasvab tillandsia suuremate taimede okste ja lehtede vahel nii, et ta juured ei puuduta isegi maad. Imelikul põhjusel on bromeelialised Eestis vähe populaarsed, kuigi oma kasvutingimustelt ja vähese nõudlikkuse tõttu sobivad nad väga hästi igaühe koju. Tillandsia huvitava kuju ja välimusega õis kestab mitmeid kuid enne kui ta tuhmub ja seejärel ka närbub. Tavaliselt ta uuesti õide ei puhke, aga kuna seda taime on suhtleiselt lihtne paljundada, siis saate vanast taimest ka uued õitsevad taimed kasvatada.

  Hooldus
Esimesel päeval peale oma õhulille saamist võta lill ja leota teda 2-3 tundi toasoojas vees. Sa märkad kohe vahet varasema lille välimuse ja peale leotamist lille värvi vahel.
Tillandsia vajab kõrget õhuniiskust, seega tuleb teda tihti piserdada. Teda tuleks paar korda nädalas toasooja veega pritsida, kõige parem on veel vihma- või lumesulamise vesi. Terraariumis olevale lillele piserda vett 1-2 pumbatäit, väldi kindlasti liigniiskust. Kasta tuleb teda aga harva. Kastmiste vahel peab mulla pealmine kiht läbi kuivama! Tillandsia väga tundlik just ülekastmisele.
 Iga nädal võta lill terraariumist või pesast välja (tagumine pool ees) ja leota teda 2-3 tundi aga veendu, et taim saaks peale leotamist täiesti ära kuivada. Rohkete lehtedega taim oleks hea panna tagurpidi kuivama, nii ei jää vett lehejuure juurde, mis lillele kurja võib teha. Alati peale leotamist lase lillel ära kuivada, et liigne niiskus ei tekitaks lehe mädanikku. Lille heast olemisest annab märku ta armsa ja ilusa õiega. 
 Õie ära õitsedes näpista see lihtsalt küljest, sama võid teha kuivanud lehtedega. Kui Sinu õhulillel tekivad nn pojad, siis võid need kas lasta kenasti nn üheks suureks puhmaks kasvada. Kui poeg on saavutanud ca 2/3 oma ema kasvust, siis võid ta lihtsalt küljest näpistada ja hakata kasvatama kui iseseisvat taime.
Õhulilled tahavad niisket ja valget ruumi kasvamiseks, samas võiksid vältida otsese päikese peale langemist. Talvisel ajal kui kütte seadmed on õhu väga kuivaks teinud võiksid veidi enam piserdada taimi. Õhulillele sobiv temperatuur on 15-33 c soojakraadi.Kui kahtlete, et kas on vaja kasta või mitte, jätke pigem kastmata, sest liigse niiskusega võivad ta juured väga kergesti mädanema hakata.

Kasvutingimused
Tillandsia muld peab olema väga hea drenaažiga ja õhuline. Kuna taim on epifüüt, siis tegelikkuses ta eriti mulda ei vajagi, seda on vaja potti täpselt nii palju, et taim ümber ei kukuks. Kasvukoht peaks tillandsial olema soe ja niiske. Otsest päikesevalgust ta ei talu: kui taim saab liiga tugevat valgust, muutuvad ta lehed kollaseks või pruuniks. Parim kasvukoht on tema jaoks poolvarjuline. Väetada tuleks teda kuus paar korda.

Erinevaid taimi leiad siit


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate