No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Rõdud õdusaks.

by - esmaspäev, aprill 22, 2013



Linnainimese loodusihalust on loodud vaigistama rõdud. Kuidas aga kogu rõduruumi nii ära kasutada, et see silmale ja hingele võimalikult palju pakuks?

Kõik algab suurpuhastusest.
Enne, kui hakkate rõdu dekoreerima või ümber kujundama, tehke põhjalik puhastus. Ükskõik, mis teil plaanis ka pole, on selline eeltöö vajalik, et hoomata rõdu tegelikke proportsioone ja võimalusi. Rõdu põrandad, piirded ja välisseinad tuleb hoolikalt pühkida, puhastada ja pesta. See loob juba ette mõnusama tunde, sest juba suurpuhastus ise võib mis tahes sise- või välisruumi visuaalselt muuta.

Põrandad
Vanades kortermajades ja ka paljudes uusehitistes on rõdudel sageli betoonpõrandad, mis ei ole just eriti jalasõbralikud. Laudpõrandad võivad olla küll looduslikumad, aga kui laudade vahed on liiga suured, pole ka selline rõdu teab mis mugav: ülevalt sajab prahti kaela ja ise ei saa rõdu puhastada, ilma et naabrile midagi kaela ei rabiseks. Lisaks veel see ebamäärane tunne, et põrand paistab läbi.
Kui soovite olemasoleva kinni katta, tuleks arvestada sellega, et kui tegemist ei ole just klaasitud rõduga, mida saab vajadusel avada ja sulgeda, sajab vihm aeg-ajalt ikka rõdu märjaks. Seega ei sobi siia päris tavaline puit või vaip, kui te ei ole valmis põrandakatet igal hooajal uuendama. Mõned võimalused muidugi on: kalleimad neist ehk näiteks tiikpuust laevatekipõrand või looduskivi, miks mitte ka välitingimustes vastu pidav keraamiline plaat, mis sobiks eelkõige betoonpõrandaga rõdule. Põrandale võib panna ka tehismuru, mida tänapäeval on saada mitmes kõrguses.

Vaibad
Kui rõdu on osaliselt või täielikult klaasidega suletav, võib põrandal kasutada ka loodulikest kiududest (kookos, sisal, džuut või mererohi) valmistatud vaipu. Kui nood otseselt märga ei saa, siis nad küll mängivad õhuniiskusega kaasa, kuid ei kahjustu. Sel puhul oleks otstarbekas valida lateks-, mitte tekstiilpõhjaga vaip. Ka vanu häid kaltsuvaipu tasub kasutada – neid saab vajadusel ka lihtsalt harja-seebiga puhtaks küürida.
Kes aga vana asja meelde tuletada ei karda, võib maha laotada ka isetehtud kilevaiba – mina mäletan veel oma lapsepõlvest, kuidas piimapakiribadest vaipu heegeldati. Ürgsuure, luumustriga heegelnõelaga. Kindlasti oleks see tänapäevalgi üks odavamaid mooduseid rõdupõrand ära vaibastada – ja veel milline taaskasutus!
Kui rõduseinad üldjuhul jäävad seda värvi, mis maja arhitekt ette on näinud, siis seestpoolt võib rõdupiirdeid ju värskendada küll. Kui tegemist on näiteks vana paneelmaja rõduga, siis see on üldjuhul madalamas osas täiesti suletud ning siseseinte värvimine altpoolt näiteks mõnes rõõmsamas toonis ei tohiks kellegi silma riivata.

Stiil ja mööbel
 Rõdu ühte nurka kujundame diivanilaadse patjadega istumisnurga – soovitavalt osaliselt lahtikäiva, et vihmasabina eest padjad sinnasamasse kasti peita. Taimestik olgu lopsakas ja õiterohke. Tõsi, selleks peab piisavalt päikesevalgust olema. Ja kõigele lisaks veel valgustus – olgu selleks siis kena seinalamp, päikesepatareidel töötav valguspunktike taimekastides või värviline efektvalgus õhtuseks ajaks.
Kui suuremad pinnad on lahenduse leidnud, jääb üle leida rõdule sobivad mööbliesemed. Alustada tuleks suurematest – toolid, laud või lauakesed, ehk ka midagi diivanilaadset või lamamistool, ripptool või kiik.

Valgus
Hubasuse loomisel ei saa valgustusest üle ega ümber. Silmas tuleb pidada, et valgustid oleks niiskuskindlad, kui tegemist pole just ajutise valgustiga, mis vajadusel tuppa tõstetakse. 
Meeleolu saab anda ka põrandasse süvistatud valgustitega, suunatavate prožektoritega, liistvalgustitega rõdu ülaäärel, samuti seinavalgustitega. Kel pole võimalust või tahtmist juhtmetega jännata, saab pilgu pöörata päikeseenergial töötavatele valgustitele – meeleoluvalguse loomiseks sobivad nad küll, lugemiseks paraku mitte... Unustada ei tasu ka küünlalaternaid, mis ohutuse huvides peavad väikesed rõdul küll hoolikalt suletud olema.
Väga lahe variant on ühendada valgus ja mööbel – tänapäeval on olemas nii valgustatud tumbasid, toole, lilleanumaid kui ka dekoratiivesemeid. Muidugi tuleks veenduda, kas nood ikka ilmastikule vastu peavad ja vajadusel tuleb nad tuppa ümber paigutada. Valgus- ja soojaallikana saab väikesel rõdul kasutada ka biokaminaid – ei tahma, ei suitse, on kompaktsed ja kerged, kuid annavad samas sooja ja võimaluse elavat tuld nautida. Vajadusel saab neid ümber paigutada nii rõdu piires kui ka tuppa tõsta.

Taimed
Kui teie rõdul on äärmiselt kenad taimed kaunites pottides, siis väikeste suunatavate prožektoritega saate just need välja valgustada. Välisvalgus võimaldab vahel ka pimedas toas aknakatteid eest ära hoida ja nautida vaadet läbi aknaklaasi kenadele rõdutaimedele. 

Ronitaimedega saab katta lahtised pinnad või riputada dekoratiivsed potid rõdu ülaserva külge eri kõrgustele. Kenad saledad okaspuuvormid vaheldumisi madalamate lehtjate vormidega. Anumad, mille vormikeel on erinev, aga värvigamma sama või vastupidi – rangelt ühesuguse vormiga anumad vaheldumas eri värvitoonides.
Põranda, kus keegi tavaliselt ei käi, võib katta dekoratiivsete kividega, mida saab aianduskeskustest. Valgustus on suunatud kaunimatele taimedele, meeleoluvalgus aimub sinakalt põrandalt.

Mõnusat fantaasialendu ja tegutsemisindu!

Kasutatud allikas-  Kodukiri.ee

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate