Kõige maitsvam kali
Vanemad inimesed mäletavad, kuidas vanasti vene ajal sai seistud kalja järjekorras, kõigil piimamannergud näpuotsas, et saada seda imemaitsvat kosutavat kalja kaasa osta. Eriti hea oli see kuumal suvepäeval. Kas sul on veel selle maitse meeles?
Nõustuge, et mitte miski pole parem, kui juua kuumal päeval klaasike kodust tõelist kalja. Kalja armastavad kõik: nii täiskasvanud kui lapsed. Seepärast ei taha eriti osta poe kalja, ja milleks? Kuna kodune kali on maitsvam, odavam ja kasulikum! Retsept polegi nii raske, nagu esmapilgul tundub.
Me valmistame kalja ilma pärmi lisamata, väga maitsev, ilus kollakaspruun värv. Muideks selle retsepti koos kõikide saladustega andis mulle minu vanaema. Ja nüüd siis maitsva koduse kalja valmistamise juurde.
Koostisosad:
Vesi – 3 liitrit
Borodino tume leib – 400 grammi
Suhkur – 120 grammi esimesel korral: 2 – 3 supilusikatäit – järgmise valmistamse jaoks.
Rosinad – 1 supilusikatäis.
Valmistamine:
- Valmistage ette suur purk kalja jaoks. Kuna me teeme kalja esimene kord ja tehakse seda ilma pärmaineta: siis lisame loomulikult pisut rohkem suhkrut.
- Valage klaasitäis suhkrut purki ja lisage pool liitrit vett. Eelnevalt ajage vesi enne keema ja siis jahutage, kuskil 80 kraadini. Segage vesi suhkruga kuni täieliku lahustamiseni.
- Väga suurt tähtsust omab millist leiba te kasutate kalja tegemiseks. Hea on kui võtate Borodino leiva, aga kui te seda ei leia siis sobib igasugune rukkileib. Lõigake leivast väikesed kuubikud: kuskil 3 – 4 sentimeetri suurused. Praadige need ahjus, et saada kuivikud. Mida rohkem praadida seda ilusam saab teie kali: merevaigu värvi. Mitte mingil juhul ärge ära kõrvetage, muidu jääb kõrbemaitse ka kaljale.
- Pange purki kuivatatud leib. Lisage vesi, peaaegu purgi täitumiseni. Ja jätke see veel veidikeseks seisma, et vesi jahtuks 40 kraadini.
- Mõne aja pärast, kui vesi on jahtunud ja on näha millist ilusat värvi on kali, lisame veega pestud rosinad. Katame marliga ja jätame seisma. Jätta võib ta kööki, suhteliselt pimedasse ja jahedasse kohta. Segada pole kalja vaja! Käima hakkab kali ööpäeva möödumisel. Aga käärimisprotsess võtab iseenesest aega 2 – 3 päeva maksimum.
- Kolme päeva möödumisel, on tulnud aeg filtreerida meie kodune kali. Pange valmis sõel ja kaks nõud. Sõelale paneme kogu paksu, see tähendab leivakuubikud aga teise nõusse valame samuti läbi sõela järelejäänud kalja.
- Kuid jätke osa kaljast ( umbes 3 supilusikatäit) purki. Pange sellesse purki tagasi umbes pool sellest leiba mille panite sõelale. See on uue koguse kalja jaos. Kui te ei soovi praegu uuesti kalja teha, siis sulgege purk tihedalt kaanega ning pange külmikusse.
- Aga kui vajate kalja kohe, siis jätkame. Siia lisame 2 – 3 supilusikatäit suhkrut, rosinaid ja pisut praetud borodino leiba. Valame vee peale ja jätame seisma. See kali valmib 1,5 – 2 päeva. Ütlen kohe, et see kali on veelgi maitsvam.
- See kali mille me panime teise nõusse, võib öelda, et see on valmis. Kuid tal on kergelt hapukas maitse: soovi korral lisage 1 – 2 lusikatäit suhkrut ( mina kasutasin pruuni roosuhkrut). Segage suhkur.
- Kõige maitsvamat tervislikku kodust kalja võib proovida, kuna see on valmis!
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.