23. juuli - Vaniljejäätisepäev
Klassikaline, kreemjas ja ülimalt maitsev… kes ei armastaks vaniljejäätist? Seda saab nautida šokolaadikoogi, õunakooki, maasikakastmega… nimekiri jätkub! Muidugi on see jäätis maitsev ka iseenesest.
See maitsev ja mitmekülgne magustoit väärib tähistamist ning riiklik vaniljejäätisepäev annab teile ideaalse ettekäände seda magusat maiust nautida ja katsetada erinevaid viise selle nautimiseks.
Nagu enamik jäätisemaitseid, loodi vaniljejäätis algselt vanilje, suhkru ja koore segu jahutamisel soola ja jääga anuma kohal.
Vaniljejäätise ajalugu
Keda me siis selle maitsva ja uskumatu loomingu eest kiitma peame? Noh, kõigepealt tuleb mõista nii vanilje kui ka jäätise päritolu! Jäätise ajalugu ulatub 14. sajandisse. On tõendeid, et jäätist pakuti Yuani perioodil Mogulite õukonnas.
Jahutava efekti saavutamiseks soola ja jää segu kasutamise idee sai alguse Aasias. Meetod levis seejärel, kui maurid ja araablased reisisid Hispaaniasse aastatel 711–1492.
Itaallased hakkasid jäätise valmistamisega tegelema pärast seda, kui see meetod oli Euroopasse levinud. 18. sajandi alguseks olid jäätiseretseptid olemas ka Prantsusmaal. Prantslased lisasid retseptile munakollaseid või muna, et luua rikkalikum ja mahedam toit.
Vanilli hakkasid kasutama Mehhikost pärit inimesed. 16. sajandiks olid Hispaania konkistadoorid, kes tänapäeva Mehhikot uurisid, kohanud Meso-Ameerika päritolu inimesi, kes tarbisid vanilli oma toitudes ja jookides. Seetõttu tõid konkistadoorid vanilli tagasi Hispaaniasse.
Hispaanias hakati vaniljet kasutama šokolaadijoogi maitsestamiseks, mis koosnes meest, veest, maisist, vaniljest ja kakaoubadest.
Lõpuks levis jook Inglismaale ja Prantsusmaale ning seejärel 17. sajandi alguseks ülejäänud Euroopasse. 1602. aastal soovitas kuninganna Elizabeth I apteeker Hugh Morgan, et vaniljet tuleks kakaost eraldi kasutada.
Kui see juhtus, hakkasid prantslased jookides ja toitudes vaniljet kasutama ilma kakaota ning sellega jäätist maitsestama.
Kui Thomas Jefferson avastas Prantsusmaal vaniljejäätise, tõi ta retsepti endaga kaasa Ameerika Ühendriikidesse, kus muidu jäätise loomulik värvus oli pruun.
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.